27.10.2020

Tijana Žunić otkriva sve detalje o procesu rada na novoj kolekciji

Kada govorimo o domaćim dizajnerima čije kolekcije uvek sa nestrpljenjem očekujemo, Tijana Žunić nalazi se na vrhu liste. Dizajnerka čije komade gledamo svuda – od Instagrama do modnih magazina, nedavno je predstavila kolekciju za sezonu jesen/zima 2020/21, sa kojom je još jednom ispunila sva očekivanja. Ovog puta njen fokus bio je na odelima sa naglašenim ramenima, koja imponuju svakoj ženskoj figuri, i haljinama koje krasi nepretenciozna elegacija zbog čega se lako prilagođavaju različitim prilikama. Doza ekskluzivnosti i luksuza postignuta je izborom kvalitetnih materijala, poput svile i viskoze, koji će svakoj ženi pružiti dodatni osećaj samouverenosti.
Sa Tijanom smo razgovarali o procesu rada na novim modelima, kao i o tome koje komade iz nove kolekcije najradije nosi poslednjih dana.

Tijana Žunić

Šta vam je bila inspiracija za novu kolekciju i kako se početna ideja razvijala tokom procesa rada?
– Ideje za ovu kolekciju nastale su za vreme karantina, kada sam vreme uglavnom provodila na svojoj terasi gde sam ispijala prvu jutarnju kafu, odmarala, a vrlo često i radila. Upravo na tom mestu rađale su se nove ideje i nastajali prvi nacrti. Početna ideja je uvek samo vodilja, jer čim se uđe u proces izrade, izbora materiala, rad na krojevima i izradi probnih uzoraka, dolazi do izmena. U mom slučaju, inspiracija nikada nije vezana isključivo za jednu stvar ili ideju. To je uvek skup ideja koji se kroz proces rada kristališe i oblikuje na najbolji način.

Kakva je žena za koju kreirate svoje modele?
– Uzbudljiva, spontana, ženstvena i uvek veruje u sebe.
Koji su bili najveći izazovi tokom stvaranja nove kolekcije?
– Najveći izazovi su negde između početne ideje i krajnjeg proizvoda. Odabir materijala, kompatibilnost materijala sa modelom, izrada kroja i probnih uzoraka, tehnička obrada modela, sve su to delovi procesa koji su najizazovniji, ali i veoma uzbudljivi.

Vaš dizajn prepoznatljiv je po tome što je nepretenciozan, a opet efektan. Kako nalazite balans između monotonije i ekscentričnosti?
– S obzirom na to da nisam neko ko voli ekscentričan dizajn, lako mi je da ne odem u tom pravcu. Ali uvek imam bojazan da će moja jednostavnost možda biti prepoznata kao monotonija. Često provodim sate razmišljajući o jednom modelu i detaljima koji će ga istaći. Ponekad je upravo to jednostavno, ustvari najkomplikovanije.
U prethodnom intervjuu za naš magazin rekli ste da vam je svila omiljeni material. Od tada su prošle četiri godine, da li se u međuvremenu nešto promenilo?
– Svila je definitivno jedan od mojih omiljenih materijala. Iako delikatan i ponekad vrlo težak za rad, taj material uvek daje osećaj posebnosti i luksuza.

Koje komade iz nove kolekcije rado nosite poslednjih dana?
– Volim da nosim svoje modele i uživam da ih kombinujem na različite načine. Omiljeni komad iz nove kolekcije mi je beli oversized sako i njega sam već nekoliko puta nosila. Preko dana uz jeans i patike, a za večernje prilike ga kombinujem sa mini haljinom ili crnim uskim pantalonama i visokim potpeticama.

Zbog čega ste odlučili da editorijal za novu kolekciju radi dvojac Danilo&Sharon?
– Sa Danilom i Sharon sam radila više puta. Obožavam njihovu estetiku i talenat. Iako su se profilisali kao wedding fotografi pa smo do sada uglavnom radili kampanje za moje bridal kolekcije, kada je proces izrade ove kolekcije bio pri kraju i kada sam konačno formirala sliku o tome na koji način želim da je predstavim publici, smatrala sam da su oni logičan izbor.

Foto: Danilo&Sharon, Privatna arhiva

Poslednje vesti
Ne propustite