16.11.2020

Ruke su vam suve zbog čestog pranja? Ovaj DIY balzam će vam sigurno pomoći

Otkako nas je zadesila pandemija virusa COVID-19, često pranje i dezinfekcija ruku deo su naše svakodnevice, a sapun i sredstva za dezinfekciju postali su najpotrebniji kozmetički proizvodi. Higijena ruku u ovom trenutku zbilja je najvažniji beauty korak, koji, na žalost, sa sobom donosi i niz neželjenih posledica. Verujemo da je mnogi sada prvi put koža ruku postala izuzetno suva i hrapava, a sve niže temperature dodatno doprinose ititaciji. Ma koliko se trudili da nadoknadite izgubljenu vlagu, to poslednjih dana ni malo nije lak poduhvat jer čak i najbogatije kreme ne mogu da nam pomognu u situaciji kada je kožna barijera već poprilično oštećena.

1br 30320

@darjabarannik

Jedan od sigurnih načina da regenerišete kožu ruku jeste homemade balzam na bazi meda i pčelinjeg voska, koji možete nanositi nekoliko puta dnevno, a za dodatnu hidrataciju namažite deblji sloj balzama, navucite pamučne rukavice i ostavite da deluje tokom noći.
Osim što duboko hidrira kožu i smiruje sve iritacije, ovaj balzam ima i antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, pa smiruje sve vrste upala i sprečava buduće infekcije. Zahvaljući medu, regulisaće pH vrednost vaše kože i sprečiće njena dalja oštećenja jer je reč o prirodnom antioksidasu.

Honey-Hand-Balm-5

@helloglowblog

Da bi napravili ovaj balzam potrebno vam je:
1/4 šolje kokosovog ulja
1/4 šolje bademovog ulja
1/4 šolje maslinovog ulja
5 kašika pčelinjeg voska
1 kašika shea putera
1 1/2 kašike meda
15 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema: U posudi pomešajte pčelinji vosak i shea puter s kokosovim, bademovim i maslinovim uljem, a potom ih zagrejte u miktrotalasnoj pećnici oko 30 sekundi odnosno sve dok se ulja i pčelinji vosak potpuno ne istope. Ostavite smesu da se ohladi oko 10-ak minuta, pa dodajte med i ulje lavande i sve dobro izmešajte. Balzam sipajte u staklenu teglu i sačekajte da se ohladi do sobne temperature pre nego što ga upotrebite.
Napomena: Da vam se ne bi desilo da vam se med taloži na dnu tegle, važno je da sačekate da se ulja i pčelinji vosak ohlade tako da budu mlaki pre nego što dodate med. To može da potraje i više od uobičajenih 10 minuta. Ako vam se to ipak desi, izručite balzam u drugu posudu i umutite ga električnim mikserom kako bi se sastojci ponovo sjedinili. Potom smesu vratite u teglu.
Ukoliko želite da balzam bude malo gušći uvek možete dodati još malo pčelinjeg voska, a ako vam se više sviđa nešto ređa konzistencija, stavite malo više eteričnog ulja lavande.

Honey-Hand-Balm-1

@helloglowblog

Naslovna fotografija: @darjabarannik
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite