24.01.2020

Sok od celera je novi super napitak koji svi obožavaju

Ako bismo morali da biramo jedan gastro trend koji je obeležio 2019. godinu, to je svakako sok od celera, a već je izvesno da se ništa neće promeniti ni u 2020. Ono što je pre nekoliko godina bila voda s limunom, to je danas ovaj napitak koji je preplavio naše Instagram Feedove. Najzaslužniji za popularizaciju ovog trenda je Anthony Williams, autor nekoliko bestseler knjiga o lekovitoj hrani, među kojima je i Celery Juice: The Most Powerful Medicine of Our Time Healing Millions Worldwide (Sok od celera: Najmoćnija medicina našeg vremena koja leči milione širom sveta). Mada nije ni doktor ni nutricionista, Anthony strasno veruje u holistički pristup životu i već godinama proučava hranu i njeno dejstvo na ljudsko telo. Njegove lekcije rado su prihvatile najveće svetske zvezde poput Naomi Campbell, Mirande Kerr, Gwyneth Paltrow i Pharella, što je bilo dovoljno da stekne planetarnu popularnost.

1sc 19919

@letscookhealthy.ph

Prema Williamsovoj teoriji, dan bi trebalo započeti čašom soka od celera koji se pije na prazan želudac, a tokom dana bi trebalo popiti još jednu čašu odnosno ukupno 4 dl soka dnevno. Poboljšanja koja ćete primetiti u kratkom roku su bolji rad organa za varenje, snažniji imunitet, imaćete više energije, vaš ten će postati blistaviji, a koža pročišćenja dok će vam kosa postati jača. Celer je inače bogat antioksidansima i vitaminom K, a mnogi ga nazivaju i superhranom. Ipak, verujemo da dve čaše soka od celera neće napraviti čuda ako ne promenite loše životne navike, ali će vam pružiti nutrijente i hidrataciju koja nam je svima potrebna.
Sok od celera možete napraviti na dva načina, zavisno od toga da li koristite sokovnik ili blender, a recept vas čeka u nastavku.

2sc 19919

@celeryjuicebenefits

Sastojci:

2 stabljike celera
1 limeta ili limun
4 dl vode
menta po ukusu

Priprema: Operite celer i isečite krajeve. Ubacite ga u sokovnik i iscedite jednu limetu (limun), pa dodajte hladnu vodu. Ukoliko pravite sok u blenderu, ubacite sve sastojke i mutite dok ne dobijete kompaktnu masu, a potom procedite sok.

Naslovna fotografija: @danadinnawi
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite