nas opadanje
20.05.2020

Suočavate se s pojačanim opadanjem kose nakon porođaja? Evo šta možete da preduzmete

Nakon porođaja žene prolaze kroz niz promena, obično je to period kada jedva čekaju da izgube višak kilograma i da se vrate u formu, ali postoji jedna stvar koju sigurno ne žele da izgube, a to je gusta i sjajna trudnička kosa. Naime, sve majke znaju da se kosa tokom trudnoće progusti dobije neverovatan volume, a dr Milena Stanojević, triholog iz Hair Clinic Beograd tvrdi da su razlog tome hormoni.
- Tokom trudnoće, hormoni se dramatično menjaju. Povećava se nivo estrogena, progesterona, oksitocina i prolaktina. Visok nivo estrogena utiče na ciklus rasta dlake tako što kosu duže vreme drži u fazi rasta ne dopustajući joj da pređe u fazu opadanja – tvrdi naša sagovornica i dodaje:
- Ciklus dlake ima tri faze – fazu rasta, fazu mirovanja i fazu opadanja. Zbog rotacije te tri faze, svako opadanje stare dlake sinhronizovano je s rastom nove dlake. Tako naša kosa svakodnevno opada i biva zamenjena novom kosom. Međutim, tokom trudnoće se normalno opadanje kose smanjuje zbog čega ona postaje gusta i dobija volume. Takođe, za vreme drugog stanja, povećava se i volumen krvi čak do 50% nego, što omoguava bolju cirkulaciju i ishranu dlake, a kao posledicu i bolji kvalitet.

1dr milena stanojevic hairclinic beograd (1)

Dr Milena Stanojević, triholog

KAKO POROĐAJ UTIČE NA KOSU?
- Kao što su hormoni glavni razlog za poboljšanje kvaliteta kose tokom trudnoće tako su i glavni razlog njenog pojačanog opadanja posle porođaja. Nakon što se rodi beba, naglo opada nivo nekoliko hormona, uključijući estrogen i progesteron. Ovi hormoni vraćaju se u normalu gotovo 24 sata nakon porođaja, a prolaktin ostaje visok i tokom perioda dojenja. Isto tako smanjuje se i volumen krvi, ali se taj process odvija postepeno tokom nekoliko nedelja.
Posle porođaja opada nivo hormona koji su održavali kosu u fazi rasta, pa je njeno pojačano opadanje očekivano. Tada opadaju sve one dlake koje nije ispale tokom trudnoće, a njihov broj nije veći od onog koji je trebalo da opadane tokom devet meseca trudnoće. Međutim, s obzirom na to da se opadanje dešava odjednom, ono izgleda dramatično. Dojilje u proseku gube 200 dlaka na dan, često i u pramenovima što nije prijatno.

2 opdanje

KAD POČINJE, A KAD BI TREBALO DA PRESTANE OPADANJE KOSE KOD PORODILJA?
- Može da počne svakog dana nakon porođaja, a taj proces nekad traje i godinu dana. Najčeće kreće tri meseca nakon porođaja, a dostiže vrhunac oko šestog meseca. S obzirom na to da je ciklus rasta dlake prethodnih devet meseci bio stopiran, jer one nisu prelazile u fazu opadanja, potrebno je šest do 12 meseci da bi se taj ciklus vratio u pređašnje stanje.
DA LI JE OPADANJE KOSE NAKON POROĐAJA NORMALNO?
- Opadanje kose nakon trudnoće u najvećim brojem slučajeva nije zabrinjavajuće. Međutim, ako traje duže i ako kosa ne krene da se obnavlja, onda je reč o patološkom stanju. Takođe, kod žene koje su imale proređenja kose pre trudnoće, ovo postpartum opadanje doprinosi da se primarni problem pogorša.

3 opadanje

KOJI SU SE TRETMANI POKAZALI NAJDELOTVORNIJIM ZA REŠENJE OVOG PROBLEMA?
- I pored toga što se smatra normalnim procesom, naša iskustva pokazuju da opadanje kose nakon trudnoće znatno smanjuje gustinu kod velikog broja žena. Razlozi za to uglavno su povezani s dodatnim zdravstvenim problemima, koji se javjaju nakon trudnoće, kao što su anemija, dijete i nagli gubitak težine, regulacija menstrualnog ciklusa, hipotireoza i predugo dojenje. U ovim slučajevima, nakon opadanja, kosa se ne obnavlja, nego ostaje u fazi mirovanja. Još teži je problem kod žena koje već imaju nasledni gubitak kose ili difuzno opadanje kose od ranije.
Preporučujemo PRP tretman kako bismo omogućili regeneraciju folikula i ponovo uspostavljanje normalnog ciklusa rasta dlake. PRP sa svojim faktorima rasta revitalizuje folikule i stvara idealne uslove za ponovni rast kose. Laserski tretman je idealan da smanji intenzivni gubitak kose, jer daje energiju folikulima kako ne bi prelazile u fazu opadanja. DSD tretman za dojilje takođe je veoma učinkovit u smanjenju daljeg gubitka kose jer normalizuje ciklus dlake.

4 opadanje

Foto: Instagram (@rachelparcell), Promo

Poslednje vesti
Ne propustite