nas kuglof
08.12.2019

Raskošni čokoladni kuglof za savršenu nedelju kod kuće

Jedna od poslastica koja nas uvek podseća na zimu svakako je sočni kuglof, koji je poslednjih godina postao simbol novogodišnjih i božićnih trpeza, ali i zimskih druženja kod kuće. Kolač koji se pravi u okruglom kalupu sa rupom u sredini zbog neodoljivog ukusa i lake pripreme ima posebno mesto u gastronimiji. Mada se smatra tradicionalnim austrijskim dezertom, prvi kuglof je zapravo napravljen još u doba Rimljana, kod kojih je simbolizirao rotirajuće sunce. Danas se nalazi u izlogu gotovo svake poslastičarnice u Beču, a nekada su u ovoj poslastici uživali samo pripadnici austrijske više klase,i to uz poslepodnevni čaj.

 4 kuglof

@leckerundco

Postoji bezbroj varijanti kuglofa sa brojnim aromama i dodacima sezonskog voća, a najpoželjnija je, ipak, ona od čokolade. Za koju god verziju da se odlučite, sa ovom poslasticom nećete pogrešiti, a mi vam u nastavku donosimo jedan od naših omiljenih recepta.


1 kuglof

@baeren_hunger

SASTOJCI:
125 g maslaca
150 g šećera
150 ml mleka
100 g oštrog brašna
60 g glatkog brašna
20 g kakaa
1 prašak za pecivo
2 jaja
Za glazuru:
40 g maslaca
100 g čokolade

2 kuglof

@baeren_hunger

PRIPREMA: Zagrejte maslac dok se ne otopi, pa sklonite sa šporeta i umešajte šećer i mleko, a potom dodajte i brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodajte i umućena jaja i sve lepo promešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Stavite smesu u kalup, koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom, i pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Ukoliko želite da imate dvobojni kuglof, testo podelite na dva dela i samo u jednom stavite kakao.
Glazuru napravite tako što ćete zagrejati maslac do ključanja, a potom skloniti sa šporeta, dodati izlomljenu čokoladu i mešati sve dok se ne otopi. Glazuru prelijte preko ohlađenog kuglofa.

3 kuglof

@baeren_hunger

Naslovna fotografija: @kleidundkuchen
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite