02.03.2017

Serija Santa Maria della Salute uskoro na RTS-u

Biografska serija “Santa Maria della Salute” o jednom od najvećih srpskih pesnika Lazi Kostiću počinje sa prikazivanjem 11. marta na prvom programu RTS-a. Reditelj Zdravko Šotra, kroz lični život umetnika, njegove zanose i razočaranja, dočarao je uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka.

1s 2317

Pesnik najljubavnije ljubavne pesme srpske književnosti, poeme Santa Maria della Salute, platio je skupo cenu svoje slobode i gordosti. Ljubav Lenke Dunđerski i Laze Kostića, neostvarena i tragična, obeležiće život velikana skoro isto koliko i njegovo besmrtno poetsko i dramsko delo.
Okasnela i nemoguća ljubav, započela kada je Kostić već prešao pedesetu a ona tek uzela dvadesetu, a predstavlja najuzbudljiviji je deo scenarija. Poema Santa Maria della salute, nastala u poslednjoj deceniji pesnikovog života, poetski je izraz te tragične ljubavi, vapaj i žal za njom.

2s 2317

– Tri godine se bavim Lazom. Trebalo je vremena da se istraži zanimljiv život i da se to produkcijski omogući. Napravio sam 13-14 verzija scenarija. U središtu je Laza Kostić, jedan od naših prvih intelektualaca koji se zapaženo bavio politikom. Veoma dinamičan život, s druge strane, predstavlja drugačiju, modernu ličnost. Tako je činio i sa poezijom, prvi se igrao rečima u pesmama. U zrelom dobu susreće Lenku, osobenu po svemu, ne samo po lepoti, devojačku ličnost koja se prožima kroz njegov život do kraja. Deset godina piše monumentalno delo naše poezije koje ima dubine svetskih razmera – objasnio je Zdravko Šotra.

3s 2317

Uloge Laze Kostića i Lenke Dunđerski poverene su Vojinu Ćetkoviću i Tamari Aleksić, a u glumačkoj podeli koja broji više od pedeset glumaca svih generacija, našli su se i Dejan Lutkić, Nebojša Dugalić, Nela Mihailović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Sloboda Mićalović, Nataša Ninković…

4s 2317

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite