06.03.2017

Svečanom dodelom nagrada zatvoren 45. FEST

U velikoj dvorani Sava centra sinoć je svečanom dodelom nagrada zatvoren 45. FEST. Beogradska publika je tokom 9 dana imala priliku da pogleda filmove u tri takmičarska programa, a čak 95 regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera, i to među prvima na planeti. U glavnom takmičarskom programu, prikazono je 15 ostvarenja iz 12 zemalja, a film Ne gledaj mi u pitaj rediteljke Hane Jušić osvojio je glavu nagradu.

Branka Katić uručila je nagradu Hani Jušić

Branka Katić uručila je nagradu Hani Jušić

Nagrada žirija dobio je i film Hartston, a (M)učenik je dobio priznanje za najbolju režiju koju potpisuje Kiril Serebrennikov dok je najbolji scenario po mišljenju žirija imao film Toplotni udar. Najbolju žensku ulogu odigrala je Arijana Čulina u filmu Ne gledaj mi u pitaj, dok je istu nagradu u muškoj konkurenciji dobio Pyotr Skvortsov za film (M)učenik.

Laureati ovogodišnjeg FEST-a

Laureati ovogodišnjeg FEST-a

Drugi takmičarski program ovogodišnjeg FEST-a “Granice” ustanovljen je 2015. godine, a ovog puta publika je imala priliku da pogleda 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. NIN-ova nagrada za najbolji film u ovoj kategoriji dodeljena je filmu “Roko” u režiji dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea.

Bojan Vulević

Bojan Vuletić

Reditelji filmova u nacionalnoj takmičarskoj selekciji “Srpski film” bili su u konkurenciji i za “Politikinu” nagradu “Milutin Čolić”, koja nosi ime legendarnog filmskog kritičara ove medijske kuće i osnivača FEST-a. U ovoj selekciji apsolutno je trijumfovao film “Rekvijem za gospođu J” mladog umetnika Bojana Vuletića koji je dobio nagrade za najbolji film, režiju i scenario dok je glumica Mirjana Karanović koja je odigrala naslovnu rolu u filmu dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Njen kolega Lazar Ristovski proglašen je za najboljeg glumca i to za ulogu u filmu Dnevnik mašinovođe.

Lazar Ristovski

Lazar Ristovski

Foto: Dušan Milenković

Poslednje vesti
Ne propustite