nas p t 6915
16.04.2019

Tabata treninzi rešenje su za sve koji nemaju vremena za vežbanje

Da li vam se dešava da imate želju da redovno trenirate, ali usled mnogobrojnih obaveza i gustog dnevnog rasporeda nemate vremena? Japanski doktor Izumi Tabata pronašao je odličlno rešenje za sve one koji žive u užurbanom modernom dobu i ne mogu da izdvoje nekoliko sati nedeljno za treninge. Program Tabata neće vam oduzeti više od pet minita, a dovoljno je da vežbate dva do tri puta nedeljno, jer je reč o veoma intenzivnim treninzima. Sigurni smo da se pitate o čemu se radi?

Iako mu prvobitna namera nije bila da stvori način vežbanja za one koji nemaju vremena za teretanu, čuveni Japanac veoma je popularan u poslovnom svetu. On je bio trener japanskih klizača, a posmatranjem je shvatio da se bolji rezultati mogu postići kroz vežbe visokog inteziteta koje se rade u kratkim intervalima. Tako je osmislio Tabata trening koji traje do pet minuta. Trening klizača sastojo se od 6-7 intervala maksimalnog sprinta u trajanju od 20 sekundi sa 10 sekundi odmora između svakog intervala. Nakon testiranja ispostavilo se da su oni poboljšali aerobni kapacitet odnosno mogućnost većeg iskorišćenja kiseonika u telu za 14%. Osim toga, poboljšali su i anaerobne kapacitete, u njihovom slučaju sposobnost maksimalnog dužeg sprinta za čak 28%.

Dodatna istraživanja pokazala su da ne morate da koristite samo ovu vrstu aktivnosti odnosno sprint, već da Tabata program može da se izvodi i sa drugim vežbama kao što su preskakanje vijače, čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci, zgibovi, a možete koristiti i tegove ili raditi vežbe na spravama. Izaberite svoju omiljenu vežbu i radite je u jakom intezitetu 20 sekundi, zatim napravite pauzu od deset i tako naizmenično uradite 7 do 8 intervala. Ukoliko ste početnik dovoljno je i 3 do 4 ponavljanja u intervalima. Trudite se da svaki put izaberete neku drugu vežbu kako bi aktivirali što veći broj mišića. Ova vrsta treninga veoma je intenzivna i preporučuje se svega dva do tri puta tokom nedelje. To znači da za samo petnaestak minuta vežbanja sedmično možete održavati svoju kondiciju, a dobri rezultati su zagarantovani.

Foto: @basebodybabes

Poslednje vesti
Ne propustite