12.02.2017

Recepti Bojane Stefanović koji stvaraju zazubice

Glumica Bojana Stefanović poslednjih godina svoju kreativnu stranu prenosi i kroz food blog na kome se mogu naći odlični recepti propraćeni kvalitetnim fotografijama. “Fat mama blog” polako postaje jedan od vodećih domaćih kulinarskih online stranica, a na naš zahtev, autorka nam je otkrila svoje omiljene recepte za nedeljni ručak. Ono što nam se najviše dopalo kod njenih predloga jeste činjenica da ne morate da provedete pola dana pored šporeta da biste svojim ukućanima napravili ukusnu gozbu.
– Nekada je priprema kompletnog ručka bila zahtevna i obimna aktivnost. Sada, zahvaljujući raznim brzim, a odličnim receptima, možete da imate pravu gozbu, za kratko vreme i uz malo truda – kaže Bojana i dodaje:
– Izabrala sam čorbu od povrća koja se praktično sama kuva. Potrebno je malo pripreme, pranja i seckanja, na samom kraju miksanje i to je to. Za glavno jelo izdvajam dva fantastična recepta Jamie Olivera – tako jednostavna, a sigurno ćete uživati u jelu. Pitu sa borovnicama, ili u zimskim uslovima na pimer sa jabukama i kruškama možete pripremiti i dan ranije. A ako baš želite da ugođaj bude potpun, ubacite je u rernu nakon zapečenog paradajza, pa će stići za dezert savršeno topla, idealna da se prelije kuglom sladoleda od vanile koji se topi preko krckave korice.

TOPLO PREDJELO – ČORBA OD POVRĆA

1p bs 12217

Sastojci:
– Povrće po izboru: karfiol, brokoli, mladi grašak, keleraba, špargle ili birajte svoju kombinaciju
– Jedna veza mladog luka ili manja glavica crnog luka
– Mešavina začina (ja koristim Alverde organsku mešavinu)
– So i biber
– Lorber (dva – tri lista)
– Maslinovo ulje
– Pavlaka za serviranje
– Začinsko bilje po ukusu (u ovom slučaju mirođija)

2bs 12217

Priprema:
Povrće operite, isecite na krupnije komade, stavite u šerpu zajedno sa seckanim lukom i začinima. Pustite da ključa dok povrće ne omekne. Ako koristite vrste koje imaju različita vremena kuvanja, onda ih dodajte redom od onih kojima treba više vremena, do onih kojima treba samo par minuta.
Kad se skuva povrće, izvadite lorber, izblendate sve štapnim mikserom, sklonite sa šporeta i dodate maslinovou ulje nakon par minuta.
Servirajte sa kašikom kisele pavlake, malo maslinovog ulja i seckanom mirođijom.

DVA PREDLOGA ZA GLAVNO JELO: 

3bs 12217

ZAPEČENA FETA SA PARADAJZOM

Sastojci:
– 1/2kg paradajza (cherry i običan)
– 1 paprika
– šaka kalamata maslina bez koštica
– 250g feta sira
– 200g baget hleba
– 1/2 veze bosiljka
– maslinovo ulje
– so i biber

Priprema:
Ugrejte rernu na 180 stepeni. Veći paradajz iseckajte, cherry ne. Izlomite prstima sir i baget. Očupajte listove bosiljka. Izmešajte sve sastojke, stavite u pleh, pospite maslinovim uljem, solju, biberom i ubacite u rernu na 30 minuta, ili dok paradajz ne smekša, a sir po ivicama ne porumeni. Izvadite, pospite bosiljkom i poslužite.

4bs 12217

KREMASTA KROMPIR SALATA

Sastojci:
– 1kg krompira (najlepše je sa mladim, sa sve korom, ali može i bilo koji)
– veza peršuna, vlašca i malo nane
– maslinovo ulje
– jogurt
– kašičica senfa
– limun, sok i kora
– pančeta
– prezle
– čvarci

Priprema:
Obarite krompir, procedite vodu. Dodajte maslinovo ulje, so i biber. Sitno naseckajte začinsko bilje, umešajte i njega. Dodajte jogurt i senf.
Propržite sitno seckanu pančetu, pa ocedite. U masti od pančete propržite prezle i sitno seckane čvarke. Pre serviranje pospite preko salate pančetu, pa prezle sa čvarcima direktno iz vrelog tiganja.

5bs 12217

DESERT – PITA SA BOROVNICAMA I KUPINAMA

Sastojci za testo:
– 400g brašna
– 200g putera
– 150g braon šećera
– 1 jaje
– 1 kašika ekstrakta od vanile
– malo vode po potrebi

Sastojci za fil:
-1kg voća po izboru (ja sam koristila šumske borovnice i kupine, i pitome borovnice)
– 50g braon šečera
– 3 kašike gustina
– cimet, rendana kora limuna, đumbir
– belance i šećer za posipanje

6bs 12217

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Puter isitnite na kockice, preko prosejte brašno i umešajte prstima dok ne dobijete sipkavu smesu koja liči na krupnije prezle. Dodajte šećer, zatim jaje i ekstrakt vanile. Ako vam se učini da je testo previše suvo, po potrebi dodajte malo vode, i zamesite testo u loptu. Suvoća testa zavisi od veličine jajeta. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižideru jedan sat.
Premažite puterom kalup za pitu. Podelite testo na dva dela. Razvucite donju koru i obložite njome pleh, pažljivo utisnite testo uz ivice.
Voće umešajte sa šećerom, gustinom i začinima, i poređajte u kalup. Možete donju koru pre redjanja voća da namažete blago ulupanim belancem, to će sprečiti sok da previše omekne donju koru. Preko voća poređajte razvučenu drugu koru. Možete da ređate rešetku, ili koru u celini, ali onda obavezno izbušite otvore u njoj, da bi tokom pečenja izlazila para. U ukrašavanju pustite mašti na volju.
Po želji gornju koru premažite blago ulupanim belancem i pospite šećerom. To je magična formula za ekstra hrskavu gornju koru. Pitu ubacite u rernu na 50-ak minuta odnosno dok ne poprimi zlatnu boju.
Služite toplu ili hladnu, uz kuglu sadoleda ili nekog laganog krema.

7bs 12217

PRIJATNO!

Poslednje vesti
Ne propustite