nas1 sp 25417
25.04.2017

Skupljači perja posle 50 godina ponovo u Kanu

Tokom velike proslave jubileja, na 70. Kanskom festivalu ponovo će biti prikazan film “Skupljači perja” koji je 1967. godine osvojio Gran pri. Pedeset godina kasnije, remek delo Aleksandra Saše Petrovića posetioci će moći da pogledaju u okviru programa Kan klasik. Ovo je ujedno i prvi srpski film koji će biti prikazan u uglednom programu na Kroazeti, a zasluge za ovaj uspeh imaju čelnici Jugoslovenske kinoteke koji su prethodnih meseci uložili velike napore ne bi li “Skupljačima perja” obezbedili ponovno prisustvo na međunarodnoj sceni. Tim povodom izrađena je nova kopija ostvarenja u kome su nezaboravne glumačke kreacije imali Olivera Katarina, Bekim Fehmiju i Velimir Bata Živojinović.
- “Kan klasik” je program najuglednijeg svetskog filmskog festivala koji skreće pažnju na najznačajnije filmove iz istorije kanskih programa – istakao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao da je ovom značajnom događaju prethodila višemesečna angažovanost svih sektora kinoteke.

Na ovogodišnjem, 45. FEST-u, u okviru obeležavanja 50. godišnjice nastanka “Skupljača perja”, beogradska publika bila je u prilici da pogleda novoizrađenu kopiju filma.
- Nova kopija biće ovoga maja dostupna i svetskoj javnosti, što će izazvati ponovno interesovanje za ovaj film, koji je krajem prošle godine u izboru koji je organizovala Jugoslovenska kinoteka zauzeo drugo mesto na listi stotinu najboljih srpskih filmova 20. veka – izjavio je Pantelić i najavio da će Kinoteka i u narednom periodu nastaviti da plasira bisere srpske kinematografije u klasičnim programima cenjenih svetskih festivala.
- To će izvesno biti još jedna odskočna daska za njihovu ponovnu svetsku promociju. Po informacijama koje imam, učešćem u programu “Kan klasik”, “Skupljači perja” već su obezbedili ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj koja je zakazana za oktobar 2017. – rekao je Pantelić.

Naslovna fotografija: Film Skupljači perja, YouTube Screenshot

Poslednje vesti
Ne propustite