12.09.2020

Znamo da već volite banana bread, a vreme je da probate i hleb od bundeve

Banana bread ili hleb od banane već dugo je jedna od najpopularnijih poslastica u svetu, pa je poslednjih godina dobila nove varijante, a jedna od njih je hleb od bundeve. Ova ukusna delicija savršen je jesenji dezert, ali je dobar izbor i za sve koji vole da pojedu nešto slatko za doručak, večeru ili užinu.

1hb 28919

Bundeva kao omiljena jesenja namirnica, koju često nazivaju i kraljicom jeseni, bogata je antioksidansima, karotenom, vitaminima i mineralima koji su nam potrebni tokom hladnog dela godine, pa zato o njenim lekovitim svojstvima često slušamo. Osim toga, reč je o povrću izuzetno bogatog ukusa koje se odlično kombinuje s različitim začinima. Ako su vam dosadili klasični recepti s bundevom, predlažemo vam da probate ovaj aromatični hleb koji se lako priprema, a ukus će vas oduševiti.

2hb 28919

Sastojci:
3 zrele banane srednje veličine
1 šolja pečene bundeve
3/4 šolje rastopljenog kokosovog ulja
2/3 šolje javorovog sirupa ili meda
3 velika jaja
1 supena kašika ekstrakta vanile
3 šolje brašna
2 kafene kašike praška za pecivo
1/2 kafene kašike sode bikarbone
2 kafene kašike mlevenog cimeta
1/2 kafene kašike soli
250 ml krem sira
1/4 šolje šećera
ulje
Preliv:
4 supene kašike putera
2 supene kašike javorovog sirupa
1/2 kafene kašike soli

3hb 28919

Priprema: Ispasirajte banane i bundevu, a dobijeni pire stavite u veliku posudu, pa dodajte kokosovo ulje, javorov sirup ili med, ekstrat vanile i jaja koja su prethodno bila na sobnoj temperaturi. Mešajte žicom dok ne dobijete kompaktu masu. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, cimet i so i mešajte dok se sve dobro ne sjedini i ne razbiju sve grudvice. Ravnomerno rasporedite testo u posudu za pečenje hleba koju ste prethodno podmazali uljem. U poslastičarskom špricu za šlag stavite krem sir koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi, pa ga utisnite u testo na nekoliko mesta. Vrh testa pospite šećerom i pecite oko 40-45 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu napravite preliv tako što ćete rastopiti puter i dodati mu javorov sirup i so. Kad izvadite hleb iz rerne prelijte ga i sačekajte oko pola sata da se prohladi. Hleb možete čuvati 3 do 4 dana na sobnoj temperaturi.

4hb 28919

Recept i foto: @halfbakedharvest

Poslednje vesti
Ne propustite