10.04.2021

Šta se dešava u našem organizmu kada redovno treniramo

Kada odlučimo da počnemo da vežbamo, naši motivi uglavnom su vezani za gubitak kilograma i zatezanje mišića, međutim, spektar benefita koje nam pružaju redovni treninzi mnogo je veći od pukog izgleda. Činjenica je da se tokom treninga sagorevaju kalorije, ubrzava metabolizam i oblikuje telo, ali to je samo mali deo nagrade koju dobijamo kada se pokrenemo. Oni kojima je vežbanje deo lifestylea znaju da su im glavna motivacija zdravlje i dobar osećaj koji imaju nakon dobro odrađenog treninga. Zato smo istražili šta se dešava u našem telu kada ustanemo iz udobnih fotelja.

RAST TELESNE TEMPERATURE

Našim mišićima potrebna je energija da bi bili aktivni pa telo sagoreva kalorije iz masti i ugljenih hidrata koje smo prethodno uneli, usled čega se javlja hemijska reakcija koja izaziva rast telesne temperature.

LUČENJE ENDORFINA

Tokom treninga naše telo luči hormon endorfin koji podstiče dobro raspoloženje što je glavni razlog zbog čega su osobe koje praktikuju redovnu fizičku aktivnost pozitivnije i imaju veće samopouzdanje. Pored toga, ovaj hormon povezan je sa smanjenom percepcijom bola u mozgu.

SRCE POSTAJE SNAŽNIJE

Vežbanjem ubrzavamo srčani ritam i pomažemo srcu da pumpa veće količine krvi kroz telo. To znači da će do svake naše ćelije biti dopremljeno više kiseonika dok će srce postati snažnije.

BOLJI RAD MOZGA

Samim tim što srce pumpa više krvi, mozak počinje bolje da funkcioniše. Mnoge studije pokazale su da redovno vežbanje može da poveća hipokampus – deo mozga povezan s memorijom i učenjem, čime se umanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

OČEKIVANJA KOJA BI TREBALO DA IMAMO OD TRENINGA

• Usled lučenja endorfina već nakon prvog treninga osetićete da imate više energije, ali vam se isto tako može dogoditi da u naredna 72 sata dobijete upalu mišića. Ovo je prva, a možda i najveća prepreka na putu pa je važno da imate u vidu da će upala kraće trajati ako nastavite da vežbate.
• Tokom prvih šest do osam nedelja od početka redovnih treninga, mitohondrije u ćelijama, čije je drugo ime fabrike energije jer pretvaraju ugljene hirate, masti i proteine u gorivo za mišiće, postaju efikasnije za čak 50%. To znači da je vaše telo dovoljno osnaženo da možete da pojačate intenzitet treninga.
• Posle šest do devet meseci, rezultati vežbanja postaju vidljiviji i na vašem telu. Mišići su jači i lepo oblikovani, a kondicija je znatno bolja.
• Nakon godinu dana vežbanja, mišići su definisani dok koštana masa postaje gušća, čime se smanjuje rizik od pojave osteoporoze. Dugoročno vežbanje uklanja i rizik od drugih oboljenja, poput artritisa, dijabetesa tipa 2 i demencije, a neke studije pokazale su da sprečava razvoj čak 13 vrsta kancera, uključujući rak dojke i debelog creva.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@victoriasport)

Poslednje vesti
Ne propustite