18.11.2020

Šta se dešava u našem organizmu nakon što pojedemo fast food obrok?

Svako od nas ponekad ne može da odoli ukusnoj brzoj hrani, a malo je i onih koji mogu u potpunosti da se odreknu sendviča ili pica ma koliko se trudili da se zdravo hrane. Međutim, nakon najnovije studije objavljene na portalu Fast Food Menu Prices, sigurni smo da ćete dobro razmisliti pre nego što sledeći put odlučite da se počastite fast food obrokom.

3uh-141019

@naomiavrahami

Istraživači su se potrudili da objasne šta se u našem organizmu dešava tokom sat vremena od konzumacije brze hrane. Oni smatraju da bi pre svega trebalo da budemo svesni da jedna porcija iznosi oko 500 kalorija, što je oko 1/4 kalorila koje su našem organizmu potrebne tokom dana. U prvih deset minuta nakon obroka, u našem telu se podiže nivo šećera u krvi zbog čega mozak počinje da luči takozvane hormone sreće (npr. dopamin) koji stvaraju osećaj zadovoljstva. Taj osećaj kasnije doprinosi razvijanju kompulzivnog jedenja, tačnije konzumiranja hrane i onda kad nismo gladni.
Posle 30 minuta javlja se jaka žeđ, jer prosečna fast food porcija sadrži oko 970 miligrama natrijuma. Tolika količina natrijuma stvara poteškoće u radu bubrega koji, kako bi izbacili višak unete soli, počinju da apsorbuju vodu iz okolnih tkiva. Da bi se taj proces odvijao, srce počinje brže da radi, što vremenom može uzrokovati povišen krvni pritisak, ali i ozbiljnije bolesti srca.

2uh-141019

@kaesutherland

Kada prođe 40 minuta, šećer u krvi naglo počinje da pada a raspoloženje se pogoršava pa se ponovno javlja osećaj gladi, iako je telu potrebno od 24 do 72 sata da probavi obrok. Posle ovih saznanja sigurni smo da ćete se truditi da izbegavate brzu hranu ili da bar umereno uživate u njoj.

4uh-141019

@isabellath

Naslovna fotografija: @naomiavrahami
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite