17.09.2019

Šta se događa sa kožom kada spavamo?

Svi znamo da je dobro prospavana noć važna za zdravu kožu. Ali kako to izgleda na biološkom nivou? Objasnićemo šta se tačno događa ispod površine, dok se vi – i vaša koža – odmarate.

Zašto je dobro prospavana noć važna za vašu kožu?
Svi znamo da loše prospavana noć može da ima negativne efekte na naše raspoloženje, da ne spominjemo na našu kožu. Ali da li ste znali da je san važan i za jačanje odbrambene sposobnosti kože? Istraživanja pokazuju da je hronično slab kvalitet sna povezan sa pojačanim znakovima unutrašnjeg starenja. Međutim, studije su pokazale i da je noć – odnosno vreme dok spavamo – najvažnije doba dana za našu kožu. Dok se naša tela odmaraju, cirkulacija u koži se pojačava i krv prenosi još više hranljivih materija i vitamina u našu kožu. Istraživanje je pokazalo da se neki ključni pokazatelji zdravlja kože pojačavaju tokom noći, uključujući deobu ćelija. Ali odvijaju se i drugi procesi u koži dok spavamo, kao što je transepidermalni gubitak vode. Za sprečavanje gubitka vode iz kože tokom noći nanesite noćnu masku pre spavanja i obavezno popijte veliku čašu vode čim se probudite.

Kako san slabog kvaliteta utiče na kožu
Šta se događa sa kožom kada ne spavamo dovoljno? Posle loše prospavane noći naša koža je bez sjaja i sivkasta. Može da izgleda i masnije. Dugotrajno gledano, niz neprospavanih noći može da dovede do kože koja je izgledom i osećajem tanja. Vremenom koža postaje krhkija i manje elastična, sa tankim linijama koje su sve izražajnije. Važno je dati prednost i obnavljajućim sposobnostima kože tokom sna, zato mudro iskoristite svojih 8 sati tokom noći. Delujte protiv dnevnih efekata oksidativnog stresa pomoću režima nege kože koji je bogat antioksidansima i pojačajte prvobitne obnavljajuće sposobnosti kože.

Priprema kože za spavanje
Mnoge od nas ne obraćaju dovoljno pažnje na večernju rutinu za negu kože. Za dugotrajno zdravlje kože ključno je iskoristiti ove dragocene sate dok naša koža spava i zato se isplati uložiti u proizvode koji podstiču prirodne procese koji se tokom noći odvijaju u vašoj koži. Podsetimo se važnosti pravilnog čišćenja kože radi uklanjanja prljavštine koja se nakupila tokom dana. Takođe, ne zaboravite da sklonite kosu sa lica dok spavate, jer masnoća sa kose može da prouzrokuje nastanak bubuljica na osetljivim područjima poput čela.

1VCHF_1337_fn(4)_(2) (1)

Odabir odgovarajućih sastojaka nege za kožu
Svi znamo koliko su antioksidansi delotvorni u borbi protiv efekata oksidativnog stresa. Za delovanje protiv negativnih uticaja okoline na našu kožu koristite antioksidanse dokazanih svojstava, poput bajkalske kapice ili resveratrola, koji se nalaze u 2u1 kremi i maski Slow Âge Night. Ova dva sastojka nisu poznata samo zbog svog delovanja protiv stresa – ekstrakt korena bajkalske kapice dokazano deluje protiv hiperpigmentacija povezanih sa starenjem, dok resveratrol podstiče ćelijsko obnavljanje i aktivnost.

2 2018_11_30_Vichy_KONKURS_v1b

Ukoliko režimu noćne nege želite da dodate energije pre nanošenja maske, birajte mikropiling poput LHA koji će podstaknuti ćelijsko obnavljanje tokom ovog važnog perioda, kada je ono najefikasnije. Pilinge je najbolje koristiti noću, jer izazivaju fotosenzitivnost kože, koja je potom sklona crvenilu pri izlaganju dnevnom svetlu neposredno posle nanošenja. Noćne maske su raskošni završetak dana i upijaju se u vašu kožu satima, za razliku od uobičajenih maski za lice kojima je potrebno tek nekoliko minuta.

3VCHF_370_fn(4) (1)

Tokom noći gubitak vode iz kože je u neprimetnom porastu i zato je važno kožu hidrirati efikasnom noćnom kremom ili maskom, koje će sprečiti transepidermalni gubitak vode tokom sna i ojačaće funkciju barijere kože, a sprečiće gubitak vlage. Proizvod bogat antioksidansima pomoćiće u obnavljanju oštećenja nastalih usled oksidativnog stresa koji kožu pogađa svakoga dana.

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite