nas nokti
12.01.2020

Sedam ključnih koraka za zdrave i jake nokte

Negovane ruke i dugi i uredni nokti jedan su od glavnih simbola ženstvenosti, a najčešće su i prva stvar koju drugi primete na nama prilikom upoznavanja. Stoga se svaka žena koja drži do sebe trudi da uvek ima zdrave nokte i savršen manikir. Za srećnice koje su rođene s jakim i čvrstim noktima, to nije težak zadatak, međutim, postoji niz žena koje imaju slabe nokte sklone pucanju koje gotovo nikad ne mogu biti zadovoljne svojim manikirom.
Bez obzira na to koliko vam je genetika bila naklonjena, postoji niz načina na koje možete da ojačate svoje nokte, a za početak je dobro znati da oštećenja na noktima nastaju kao posledica neadekvatne ishrane, nedovoljnog unosa tečnosti ali i loše nege. U nastavku vam donosimo listu promena koju bi trebalo da napravite ukoliko želite da imate zdrave nokte.

2n-221019

@tipsnailbar

HIDRATACIJA

Ispijanje 2 do 4l vode dnevno blagotvorno utiče na mnoge aspekte zdravlja, a jedna od njih je i zdravlje noktiju. Kada je telo dehidrirano, ni nokti ne mogu biti jaki. Ako niste ljubitelj obične vode, za hidrataciju možete koristiti kokosovu vodu ili jednostavno konzumirajte vodu sa dodatkom limuna, nane, krastavca…

2 nokti

@oliveandjune

FOLNA KISELINA

Folna kiselina predstavlja važan mineral za zdavlje i jačinu noktiju jer ima ključnu funkciju u izgradnji ćelija nokta. Ukoliko jedete hranu bogatu ovim mineralom, a to su pre svega mahunarke i integralne žitarice, ili uzimate folnu kiselinu u obliku suplementa, vaši nokti će brže rasti i biće manje skloni lomljenju i ljuštenju.

5 nokti

Natural Wealth Folic Acid

PROTEINI

Konzumiranje preporučene dnevne doze proteina veoma je važno za celokupno zdravlje organizma, pa i za nokte. Da biste imali čvrste nokte koji brzo rastu, potrebno je da konzumirate meso, jaja, ribu i druge namirnice bogate proteinima.

3n-221019

@drybylondon

KERATIN

Keratin je ključna strukturna komponeta ne samo kose već i noktiju. Uzimanje dodataka prehrani koji su bogati keratinom učiniće vaše nokte jakim i otpornim na negativne spoljne uticaje.

4 jaki nokti

Swanson Keratn Dietary Supplement

NEGA ZANOKTICA

Redovna hidratacija zanoktica ima vrlo važnu ulogu na zdravlje nokatne ploče. Stručnjaci preporučuju upotrebu proizvoda na bazi ulja za negu zanoktica ukoliko želite da vaši nokti budu jaki i fleksibilni, jer su samo suvi i dehidrirani nokti skloni lomljenju.

4n-221019

Eveline Argan Elixir

OVALNI OBLIK

Nokti ovalnog oblika manje su skloni oštećenju nego nokti u obliku kvadrata. Zato je najbolje da se odlučite za ovaj oblik sve dok ne ojačate dovoljno nokatnu ploču.

3 nokti

@oliveandjune

IZBEGAVAJTE ACETON

Aceton je moćna hemijska supstanca koja brzo uklanja lak, ali sa njim i sva prirodna ulja koja imaju ključnu ulogu za zdravlje nokatne ploče. Kao rezultat nastaju suvi nokti skloni lomljenju. Zato umesto acetona koristite sredstva za uklanjanje laka na bazi ulja.

7n-221019

Velnea Nail Polish Remover

Naslovna fotografija: @betina_goldstein
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite