nas-eu-281019
19.03.2020

Savet farmaceuta: suplementi na koje ćemo se osloniti tokom pandemije

Otkako su u Srbiji zabeleženi prvi slučajevi obolelih od korona virusa svedočimo i velikom broju mitova o tome kako možemo preventivno da delujemo na virus COVID-19. U skladu sa tim, stručnjaci nas poslednjih dana sve češće upozoravaju da se ne oslanjamo na neproverene savete već da poštujemo preporuke lekara, a pre svega da budemo u samoizolaciji (ukoliko je to moguće), da izbegavamo kontakte s ljudima, da redovno peremo i dezinfikujemo ruke i da ne dodirujemo lice. Važna stvar koju svako od nas može da uradi za svoje zdravlje u ovom trenutku jeste jačanje imuniteta, pre svega uravnoteženom ishranom, a potom i uzimanjem suplemenata koji će omogućiti pravilan rad našeg imunog sistema i zaštiti nas od virusa, ali i od drugih bolesti. Predsednica Farmaceutske komore Srbije Tatjana Šipetić tvrdi da bi, kada je reč o dodacima u ishrani, svaka kućna apoteka u doba pandemije trebalo da ima bakar, selen, cink, vitamine C i D, kao i med i propolis. Kako ovi suplmenti deluju na naš organizam, saznajte u nastavku.

2s 19320

BAKAR

Bakar je nužan za sintezu određenih enzima među kojima je superoksid dismutaza (SOD), jedan od najsnažnijih antioksidansa u organizmu koji štiti ćelije od oštećenja. Takođe, ima važnu ulogu u iskorišćavanju gvožđa i stvaranju hemoglobina (proteina u crvenim krvnim zrncima), kolagena (proteina od kog se sastoje kosti, vezivno tkivo i koža), melanina (pigmenta u kosi, koži i očima)… Važan je i za proizvodnju štitnih hormona i uravnotežen nivo holesterola u krvi.

SELEN

Ovaj esencijalni mineral spada u snažne antioksidanse, neophodan je za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, a naučnici su ustanovili i da su ljudi s niskim nivoom selena podložni različitim oboljenjima. Zajedno s drugim mineralima, selen omogućava formiranje imunih ćelija, što povećava odbrambene sposobnosti organizma u borbi sa infekcijama i drugim bolestima. Osim toga, jedno istraživanje je pokazalo da je grupa starijih ljudi, koja je koristila selen i cink posle primanja vakcine protiv gripa, imala bolji imunološki odgovor u odnosu na placebo grupu (placebo – uzimanje tableta koje ne sadrže lek, a pacijent misli da uzima lek).

CINK

Kada je reč o jačanju imuniteta, cink je mineral koji će vam preporučiti svaki lekar ili farmaceut. Ima snažan antibakterijski i antivirusni učinak (na primer, protiv prehlade, gripa ili herpesa), a važan je i za regulaciju nivoa šećera u krvi. Tokom sezone virusa, suplementi s cinkom mogu biti veoma efikasni, ali ih nemojte uzimati bez saveta sa stručnjacima jer velike količine mogu izazvati neravnotežu drugih minerala, iritaciju želuca, povraćanje, dijareju, grčeve ili glavobolju.

1s 19320

VITAMIN C

Vitamin C takođe se ubraja u jedan od najefikasnijih antioksidanasa, a osim toga, ima i antistresno i detoksikaciono dejstvo. Podstiče imunološku odbranu olakšavajući ćelijske funkcije urođenih i adaptivnih imunoloških sistema. Sprečava i leči respiratorne i sistemske infekcije i štiti biološke biomolekule od oštećenja izazvanih toksinima i zagađujućim materijama.

VITAMIN D

Vitamin D je verovatno najčešće pominjan vitamin za imuni sistem jer uništava bakterije i viruse. Baš kao i vitamin C, posebno je efikasan u sprečavanju infekcija respiratornih organa.

MED I PROPOLIS

Ne treba zaboraviti ni dobri stari med koji predstavlja prirodno bogatstvo hranjivih materija koje su od značaja za ljudski organizam. Deluje kao prirodni antibiotik i antioksidans. Propolis bi takođe mogao biti deo vaše apoteke, jer ispoljava niz različitih delovanja od kojih su za nas najvažnija antivirusno i imunostimulatorno delovanje.

3s 19320

Medex Propolis Oral

Foto: @intothegloss

Poslednje vesti
Ne propustite