nas hm 17917
17.09.2017

Savršena užina po receptu Helene Malogorski

Ukusna smokva spada u red lekovitog voća koje je vekovima poznato, a simbol je života, mira, blagostanja, plodnosti, ali i požude i erotičnosti. Bogat je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, C i beta karotena. Ima nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća. Sveže, kao i suve smokve, sadrže dosta pektina, topivog vlakna koje može da smanji holesterol u krvi.
Sadrži i triptofan koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Ovu voćku čini do 80% vode i blizu 60% prirodnog šećera koji stimuliše mozak da brže razmišlja. Zbog je izvrstan izvor energije i ljudima koji ih jedu donose budnost, svežinu i brže reakcije. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva.
Dok još uvek možemo da ih pronađemo na pijacama, konsultovali smo našu saradnicu Helenu Malogorski koja nam je dala odličnu ideju kako da iskoristimo sveže smokve. Njen predlog je voćni jogurt od samo četiri sastojaka koji se brzo priprema i predstavlja idealnu užinu na početku radne nedelje.

Sastojci:
100gr jogurta od soje
2 supene kašike punomasnog kokosovog mleka
1 supene kašike soka od limete
3 velike oguljene sveže smokve

Priprema: Sve sastojke izblendati i kratko ohladiti u frižideru. Po želji možete dodati i zaslađivač, ukoliko smokva nije dovoljno slatka. Ovaj jogurt je najbolje konzumirati na prazan zeludac.

Poslednje vesti
Ne propustite