24.06.2016

Sezona sladoleda: Fantazija sa ukusom lešnika i čokolade

Bogati čokoladni ukus obogaćen pralinama od lešnika čini ovaj sladoled savršenom letnjom poslasticom, a dolazi iz kuhinje Rachel Allen koja vodi emisiju “Samo slatko” na kanalu 24 Kitchen.

Sastojci:

Za praline:

100 g kaster ili šećera u granulama
100 g lešnika

Za sladoled:

100 g punomasne ili obične slatke pavlake
4 žumanca
1 kašičica ekstrakta vanile
150 g crne čokolade (55–70% kakao mase)

Priprema:

Najpre pripremiti praline. Obložiti pleh papirom za pečenje i ostaviti sa strane. Sipati šećer u tiganj i rasuti lešnike preko šećera. Staviti tiganj na umerenu vatru, ne mešati, nego povremeno protresti tiganj da bi se šećer ravnomerno karamelizovao. Pržiti dok se šećer potpuno ne istopi i poprimi tamnozlatnu boju. Ponovo protresti tiganj da bi se lešnici uvaljali u karamelu.
Prebaciti natopljene lešnike u pripremljen pleh za pečenje i sačekati da se potpuno ohlade. Kad se ohlade, razdvojiti praline rukama, zatim staviti u blender i miksati dok se ne dobiju krupne prezle.
Pripremiti sladoled. Mutiti slatku pavlaku dok se ne oformi čvrst vrh. Staviti je u frižider za kasnije. U maloj šerpi pomešati šećer i 200ml vode, zatim mešati na umerenoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi. Izvaditi kašiku i kuvati sirup dok ne dostigne vlaknastu fazu, 106–113°C. Izgledaće kao gust sirup, a kada se u njega umoči metalna kašika, poslednje kapi sirupa će formirati tanke niti.
U međuvremenu, staviti žumanca u činiju i mutiti ih električnim mikserom dok ne postanu bleda i paperjasta. Kad sirup dostigne odgovarajuću fazu, postepeno sipati kipući sirup u žumanca uz neprestano mućenje na najmanjoj brzini. Kad se sirup i žumanca sjedine, povećati brzinu, dodati vanilu i nastaviti s mućenjem dok smesa ne postane gust, bledi mus. Na površini će se praviti osmice.
Dok se mus od jaja muti, staviti čokoladu u vatrostalnu činiju iznad šerpe s vodom na umerenoj vatri. Sačekati da voda provri, zatim isključiti ringlu i pustiti da se čokolada polako topi. Sačekati da se malo ohladi, zatim sipati malo musa u čokoladu i brzo promešati, dodati još, zatim dobro promešati te dve smese zajedno. Zatim polako dodati meko ulupanu pavlaku. Staviti u posudu za zamrzivač, poklopiti i staviti u zamrzivač.
Nakon sat i po vremena, kad sladoled tek počne da se steže, umešati tri četvrtine pralina, zatim vratiti u zamrzivač da se potpuno stegne, 6 sati ili preko noći. Servirati s preostalim pralinama na vrhu.

Recept i foto: 24kitchen.rs

Poslednje vesti
Ne propustite