13.01.2020

Reč dermatologa: beauty proizvodi koji su potrebni vašem tipu kože

Imperativ pravilne nege je dobar izbor preparata. Mada se preporučuje odlazak kod stručnjaka koji će odrediti proizvode koji su baš vama potrebni, neka osnovna pravila, ipak, postoje. Dermatolog Renee Rouleau sastavila je listu preparata za svaki tip kože koja može biti od velike koristi svim devojkama.

1 tip koze

@eleanorpendleton

1. NORMALNA KOŽA:

JUTARNJA NEGA: mleko ili sapun za čišćenje, tonik, krema sa zaštitnim faktorom.
NOĆNA NEGA: mleko ili sapun za čišćenje, tonik, serum, hidratantna krema.
DODATNA NEGA: serum sa glikolnom kiselinom.

Normalna koža je najzahvalnija za održavanje jer nije ni posebno masna, ni posebno suva, nema sklonost ka aknama, a prvi znakovi starenja se još nisu pojavili. Zato vam je potrebno blago sredstvo za čišćenje koje ne sadrži sulfate, dok pri izboru tonika vodite računa da ne sadrži alkohol. Prilikom hidratacije važno je da preko dana koristite kreme sa zaštitnim faktorom dok za noćnu negu birajte proizvode koji će koži dati potrebnu vlagu. Uveče se preporučuje i upotreba seruma koji ima antioksidativna svojstva, a najbolji su oni sa vitaminom C, ruzmarinom ili ekstraktima algi. Oni će revitalizovati vašu kožu i sprečiti nastanak bora.
Rouleau predlaže i da jednom ili dva puta nedeljno nanosite serum sa glikolnom kiselinom, jer ona prodire u dublje slojeve kože i hrani je, dok istovremeno otklanja suve i izumrele ćelije na površini.

pk 2 ultra facial toner

Kiehl’s Ultra Facial toner

2. SUVA KOŽA

JUTANJA NEGA: losion za čišćenje, tonik, serum, krema sa zaštitnim faktorom.
NOĆNA NEGA: losion za čišćenje, tonik, antirid, hidratantna krema.
DODATNA NEGA: ulje za lice, termalna voda.

Suva koža je sklona iritacijama te je najvažnije omogućiti joj odgovarajuću hidrataciju. Zato vam je potrebno blago mleko za čišćenje lica na bazi bilja, kao i tonik koji ne sadrži alkohol. Kada je reč o serumu za dnevnu negu birajte one sa vitaminima E, A i C jer podstiču proizvodnju kolagena. Tokom dana je važno stavljati kreme sa zaštitnim faktorom, a noću one koje će omogućiti dobru hidrataciju. U večernju rutinu uvedite i upotrebu seruma sa retnolom (do 5 puta nedeljno) jer oni, za razliku od običnih pomada, prodiru u dublje slojeve kože. Za nežno područje oko očiju potreban vam je antirid kako bi i ta regija dobila potrebnu vlagu.
Kako suva koža podrazumeva da imate višak mrtvih ćelija, redovni pilinzi kod kuće su vam neophodni (2-3 puta nedeljno), a ako je vaša koža izrazito suva možete noćnu kremu zameniti odgovarajućim uljem za lice.

pk 3

La Roche-Posay termalna voda

3. MASNA KOŽA

JUTANJA NEGA: gel za čišćenje, tonik, serum, krema sa zaštitnim faktorom.
NOĆNA NEGA: gel za čišćenje, tonik, serum sa retinolom, AHA/BHA serum, krema bez ulja.
DODATNA NEGA: maske od gline, negujuće ulje.

Ovaj tip kože sklon je lučenju viška masnoće i sebuma, a cilj je da se pravilnom negom to drži pod kontrolom dok se licu istovremeno pruža odgovarajuća hidratacija. Za čišćenje lica potrebno je izabrati odgovarajući gel bez sulfata jer će on smanjiti proizvodnju sebuma, ali neće previše isušiti kožu. Kada je reč o tonicima najbolji su oni sa hidrirajućim natrijum PCA kompleksom, ili sa eteričnim uljem geranije. Za dnevnu negu koristite kremu sa zaštitnim faktorom (najbolje su one sa cinkom) dok vam je uveče potrebna pomada koja ne sadrži ulje, a odličan izbor su sve glicerinske kreme jer koži pružaju potrebnu vlagu. Serum sa retinolom pomaže da pore izgledaju manje dok AHA ili BHA serum sprečava proširenje pora.
Upotreba maske od gline preporučuje se jednom nedeljno jer otklanja suvišnu masnoću dok su negujuća, suva ulja odlična naročito tokom leta – ona hidriraju kožu i sprečavaju proizvodnju sebuma.

3pk 2619

The Ordinary AHA 30% + BHA 25 Peeling Solution

KOMBINOVANA KOŽA

JUTANJA NEGA: gel za čišćenje, tonik, hidratantna pomada, krema sa zaštitnim faktorom.
NOĆNA NEGA: gel za čišćenje, tonik, serum sa retinolom, AHA/BHA serum, hidratantna krema.
DODATNA NEGA: maske od gline, negujuće ulje.

Mešovita ili kombinovana koža uglavnom podrazumeva masniju T zonu i suvlji ostatak lica. Zato su vam za jutarnju negu potrebna identična sredstva kao da imate masnu kožu uz dodatak lagane kreme za hidrataciju koju treba naneti pre stavljanja kreme sa zaštitnim faktorom. Vaša noćna nega bi trebalo da bude identična kao kod masne kože i podrazumeva upotrebu gore navedenih proizvoda. Takođe, jednom nedeljno stavljajte masku od gline, ali samo na T zonu dok negujuća ulja za lice možete koristiti i umesto noćne kreme.

3m 21319

@origins

OSETLJIVA KOŽA

JUTANJA NEGA: losion za čišćenje, tonik, hidratantna pomada, krema sa zaštitnim faktorom.
NOĆNA NEGA: losion za čišćenje, tonik, hidratantna krema.
DODATNA NEGA: maske za lice, negujući serum.

Osetljiva koža sklona je pojavi crvenila i zbog toga je izbor blagih preparata za negu presudan. Ujtru je potrebno očistiti lice nežnim losionom koji ne sadrži sulfate, a potom i tonikom bez alkohola – odlični su oni sa dodatkom ekstrakta belog ili zelenog čaja i kamilice. Kada birate hidratantnu kremu pobrinite se da ona ne sadrži veštačke mirise jer oni mogu uzrokovati iritacije i alergijske reakcije. Najviše će vam prijati preparati sa zaštitnim faktorom koji sadrže cink jer najbolje štite od sunca koje takođe dovodi do pojave crvenila. Noćna nega je ista kao i dnevna, osim što nije potrebno nanositi pomadu sa zaštitnim faktorom.
Jednom do dva puta nedeljno možete koristiti maske na bazi vode koje hlade lice i sprečavaju upalne procese na koži. Kada je reč o serumima preporučuju vam se oni sa mlečnom kiselinom. Koristite ih 2-3 puta nedeljno.

1kk 20519

Kiehl’s hidrantna krema

Naslovna fotografija: @camillecharriere
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite