
Sezonska detoks salata odličan je izbor kada želite zdravu večeru
Počela je sezona slava, a što se više bude bližila Nova godina, sve ćemo više uživati u gurmanskim zalogajima i slasnim delicijama kojima nije lako odoleti. Čak i oni koji su najdisciplinovaniji po pitanju zdrave ishrane, u ovom periodu daju sebi oduška i prepuste se hedonističkom uživanju u hrani. U tome nema ničeg lošeg jer postoje dani u godini kada se kalorije ne računaju, aali da u januaru ne biste očajavali, možda je dobra odluka da u narednim nedeljama za večeru pojedete zdravu salatu. S obzirom na to da se pre spavanja ne preporučuju obilni obroci, idealan obrok trebalo bi da sadrži zdrave namirnice koje pružaju osećaj sitosti.
Možda vam se čini da nam tokom zime nisu dostupne namirnice od kojih se prave salate, ali varate se. Postoji čitav niz sezonskog povrća i voća koje može zameniti paradajz, krastavac i druge letnje namirnice. U nastavku vam donosimo recept za zimsku detoks salatu, koja je prava vitaminska i aromatična bomba.
Sastojci:
3 manjih ili 2 veća brokolija (grubo nasečena)
1/2 kelja (grupo nasečen)
1/3 šolje maslinovog ulja
1 češanj belog luka (narendanog)
parče đumbira (narendanog)
1-2 supene kašike zagrejanog susamovog ulja
sok od jednog limuna
1 supena kašika soja sosa
1 supena kašika meda
1/2 kafene kašike soli
1/2 kafene kašike mlevene paprike
3 velike šargarepe (isečene na tanke trake)
2 paprike (iseckane na kockice)
1/4 šolje svakog svežeg bosiljka
2-3 karanfilića
1/2 nara (po ukusu)
1 krv narandže ili grejpa
1 avokado (isečen na kockice)
2 supene kašike pečenog susama
Priprema: Obarite brokoli i kelj, ali nemojte da ih prekuvate. Zagrejte maslinovo ulje, a potom na srednjoj temperaturi pržite oko 5 minuta beli luk i đumbir. Sklonite sa šporeta, pa dodajte već ugrejano susamovo ulje, limunov sok, soja sos, med, so i papruku. Topli dresing prelijte preko brokolija i kelja i dobro promešajte, a potom dodajte i sve ostale sastojke. Dobro promešajte i poslužite salatu.
Recept i foto: @halfbakedharvest