nas 2 sena
26.09.2017

Sena Damnjanović otkriva istine i zablude o japanskom iscrtavanju obrva

Na tržištu postoji veliki broj kozmetičkih preparata koji podebljavaju, fiksiraju, koriguju boju i oblik obrva, ali mnoge žene nemaju vremena za takve jutarnje make-up eskapade. Zato je microblading (poznat i kao japansko iscrtavanje obrva) rešenje za sve one koje nisu zadovoljne svojim obrvama. Reč je o tehnici koja je na našim prostorima postala popularna pre nekoliko godina i napravila je pravu revoluciju u svetu permanente šminke. Savršen je za one koji žele da u potpunosti redefinišu obrve, naglase njihov luk i pokriju praznine. Sve istine i zablude o ovoj široko primenjivanoj tehnici otkrila nam je Sena Damnjanović, vlasnica salona Star Brows koja se može pohvaliti dugogodišnjim iskustvom rada i obuke novih stručnjaka, kako kod nas tako i u inostrantvu. Naša sagovornica izdvojila je najčešće dileme koje žene imaju kada žele da se odluče na tretman japanskog iscrtavanja obrva i pojasnila svaku od njih.

Oblik obrva određuje se na osnovu lica osobe
Tačno: Svako lice ima 3 ključne tačke odnosno mesta na kojima bi obrva trebalo da počne, da se završi i na kome je njen vrh. One se određuju individualno za svakog klijenta kako bi dobio odgovarajući oblik obrva. Najveći problemi nastaju kada osoba ne zna šta hoće, a ode na tretman japanskog iscrtavanja kod amatera. Zbog toga svima savetujem da, pre nego što se odluče za tretman, najpre dobro provere kvalitet i iskustvo majstora kod kog odlaze. Kada izaberu osobu od poverenja, trebalo bi da joj kažu svoje želje, ali i da poslušaju njene savete da bi rezultat bio optimalan.

1so 25917

Obrve bi trebalo da budu upečatljive
Netačno: Ukoliko se obrve urade tako da se prvo primete one pa tek onda osoba, posao nije dobro urađen. Cilj japanskog iscrtavanja obrva jeste da malo prolepšaju lice koje će zadržati prirodan izgled. Za mene je najveća pohvala kada mi klijent kaže da je dobio mnogo komplimenata na račun svog novog izgleda, ali da niko nije shvatio da je promena zapravo u obrvama.
Ima i onih koji dolaze sa zahtevom da imaju obrve kao kada ih našminka make-up artist kojima odmah kažem da je to nemoguće jer je cilj microbladinga da se dobiju obrve prirodnog izgleda koje će na dnevnom svetlu i na licu bez šminke izgledati potpuno prirodno.

nas so 25917

Boja je veoma bitna
Tačno: Treba naglasiti da se retko dešava da su pigmenti koji se koriste loši. Neželjeni rezultati nastaju uglavom kada majstor koji radi nije dovoljno ovladao tehnikom, ili kada je koža klijenta jako loša. Kako će izgledati određena boja umnogome zavisi od dubine na kojoj se nanosi u kožu, a najvažnije je da se uklopi sa bojom prirodnih dlačica. Ako se u tom smislu napravi greška, obrve mogu da budu sive ili zelene što izgleda jako ružno.
Nega nakon tretmana je najvažnija
Tačno: Nega je veoma bitna i to uvek naglašavam klijentima. Najvažnija je tokom prvog dana, kada na svakih sat vremena treba nanositi vazelin, pantenol ili jekoderm, a pre nanošenja novog sloja, potrebno je dobro očistiti prethodni. Obrve se mažu narednih 7 dana, svakako ne istim intezitetom, kako bi dobro zarasle i kako se ne bi pojavile krastice.

2so 25917

Izgled obrva može se videti odmah nakon tretmana
Netačno: Posle prvog tretmana obrve su intenzivnije odnosno tamnije i deblje nego što će zaista izgledati kada zarastu. Nakon 7 do 8 dana gubi se oko 10-15 procenata iscrtanih dlačica i formira se boja. Kada obrve potpuno zarastu, odnosno 3 do 4 sedmice posle prvog iscrtavanja, potrebno je uraditi korekciju. Nakon toga, u najvećem broju slučajeva, narednih godinu dana klijent ima lepo oblikovane obrve. Tretman je potrebno raditi jednom godišnje i čitav postupak je isti, ali u mom salonu cena nije ista odnosno stare mušterije plaćaju manje.
Microblading nije za žene sa problematičnom kožom 
Netačno: U slučaju problematične kože potrebno je uraditi 3 do 4 korekcije nakon prvog tretmana. O tome obavestim klijenta pre nego što se upusti u čitav proces jer smatram da je najvažnija iskrenost prema mušterijama.

5 sena

Japansko iscrtavanje obrva je bolno
Tačno: Sam početak prvog tretmana jeste bolan. Kada se radi prvi sloj, odnosno dok se određuje oblik obrva, ne stavlja se anestezija pa samim tim klijent oseća bol. Međutim, taj proces kod mene traje 2 do 3 minuta jer se posle tretman nastavlja pod lokalnom anestezijom. Trudim se da taj deo posla uradim veoma brzo i da ne nanosim boju duboko kako bi intezitet bola bio što manji i da bi nelagoda trajala što kraće. Žene smatraju japansko iscrtavanje obrva bolnim jer često odlaze kod nedovoljno iskusnog majstora koji jako dugo nanosi taj prvi sloj i ne čini to na odgovarajućoj dubini.
Loše istetovirane obrve se mogu popraviti
Tačno: Mnogi me zovu masterom za popravljanje loše istetoviranih obrva. Uglavnom uspešno obavljam taj posao, ali se dešava da nekada da napre laserom mora da se izbriše loš rad, pa da se ponovo uradi microblading. Ponekad uopšte nema pomoći, ali to je prava retkost.

3so 25917

4so 25917

5so 25917

3sena

NAPOMENA: Posetite naš Instagram profil @injournalmagazine! Sve čitaoce očekuje nagradna igra na Instagramu, a najsrećniji će dobiti na tretman japanskog iscrtavanja obrva kod Sene Damnjanović u salonu Star Brows.

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite