Šta se dešava u našem organizmu nakon što pojedemo fast food obrok?

Svako od nas ponekad ne može da odoli ukusnoj brzoj hrani, a malo je i onih koji mogu u potpunosti da se odreknu kroasana, sendviča ili pica ma koliko se trudili da se zdravo hrane. Međutim, nakon nedavne studije objavljene na portalu Fast Food Menu Prices, verujemo da će svako od nas dobro razmisliti pre nego što sledeći put odluči da se počasti fast food obrokom.

Istraživači su fokus stavili na procese koji se odvijaju u našem organizmu sat vremena nakon konzumiranja brze hrane. Oni smatraju da bi pre svega trebalo da budemo svesni da jedna fast food porcija u proseku ima 500 kalorija, što je oko 1/4 kalorila koje su našem organizmu potrebne tokom dana. U prvih deset minuta nakon obroka, u našem telu se podiže nivo šećera u krvi zbog čega mozak počinje da luči takozvane hormone sreće (npr. dopamin) koji stvaraju osećaj zadovoljstva. Taj osećaj kasnije doprinosi razvijanju kompulzivnog jedenja, tačnije konzumiranja hrane i onda kad nismo gladni.
Posle 30 minuta javlja se jaka žeđ, jer prosečna fast food porcija sadrži oko 970 miligrama natrijuma. Tolika količina natrijuma stvara poteškoće u radu bubrega koji, kako bi izbacili višak unete soli, počinju da apsorbuju vodu iz okolnih tkiva. Da bi se taj proces odvijao, srce počinje brže da radi, što vremenom može uzrokovati povišen krvni pritisak, ali i ozbiljnije bolesti srca.

Kada prođe 40 minuta, šećer u krvi naglo počinje da pada a raspoloženje se pogoršava pa se ponovno javlja osećaj gladi, iako je telu potrebno od 24 do 72 sata da probavi obrok. To je i glavni razlog zbog čega je preterano konzumiranje brze hrane najčešći razlog viška kilograma kod većine ljudi.
Naravno, kada brzu hranu jedete s vremena na vreme, ona neće ostaviti posledice na vaš izgled i zdravlje, ali svakodnevno kozumiranje ovih obroka svakako neće proći bez posledica.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @naomiavrahami
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top