19.11.2015

Robert Sever: Ne verujem u trendove, stil je mnogo bitniji

Hrvatski dizajner Robert Sever već 15 godina stvara neponovljive odevne komade, a njegovo ime je postalo simbol za vrhunski i kvalitetan dizajn. Zahvaljujući njegovoj viziji koja je prožeta idejom jasnih i nosivih oblika uz originalan i umetnički prizvuk, garderoba koju stvara omiljena je među mnogim ženama kako u Hrvatskoj tako i šire. Modeli sa potpisom Severa, od nedavno se mogu naći i u novootvorenom   On- i- Offline zagrebačkom concept store-u DBOxX koji je osnovan sa ciljem da okupi najbolje regionalne dizajnere i da potrošačima priušti jedinstvenu priliku da znaju ko je napravio odevne komade koje kupuju.
Razgovarali smo sa uspešnim dizajnerom koji nam je otkrio svoje planove i izazove sa kojima se susreće u radu.
Nedavno ste predstavili vašu pret-a-porter kolekciju “Laura”, ali i novu kolekciju linije “Sever”, kakve su reakcije koje dobijate?
– Zahvaljujući našem insistiranju na kvalitetu kolekcija, reakcija je i ovog puta veoma pozitivna. Naše klijentkinje i klijenti sa oduševljenjem nose nove kreacije iz naših linija.
Kampanju za novu kolekciju linije “Sever” sami ste i fotografisali, koliko je to bio težak zadatak i hoćete li i ubuduće biti u ulozi fotografa?
– Zadatak je bio izazovan, ali više u smislu obrade fotografije. Kako imam iskutvo od gotovo 20 godina rada posla stiliste sa najboljim fotografima, imao sam prilike da naučim trikove poziranja i usmeravanja manekena, tako da je taj deo veoma jednostavan, i jako zabavan. Svakako ću se i dalje povremeno poigravati sa tim kreativnim segmentom, jer mi je izrazito zanimljiv!

1p rs 181115

Gde ste nalazili inspiraciju za ovosezonske kolekcije?
– Inspiracija su uvek žene, naše prijateljice, muze, klijentkinje, i njihove potrebe. Nastojimo da napravimo čarobnu formulu koja sadrži potrebe savremene žene, dizajnerske magije i funkcionalnosti.
Koje komade bi morala da ima svaka žena koja želi da izgleda chic ove jeseni i zime?
– Ne verujem u trendove, smatramo da je stil mnogo bitnija stavka u vizuelnom identitetu pojedinaca, i da trendovi služe samo da bi se interpretirali kroz prizmu stila, nikako ih ne treba slepo pratiti.
Još koliko dugo će, po vašoj proceni, boho stil vladati u svetu mode?
– Kao i svaki stil koji je prošao test vremena, tako će i ovaj stil i dalje biti aktuelan. On je toliko dugo prisutan, i menja se kroz dekade, da će uvek biti tu, u raznim interpretacijama.
Vaši komadi, od nedavno se mogu pronaći i u zagrebačkom DBoxx-u, jeste li zadovoljni prvim reakcijama kupaca tog novootvorenog concept store-a?
– Izrazito smo zadovoljni reakcijom kupaca, ali pre svega i samim DBoxx-om kao konceptom, te pristupom koji oni imaju. Vrlo im je bitno da prezentuju brend na pravi način, i tako, i dizajnerima koji imaju odeću u njihovoj radnji još konkretnije pronađu potencijalnog kupca.
Vaš brend za sada ima tri linije, planirate li da proširite svoje delovanje i kakve su vam ambicije za budućnost?
– Uvek smo otvoreni za nove opcije i kreativne izazove, tako da vrlo jasno i usmereno koračamo napred. Za sada su tri linije ono na čemu se temeljimo, a uskoro sledi i otvaranje showrooma u centru Zagreba.
Koji su najteži izazovi sa kojima se susreću dizajneri u Hrvatskoj?
– Najveći problem je proizvodnja i nedostatak iste, nezainteresovanost fabrika za konkretan i savremeni dizajn. Bez tih prilika, dizajneri ne mogu da rastu i da se razvijaju, pa svoje delovanje baziraju na malim serijama.

2p rs 181115

Napomena: Posetite INJournal Facebook stranicu! Sve čitaoce intervjua očekuje nagradna igra na Facebook-u, a najuspešniji će dobiti na poklon majicu sa potpisom Roberta Severa. 

Foto: Marko Grubišić i Ino Zeljak

Poslednje vesti
Ne propustite