09.12.2015

Tart od limuna po receptu Rudolpha van Veena

Legenda kaže da su francusku pitu tart osmislile sestre Stéphanie i Caroline Tatin još davne 1898. godine. Navodno je Stéphanie, u želji da pripremi klasičnu pitu od jabuka, igrom slučaja predugo ostavila voće da se krčka u maslacu i šećeru. Kada je osetila intenzivan miris karamela i maslaca pokušala da je spasi stvar i zato je odlučila da stavi testo preko jabuka i sve ubacila u rernu. Kako bi kasnije lakše izrezala pitu, morala je da je preokrene i tako je nastala slavna pita sestara Tatin. Danas, se tart priprema od svih vrsta voća i predstavlja jednu od najukusnijih delicija u kojima posebno volimo da uživamo tokom zime. Zato vam danas donosimo recept Rudolpha van Veena za tart od limuna.

Sastojci:

Za testo:

180 g hladnog maslaca
225 g brašna
1 kašika šećera u prahu
1 kašika hladne vode

Za fil od limuna:

6 kom jaja
200 g šećera
400 g mleka u prahu
2 kom limete/limuna

Priprema:

1. Za testo sipajte brašno na radnu ploču i napravite udubljenje. Stavite maslac, iseckan na kockice, šećer u prahu i vodu, pa promešajte prstima. Postepeno dodajte brašno i umesite glatko testo. Spljoštite testo i uvijte ga u providnu foliju. Ohladite testo u frižideru oko 1 sat.

2. Razvucite testo preko radne ploče, debljine 5 mm. Maslacem namažite plitak okrugli oblik za pitu i prebacite testo uz pomoć oklagije. Pritisnite testo po dnu i zidovima pa isecite višak. Stavite preko testa papir za pečenje i šaku pasulja i pecite osnovu na 180 stepeni, 20 min.

3. Za fil, izdvojite žumance od belanca. U činiji umutite žumanca sa pola šećera. Narendajte koru obe limete i iscedite njihov sok. Dodajte mleko u prahu i promešajte.

4. Sipajte fil preko ispečene osnove, poravnjajte i pecite tart još 20 min.

5. Umutite belanca i ostatak šećera uz pomoć miksera, sve dok ne dobijete čvrstu penu. Rasporedite penu preko ispečenog tarta, da bi ste dobili nešto nalik „kapi“. Pecite još 15 min dok belanca ne dobiju zlatkastu boju.

Fotografija i recept:  24kitchen.rs

Poslednje vesti
Ne propustite