07.02.2017

Sara Oster Rokvić: Omiljena Insta mama

Pre nešto manje od godinu dana, ponosna mama, sada petnaestomesečnog dečaka Despota, Sara Oster Rokvić odlučila je da svoja iskustva u odgajanju mališana podeli sa prijateljicama na Instagramu. Tako je, bez velikih pretenzija, nastao profil “Momsters” (@momsters) koji je za kratko vreme postao omiljen među mamama i trudnicama. Sa više od 12.000 pratilaca, autorka redovno deli svoje priče o tome kako se nositi sa izazovima i obavezama koje donosi majčinstvo, a njen profil je i svojevrsni dnevnik fotografija u kome su, između ostalog, zabeleženi i najlepši trenuci koje provodi sa svojim sinom i suprugom, pevačem Markom Rokvićem. Svaka fotografija nosi jednaki osećaj za lepo, jedinstvenu paletu boja i nežnu atmosferu. Ipak, na savršeno uređenom Instagram gridu ove mame najznačajniji su praktični saveti proistekli kako iz njenog iskustva, tako i iz konsultacija sa stručnjacima. Podstaknuta odličnim reakcijama na njen rad, Sara je počela i sa organizacijom akcija kao što su “Momsters seminari”, no najdraža joj je “Samohrana mama nije sama” u okviru koje se mame međusobno pomažu sa ciljem da ženama koje same odgajaju decu bar malo olakšaju svakodnevne izazove.

1m 7217

U kom trenutku ste odlučili da vaše iskustvo u odgajanju sina podelite sa drugim mamama na Instagramu?
– Tačnije, moja želja je bila da delim iskustva sa mojim drugaricama mamama, na jednom mestu, i iz tog razloga otvorila sam profil “Momsters”. To je bilo 2 meseca nakon što sam se porodila. Kako je meni falilo profila takvog sadržaja, za vreme moje trudnoće, i kako je broj žena koji me prati svakodnevno rastao, odlučila sam da “Momsters” usmerim u edukativno i lepo mesto za sve majke, koje žele da budu deo našeg društva.
U jako kratkom vremenu vaš Instagram blog postigao je odlične rezultate o čemu najbolje svedoče hiljade followera, jeste li se i sami iznenadili zbog toga?
– 
Naravno. To se dogodilo verovatno zbog toga što to uopšte nije ni bio moj plan i cilj. I što je sve od starta u znaku spontanosti i iskrenosti. Mi smo sada jedna velika porodica.

6m 7217

Koje su najčešće dileme sa kojima se suočavaju mlade mame i gde ste vi tražili rešenja za vaše nedoumice?
-Dileme su, pogotovo sa prvim detetom, svakodnevnica svake majke i ne mogu da izdvojim ništa konkretno. Sve mi pokušavamo da ih rešimo najviše svojim majčinskim instinktom, savetima od svojih majki, baka, sestara… Edukujemo se na razne načine i delimo znanja jedne sa drugima.
Kakva vam pitanja čitateljke najvipe postavljaju i koliko one učestvuju u izboru tema kojima se bavite?
Učestvuju, kako da ne. Svakodnevno dobijam od njih poruke sa rečima zahvalnosti, podrške i ljubavi. Zahvalna sam im neizmerno na tome.
Ono što je karakteristično za vaš rad jeste da dajete veoma stručne odgovore na najrazličitije teme, spadate li u mame koje redovno čitataju literaturu o vaspitanju mališana i imate li omiljene autore?
 Ima raznih autora, ali ću izdvojiti knjige i uopšte sistem vaspitanja dr Ranka Rajovića, i metode i poglede na dečiji svet pedagoga Aleksandra S. Nila. Ja se zaista trudim da im u svakom tematskom tekstu prenesem sve ono što saznam, pročitam i naučim. Delim sva svoja nova saznanja i neko sam ko voli da prati nova naučna istraživanja na temu dece i majčinstva. Pišem im i svoje mišljenje i iskustvo. A onda one svoje u komentarima i time stvaramo sadržaj vredan čitanja za svaku majku. Sve ono što zajedno radimo na “Momstersu” za sve nas ima dragocen značaj.

2m 7217

Pratite li inostrane blogove sa sličnom tematikom?
– Ne više toliko, koliko sam to činila ranije, za vreme trudnoće. Volim i blogove sa zadravom ishranom, slikarstvom i enterijerom. Za sve to je potrebno slobodno vreme, pojam od kog “boluje” svaka mama sa malom decom.
Šta je vama kao majci najlepše u ovom periodu odrastanja vašeg sina, a sa kojim se izazovima najteže nosite?
– Sve je najlepše od kada je on u našim životima. Trenutno njegovi prvi koraci, neke nove i samo njegove reči, pokazivanje ljubavi tako što dođe i zagrli nas rukom oko vrata ili spusti glavicu u naše krilo. I uopšte, ceo taj njegov prelazak iz bebe u dečaka je i više nego interesantan. Takođe je i mnogo toga teško, jer biti roditelj je jako složena i odgovorna uloga, ali se sve zaboravi kada ugledate osmeh svog deteta.

3m 7217

Koji deo dana koji provodite sa vašim sinom vam je najlepši?
– Jutro i obavezno maženje u krevetu uz omiljenu muziku.
Šta vam je posebno zanimljivo kod Despota u njegovim crtama karaktera i stvarima koje voli ili ne voli?
– To što se stalno smeje zbog čega je i dobio nadimak “Smeško”. Vrlo je pažljiv i obazriv, brzo pamti i uči, ali ima i tvrdoglavu crtu i zna burno da reaguje kada ga sprečimo u nekoj njegovoj nameri. Sve to volim, jer je to on. Mala hodajuća ljubav njegovog tate i mene.

7m 7217

Koliko vam je bitna uloga supruga u odgajanju sina?
– Veoma mi je bitna. Marko je otac za svaku pohvalu. U šali volim da kažem da je jedino što ne radi oko njega to što ga ne doji. Njih dvojica su pravi drugari, mnogo vremena provode zajedno i imaju svoj poseban mali svet zvan “otac i sin”.
Među vašim projektima jeste i akcija “Samohrana mama nije sama”, jeste li zadovoljni postignutim rezultatima?
– Na akciju “Samohrana mama nije sama” sam jako, jako ponosna, kao i na sve majke i žene koje su učestvovale. Više od 100 paketića je poslato na adrese naših samohranih majki. Toliko se sve družimo, uživamo i širimo svoja srca.

4m 7217

Planirate li da uskoro organizujete slične akcije?
– Da, naravno. Do sada smo imali 2 takve akcije i već imamo planove za naredne. Isto tako, u martu organizujem “Momsters seminar 2”, zabavnog i edukativnog karaktera, koji će nadam se biti lep i uspešan kao i prošli.
Jesu li vam neke od mama koje prate vaš rad već postale prijateljice sa kojima ste redovno u kontaktu?
– “Momsters” me je spojio sa raznim fenomenalnim ženama i majkama i jako sam srećna zbog toga. Sa nekima sam često u kontaktu, privatno se  družimo i volimo.
Gde u gustom dnevnom rasporedu pronalazite trenutke za sebe i koji su to vaši lični mali rituali?
– To se ne dešava često, jer malo dete i posao zauzimaju većinski deo dana, ali kada uspem da ugrabim malo vremena za sebe volim da odem sama na kafu u neki lep kafić, u kom se pušta muzika koja mi odgovara, gledam kroz prozor prolaznike i malo odmorim misli. Volim da odem i na masažu, u kraći šoping u kom obično kupujem knjige, stvari za kuću, sitne poklone za bliske ljude… Volim da radim bilo šta gde ću provesti malo vremena sama sa sobom.

5m 7217

Poslednje vesti
Ne propustite