14.12.2016

Tart od kruške koji stvara zazubice

Tart je vrsta pite koja se umesto od kora pravi od prhkog testa preko koga ide nadev, a poslednjih godina ovaj specijalitet sve češće se služi i kod nas. U zavisnosti od nadeva može biti slan ili sladak, a najpopularniji su oni sa voćem. Naš izbor za zimske dane je tart od kruške i đumbira sa karamelom koji smo pronašli na stranici Jamieja Olivera. Pažnju nam je privukao testom koje se umesto sa brašnom pravi sa bademima, pa je odlična poslastica i za one koji izbegavaju ugljene hidrate.

SASTOJCI:

Za testo:
200g maslaca
200g šećera
4 jaja
220g mlevenog badema

Za nadev:
300g đumbira
1 stapić vanile
550g šećera
4 kruške
20g maslaca

PRIPREMA:

Otklonite ljusku sa đumbira, a potom ga narendajte i dodajte semenke iz štapića od vanile. Đumbir i vanilu stavite u šerpu, dodajte 400g šećera i 700ml vode i kuvajte nekoliko minuta. U međuvremenu oljuštite kruške i lagano ih dodajte u šerpu i kuvajte desetak minuta. Izvadite kruške iz aromatične tečnosti i ostavite ih na stranu da se ohlade.
Napravite karamelu tako što ćete u šerpu staviti 150g šećera i 100ml vode i kuvajte oko 10 minuta odnosno dok ne dobijete tamno zlatnu smesu. Dodajte maslac u karamelu, a potom je naliti u prethodno pripremljeni kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Narežite ohlađene kruške na kriške i pažljivo ih preko karamele poređajte u kalupu.
Za testo mikserom umutite 200g šećera i 200g maslaca dok ne dobijete glatku masu. Dodajte jedno po jedno jaje uz konstantno mešanje, a potom i badem. Obložite kruške u kalupu testom, a potom pecite oko pola sata na 180 stepeni. Kad se tart ispeče, ostavite da se ohladi, a potom ga pažljivo okrenite naopako i služite.

Poslednje vesti
Ne propustite