na f
01.03.2019

Top 10 filmova sa FEST-a koje ćemo gledati u bioskopima

Tokom aktuelnog 47. FEST-a premijerno je prikazano čak 125 filmova iz 50 zemalja, a mnogi od tih naslova naći će se na bioskopskim repertoarima. Osim toga, domaći distributeri pripremili su i niz novih holivudskih i domaćih ostvarenja za svačiji ukus. Mi smo napravili listu od top 10 filmova koji ovog meseca stižu u domaće bioskope.

1. GALEB

početak prikazivanja: 1.3.2019

Uloge: Saoirse Ronan,Corey Stoll,Annette Bening,Billy Howle,Elisabeth Moss,Jon Tenney,Mare Winningham,Brian Dennehy,Glenn Fleshler,Michael Zegen,Ben Thompson,Thomas Hettrick,Barbara Tirrell,Paul Krisikos
Režija: Michael Mayer

Jednog leta u Rusiji na imanju pored jezera okupljaju se prijatelji i članovi porodice. Dok svako strasno voli nekog ko voli nekog drugog, odvija se tragikomedija o umetnosti, slavi, ljudskoj ludosti i večnoj želji da se živi svrsishodan život. Ovaj film sa humorom i melanholijom istražuje opsesivnu prirodu ljubavi, zamršen odnos između roditelja i dece, kao i uzvišenu vrednost umetnosti, ali i njene negativne posledice po ljudsku psihu.

2. DAME U CRNOM

početak prikazivanja: 3.3.2019

Uloge: Rachael Taylor, Julia Ormond, Angourie Rice, Vincent Perez, Shane Jacobson, Alison McGirr, Ryan Corr, Susie Porter, Noni Hazlehurst
Režija: Bruce Beresford

Radnja se događa u Sidneju u leto 1959, u vreme kulturnog buđenja Australije, raspadanja klasnih struktura i oslobađanja žena. To je priča o odrastanju učenice iz predgrađa, Lise, koja se, dok čeka na rezultate završnih ispita i sanja o upisu na Univerzitet u Sidneju, zapošljava preko leta u jednoj velikoj robnoj kući. Tu radi zajedno sa grupom prodavačica koje joj otvaraju oči za svet izvan njenog ušuškanog života i podstiču njen preobražaj.

3. DOBRODOŠLI U MARVEN

početak prikazivanja: 3.3.2019

Uloge: Steve Carell, Diane Kruger, Eiza González
Režija: Robert Zemeckis

Niko ne očekuje da se Mark Hogankemp oporavi od užasnog napada koji briše sva njegova sećanja. Sastavljajući komadiće prošlosti i sadašnjosti, Mark pažljivo stvara belgijski grad i postaje herojski vojni pilot iz Drugog svetskog rata. Njegova neverovatna umetnička instalacija uskoro oživljava sa zapanjujuće realističnim lutkama, koje je stvarao po uzoru na najmoćnijije žene koje poznaje. Preko ovog fantastičnog sveta, Hogankemp pronalazi snagu da pobedi u stvarnom svetu i suoči se sa svojim napadačima.

DESET FILMOVA KOJI ĆE VAM PROMENITI ŽIVOT

4. IZBRISANA

početak prikazivanja: 2.3.2019

Uloge: Judita Franković, Sebastian Cavazza, Izudin Bajrović
Režija: Miha Mazzini, Dušan Joksimović

Posle porođaja, Ana, samohrana majka, saznaje da nije u kompjuterskom sistemu, da ni ona, ni njeno novorođenče, formalno ne postoje. Ovo je priča o tome šta se dogodilo sa Slovencima rođenim na pogrešnom kraju rasturene države, kojima su devedesetih godina poništene lične karte. Šta se dešava ako ste izbačeni iz sistema? Mogu vas deportovati, komšije vam mogu zauzeti stan, ostajete bez posla, doktora, čak i deteta … Anini mahniti pokušaji da nađe rešenje pretvara se u napetu priču, koja detaljno istražuje anomalije slovenačkog društvenog sistema.

5. KAO RIBA NA SUVOM…

početak prikazivanja: 2.3.2019

Uloge: Luna Wedler, Zoë Pastelle Holthuizen, Regula Grauwiller
Režija: Lisa Brühlmann

Mia je osetljiva tinejdžerka koji je premeštena u novu školu i prisiljena da se prilagodi. Nije zadovoljna da sve samo kul posmatra iz daleka, ona je željna da dobije svoju poziciju i očajnički želi odobravanje od vršnjaka koji se ponašaju kao da su duplo stariji. Bez obzira na posledicu, Đana i njene drugarice uživaju u svim oblicima ekstremnog ponašanja. I Miju pritiskaju da se uključi i “podivlja”. Kao i većina tinejdžera, ona se protivi svojim roditelja, i želi da eksperimentiše i radoznala je u istraživanju seksa.

6. PEPE, JEDAN UZVIŠENI ŽIVOT

početak prikazivanja: 3.3.2019

Uloge: José (‘Pepe’) Mujica Cordano, Lucia Topolansky Saavedra, Mauricio Rosencof, Eleuterio Fernández Huidobro, Emir Kusturica
Režija: Emir Kusturica

Film o poslednjem predsedniku Urugvaja ispituje ono što priču o Hozeu Pepeu Muhiki čini jedinstvenom: skromni čovek postaje predsednik zemlje, držeći se strogo svojih uverenja, a istovremeno prihvatajući promene.

7. PITANJE POLA

početak prikazivanja: 3.3.2019

Uloge: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Kathy Bates, Sam Waterston
Režija: Mimi Leder

Istinita priča o Rut Bejder Ginsberg, njenoj borbi za jednaka prava žena i teškoćama koje je morala da prevaziđe kako bi postala pridruženi sudija Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

8. POSLEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ

početak prikazivanja: 3.3.2019

Uloge: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić
Režija: Predrag Ličina

Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na globalnom nivou vodi se još veća borba – voda je postala dragocenija od nafte! Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju od toga da zarate, osvoje, unište, pa čak ni da ubace zombi-virus! Zagrebačkog bonvivana Miću zombi-epidemija zatiče potpuno nespremnog…

TAMARA ALEKSIĆ OTKRIVA LISTU SVOJIH OMILJENIH FILMOVA

9. ŠAVOVI

početak prikazivanja: 14.3.2019

Uloge: Snezana Bogdanović, Marko Bacović, Igor Benčina
Režija: Miroslav Terzić

Ona se bori sa upravom bolnice i lekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima, kako bi dobila ispravu o smrti koja bi dokazala gde je pokopan njen novorođeni sin. Posle skoro dvadeset godina, ona veruje da je svog sina našla u prigradskom naselju udaljenom 15 kilometara od Beograda.

10. RATNICE SUNCA

početak prikazivanja: 2.3.2019

Uloge: Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot, Erol Afsin, Evin Ahmad
Režija: Eva Husson

Bahar je vrhovni komandant Devojaka sunca – kurdskog ženskog bataljona. Ona će se vratiti u grad Korduenu, gde su je zarobili ekstremisti. Matilda, francuska novinarka pokriva prva tri dana ofanzive. Tokom njihovog susreta, putanja kojom je krenula Bahar, pre nego što su muškarci obučeni u crno promenili taj tok, ponovo se nastavlja.

Poslednje vesti
Ne propustite