15.02.2017

Top 10 filmova koje ne smete propustiti na FEST-u

Pod sloganom “Gledaj – Open your eyes” ovogodišnji 45. FEST biće održan od 24. februara do 5. marta. Publika će tokom festivala imati priliku da vidi ukupno 95 premijernih filmova u 12 programskih celina, a najbolji filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda. U nacionalnom programu će se naći 7 filmova koji se takmiče za nagradu čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije, a treći takmičarski program jeste Granice, u okviru koga će se nadmetati 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.
Prve večeri FEST-a biće prikazan novi film Emira Kusturice “Na mlečnom putu”, a čast da otvori festival imaće Monica Belluci dok će poslednjeg dana biti prikazano novo ostvarenje Martina Scorsesea “Tišina”.
Ovogodišnji program predstavlja veliku filmsku gozbu za sve ljubitelje sedme umetnosti, a mi smo izdvojili top 10 naslova koji se ne propuštaju:

1. NA MLEČNOM PUTU
Režija: Emir Kusturica
Uloge: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sergej Trifunović, Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović

Film pripoveda o životu jednog čoveka u tri različita životna perioda: o vremenu koje je proveo kao srećni mlekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i prošlost sopstvene zemlje.

2. OSLOBOĐENJE SKOPLJA
Režija: Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija
Glavne uloge: Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska

Zoran, osmogodišnjak, junak je ove priče. Kroz njegove oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju, razgledamo slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

3. ONA
Režija: Paul Verhoeven
Uloge: Isabelle Hupert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

Mišel se čini neuništivom. Kao direktorka uspešne kompanije za proizvodnju video igara, i svoj ljubavni život vodi nemilosrdno, po uzoru na poslovni. Kada je u kući napadne i siluje nepoznat čovek, njen život menja se iz korena. Pronašavši napadača, njih dvoje ulaze u čudnu, uzbudljivu igru – igru koja se može svakog trenutka otrgnuti kontroli.

4. TIŠINA
Režija: Martin Scorsese
Uloge: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Ciarán Hinds, Shinya Tsukamoto, Yōsuke Kubozuka, Issey Ogata

Zasnovan na istoimenom romanu japanskog autora Šusaku Enda iz 1966. godine, film govori o mladom portugalskom jezuitskom misionaru iz 17. veka, ocu Rodrigezu, koji sa sveštenikom Fransiskom Garpeom putuje u Japan gde je, pod šogunatom Tokugava, zabranjen katolicizam, kao i skoro svi kontakti sa inostranstvom. Tu su oni svedoci progona hrišćana u Japanu, čija vlada želi da očisti zemlju od svih stranih uticaja. Na kraju se dvojica sveštenika razdvajaju i Rodrigez putuje zemljom, pitajući se zašto Bog ćuti dok Njegova deca pate.

5. REKVIJEM ZA GOSPOĐU J.
Režija: Bojan Vuletić
Uloge: Mirjana Karanović, Srđan – Žika Todorović, Boris Isaković, Jovana Gavrilović

Skromna sredovečnua žena i bivša administrativna službenica na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Međutim, da bi pre toga završila sve privatne i administrative poslove, potrebna joj je i jedna potvrda do koje je komplikovano doći za pet dana, kada je gospođa J. odlučila da ode na onaj svet.

6. KRALJICA ŠPANIJE
Režija: Fernando Trueba
Uloge: Penelope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patnikin, J.A. Bayona, Antonio Resines, Neus Asensi, Ana Belen, Javier Camara, Chino Darin, Loles

Film nas uvodi u pedesete godine, kada se filmska diva Makarena Granada vraća iz Holivuda u Španiju da snimi američki blokbaster pod nazivom The Queen of Spain, gde će udahnuti život Izabeli I od Kastilje. U Madridu, ne samo što će se ponovo sresti sa svojim starim prijateljima i kolegama iz trupe, već će morati i da se bori sa još jednim diktatorskim režimom – režimom Fransiska Franka.

7. MESEČINA
Režija: Barry Jenkins
Uloge: Mareshala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson, Alex R. Hibbert, Janelle Monáe, Naomie Harris

Vanvremenska priča o otkrivanju sebe i vezama među ljudima, Mesečina prati životni put tamnoputog mladića, od detinjstva do zrelosti, i njegovu borbu da pronađe svoje mesto u svetu, odrastajući u opasnom delu Majamija.

8. AFTERPARTI
Režija: Luka Bursać
Uloge: Rade Ćosić, Nikola Šurbanović, Jana Milosavljević, Vladimir Gvojić, Dragan Jovanović, Slobodan Beštić, Lidija Vukićević, Slobodan Beštić

Marko-Mare je moderni Džimi Barka, čovek rastrzanih strasti, harizmatičan i ambiciozan. Radi kao barmen u poznatom beogradskom klubu, a mašta da postane glumac. Pored ludog noćnog života, često odlazi na kastinge i snima sve što mu se ponudi. U tome mu pomaže i njegova prijateljica (a povremeno i devojka) Tića, koja radi kao šminkerka na raznim snimanjima. Tića, kao i ostali Maretovi prijatelji i okolina, smatraju da je on zvezda. I sam Mare veruje u to, ali da ga uspeh tek čeka. Zato se prijavljuje za kasting za kultnu seriju koji pronalazi preko interneta…

9. TRGOVAČKI PUTNIK
Režija: Asghar Farhadi
Uloge: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Mina Sadati, Babak Karimi

Prisiljeni da napuste svoju ruševnu kuću, Rana i Emad, iranski glumački par koji trenutno priprema uloge u predstavi Smrt trgovačkog putnika Artura Milera, unajmljuju stan od jednog od kolega glumaca. Ne znajući da je tu pre njih boravila žena loše reputacije, sa mnogo klijenata, oni se useljavaju. Lošim sledom događaja, jedan od klijenata svraća u stan jedne noći dok se Rana kupa sama u kupatilu, a posledice ovog događaja potpuno će poremetiti miran život ovog para.

10. SLUŠKINJA
Režija: Park Chan-Wook
Uloge: Kim Min-Hee, Kim Tae-Ri, Ha Jung-Woo, Cho Jin-Woong, Kim Hae-Sook, Moon So-Ri

Tokom tridesetih godina, u Koreji pod japanskom okupacijom, mlada devojka Suki dobija posao kao sluškinja japanske naslednice Hideko, koja živi usamljeničkim životom na velikom seoskom imanju pod budnim okom nadmenog ujaka Kozukija. Ali, sluškinja nosi tajnu. Ona je džeparoš koga je unajmio prevarant koji se pretvara da je japanski grof. Njegov je plan da navede Hideko da se uda za njega kako bi se dokopao njenog bogatstva, a nju bi potom poslao u ludnicu. Deluje kao da se sve odvija prema planu, sve dok Suki i Hideko ne otkriju neke neočekivane emocije.

Poslednje vesti
Ne propustite