20.09.2019

Reč dermatologa: sve što ste želeli da znate o anti-age nezi, a niko vam nije rekao

U eri kada smo svakodnevno izloženi zagađenjima iz spoljne sredine, kao što su čestice smoga i prašine, izduvni gasovi ili duvanski dim, naša koža konstantno je pod stresom. Kada tome dodamo i rupu u ozonskom omotaču koja uzrokuje rekorne nivoe UV zračenja, nezadrave životne navike, kao i činjenicu da najnovija istraživanje pokazuju da čak 80% oštećenja na koži nastaju usled štetnih uticaja iz okoline jasno nam je koliko je pravilna nega važna za očuvanje mladolikog izgleda kože. Kako svi ovi štetni faktori izazivaju oštećenja na koži koja se vremenom kumuliraju i koje preparate za negu bi trebalo da biramo da bi anulirali njihovo dejstvo, objasnila nam je Dr. Sanja Tošković Dimitrijević, dermovenerolog koja je odgovorila na vaša pitanja o anti-age nezi.
Kada je pravo vreme za početak s anti-age negom?
– Koža je živ organ, najveći i najsloženiji u ljudskom telu. Kožu dobijamo za ceo život i zaista se isplati početi pravovremeno je negovati. Nikada nije suviše rano ili suviše kasno da počnete da vodite brigu o vašoj koži i da je zaštitite od oštećenja. S anti-age negom moralo bi da se startuje već u dvadesetim godinama, kada proces starenja počinje da se primećuje. To ne znači samo primena anti-age kreme, već pravilno čišćenje kože, odabir odgovarajućih preparata za negu i zaštita od spoljnih uticaja.
Koliko je važno da na vreme počnemo da koristimo anti-age preparate?
– Rast prestaje sredinom dvadesetih godina. Kolagen i elastin su dve gradivne materije neophodne za rast i razvoj tkiva u organizmu. Kolagen je najvažniji protein u organizmu, 70% ga ima u koži. Od stanja kolagena zavisi i stanje kože. Hijaluronska kiselina je gradivni element, ona koži da je elastičnost, prirodno je vlaži i daje joj čvrstinu. Završetkom rasta, oko 25. godine, kolagen i elastin počinju da se redukuju, količina hijaluronske kiseline u koži počinje da opada i ona postaje sklona pojavi finih linija, bora, naročito oko uglova usana i očiju. Koža sve pamti pa nam nebrigu o njoj ili neadekvatnu negu vraća kasnije u vidu brže pojave bora, fleka. Zato je važno na vreme početi sa anti-age negom.
Na koje sastojke bi trebalo obratiti pažnju prilikom izbora proizvoda?
– Kreme s fiziološkim mehanizmom dejstva odnosno anti-age kreme proizvodi su koji manje ili više efikasno sprečavaju i ublažavaju stvaranje bora i drugih znakova starenja kože. Najvažniji preparati u sprečavanju procesa starenja su oni koji sadrže UV adsorbere, antioksidanse i materije koje imaju hidrataciono dejstvo.

sugar foxy slow age 3

Da li proizvodi za zaštitu od sunca preventivno deluju i na starenje kože?
– Prirodni proces starenja kože dopunjuju dugogodišnji uslovi življenja koji uzrokuju njena oštećenja. Preterano izlaganje suncu ekstermni je faktor koji najviše utiče na stanje i zdravlje kože (sitne bore, staračke pege, prošireni kapirali, gruba koža). Čak 80% bora nastaje kao rezultat hroničnog izlaganja suncu i drugim štetnim uticajima iz okoline i neadekvatne zaštite od istih. Upotreba preparata za zaštitu od sunca važna je za sprečavanje takozvanog fotostarenja. Vrlo često koristimo ove preparate samo za vreme leta i tokom boravka na moru, ali sunce sija svuda ne samo na plaži, tako da ovaj vid zaštite kože treba primeniti u svakodnevnoj nezi. U smislu zaštite od fotostarenja proizvodi za svakodnevnu negu trebalo bi da sadrže neorganske-fizičke UV filtre, antioksidante i supstance koje stimulišu imuni sistem kože.
Zavisi li starenje pre svega od genetike ili od načina života, nege, i štetnih uticaja iz spoljne sredine?
– Sva živa bića stare. Starenje kože deo je celokupnog starenja organizma. Ono ima dva apsekta. Prvi je biološko (hronološko) starenje kao genetski progamiran, neminovan, degenerativan i progresivan proces na koji ne možemo da utičemo. Drugi aspekt je starenje uslovljeno životnim stilom (nedovoljno sna, loša ishrana, pušenje i nedovoljna fizička aktivnost ubrzavaju starenje) i činiocima spoljne sredine (ekspozomi – čestice dima, prašine i zagađenja). Procenjeno je da UV zraci, činioci iz spoljne sredine i životni stil uzrokuju čak 80% vidljivih znakova starenja što može biti dobra vest jer na njih možemo da utičemo. U skladu sa tim, Vichy je razvio Slow Âge liniju namenjenu ženama koje žive u zagađenim gradskim sredima. Proizvodi iz ove linije sadrže moćne aktivne sastojke kao što su bifidus, ekstrakt korena bajkalske kapice sa snažnim antioksidativnim dejstvom i SPF koji deluju na oštećenja nastala usled štetnih uticaja iz okoline, a istovremeno jačaju barijeru kože i čine je otpornijom.
Da li možemo da koristimo istu kremu i za dnevnu i za noćnu negu?
– Važno je da imamo različite preparate za dan i noć. Postavlja se pitanje: kada spustimo roletne na prozorima, kako koža prepozna da li je dan ili noć? Prepozna, naravno zbog svojih bioloških mehanizama. Naime, tokom noći, kada naša koža ode na počinak, obnavljanje ćelija je 6-8 puta brže u periodu posle 22h. Noćna krema trebalo bi da sadrži sve sastojke koji su formulisani da stvaraju zaštitni sloj na licu što koži omogućava da tokom noći upije hranljive sastojke koji je hrane i revitalizuju. Vichy Slow Âge Night krema i maska obogaćuje kožu kiseonikom i obnavlja kožu izloženu negativnim uticajima iz okoline, poboljšava ćelijsko disanje i regeneraciju kože iz noći u noć. Nakon buđenja koža je u potpunosti hidrirana i blistava.

dermatolog 2

Kada bi trebalo početi s upotrebom antirid kreme?
– Nastanak bora sprečava se mnogo pre nego što one postanu vidljive. S antirid kremom trebalo bi krenuti već u dvadesetim godinama, a opravdano oko 25. godine jer u toj dobi zapravo dostižemo svoj biološki maksimum. Zato su to godine kada bi trebalo u svoju rutinu uvesti i upotrebu kreme za negu područja oko očiju.
Mogu li se proizvodima za negu ublažiti već postojeće bore?
– Bore su promene na koži koje nastaju kao posledica oštećenja funkcije fibroblasta, osnovne ćelije derma, koja proizvodi kolegena i elastična vlakna i međućelijsku supstancu. One su simptom starenja koje najpre primetimo na licu. Sa godinama bivaju duboke i izrazitije. Krema za bore treba da ima učvršćujući i efekat zatezanja. Te kreme sadrže veliku količinu retinola, peptida i antioksidanata što su sastojci koji dokazano smanjuju bore. Hijaluronska kiselina, emolijensi i drugi intenzivni hidrantni sastojci u kremi za bore takođe učvršćuju i popunjavaju kožu. Uz dobro čišćenje kože lica i upotrebom krema sa već pomenutim supstancama, moguće je ublažiti postojeće bore, ali ne treba očekivati brz efekat. Nakon višemesečne i kontinualne primene, vide se prvi rezultati.

Foto: PR

Poslednje vesti
Ne propustite