22.02.2017

Sedam razloga zbog kojih ćete zavoleti matcha čaj

Zahvaljujući društvenim mrežama konstantno svedočimo novim gastro trendovima, koji se šire brzinom munje, ali nekada jednako brzo i nestanu. Popularnost na duže staze mogu da zadrže samo najbolji nutritijenti koji istinski blagotvorno deluju na naš organizam, a jedan od njih je matcha čaj.
Pije se sa mlekom umesto kafe jer, iako sadrži kofein ne izaziva poznati “crash” efekat nakon ispijanja, već balansira organizam i daje dugotrajniji osećaj energije. Od njega se prave i sladoledi, kolači, smoothie napitci, pa čak i čokoladice. Zbog moćnih sastojaka – antioksidansa od kojih je najpoznatiji EGCG (epigalokatehin galat), vitamina A, B6, C i K, zatim minerala poput magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka i drugih, sve češće se koristi i kao sastavni deo prirodnih kozmetičkih proizvoda.
Matcha se u Japanu i Kini koristi u ishrani više od 4000 godina tako da je davnih dana “prošla test vremena”. Ukoliko je još niste probali, ni u jednoj varijanti, donosimo vam 7 odličnih razloga zbog kojih ćete sigurno otrčati u prvu prvodavnicu zdrave hrane.

1. DAJE SJAJ KOŽI
Matcha čaj sadrži 137 puta više antioksidansa odnosno EGCG-a od zelenog čaja. EGCG je važan polifenolski spoj (sekundarna biljna materija) koji ima biohemijska svojstva koja sprečavaju degeneraciju ćelije i njeno širenje.
Ta važna svojstva se nazivaju antimutagen i antiproliferacijska svojstva. Polifenoli su osim toga jaki antioksidansi koji neutralizuju slobodne radikale i sprečavaju oštećenje ćelije. Štite od UV zračenja, poboljšavaju protok krvi, a sve to vašoj koži daje tako željeni sjaj.

2. BLOKIRA STRES
Bogata je retkom aminokiselinom L-teanin koja zapravo podstiče stanje relaksacije i blagostanja u mozgu. Dok stres može da izazove beta valove koji dovode do uzbuđena i nervoze, L-teanin stvara alfa valove koji dovode do stanja opuštene budnosti. Inače, L-teanin je sastavni deo svih čajeva, ali ga u matchi ima 5 puta više nego, recimo, u zelenom ili crnom čaju.

3. POBOLJŠAVA PAMĆENJE
L-teanin odličan je i za vaše pamćenje (čitaj: pomaže vam da zapamtite gde ste ostavili mobilni telefon i ključeve od auta). Deluje na koncentraciju slično kao kafa, ali nema neželjenje pojave koje stvara kofein. Istraživanja su pokazala i da pomaže u održavanju fokusa te vas mnoge nebitne informacije koje dobijate tokom dana više neće ometetati u obavljanju najvažnijih obaveza.

4. UBRZAVA METABOLIZAM
Zbog hemijskih komponenti koje sadrži matcha je poznata i pod nazivom pasivna teretana. Ona pomaže organizmu da sagoreva više kalorija, a istraživanja su pokazala da sagoreva i masne naslage. U kombinaciji sa zdravom ishranom i umerenim treninzima, matcha je odlična kada želite da za kratko vreme dovedete svoju liniju do perfekcije.

5. ČUVA IMUNOLOŠKI SISTEM
S obzirom na to da matcha zahvaljujući EGCG-u drži stres pod kontrolom samim tim čuva i naš imuno sistem. Međutim, matcha je odlična i za lečenje svih vrsti upala koje se javlju kada imate alergije ili sinusne infekcija, a u holističkom pristupu lečenja koristi se i protiv gripa i drugih vrsta prehlade.

6. USPORAVA STARENJE
Naučnici su otkrili da stanovnici japanskog grada Okinava žive najduže zbog čega je to područje poznato i pod nazivom Plava zona. Ono što spaja ljude na tom geografskom području je tradicija ispijanja matcha čaja koji neutrališe štetno dejstvo slobodnih radikala – okidača mnogih bolesti.

7. UBLAŽAVA DEPRESIJU I ANKSIOZNOST
Polifenoli, snažni biljni aktioksidanti, koji su prisutni u matchi dovode do oslobađanja od depresije i anksioznosti. Oni čine da se osobe osećaju srećno, a u manjim količinama nalaze se i u drugim namirnicama koje nam obično donose radost (poput vina ili čokolade).

Foto: Bourbon and Honey

Poslednje vesti
Ne propustite