26.02.2017

Top 10 filmova sa najviše osvojenih Oscara

Polako odbrojavamo sate do 89. dodele Oscara koja počinje večeras od 19 časova po lokalnom vremenu. Ispred Dolbi teatra u Los Anđelesu vrše se poslednje pripreme za najznačajniji filmski događaj, a ovogodišnji domaćin biće Jimmy Kimmel dok će u muzičkom delu nastupiti Sting, Justin Timberlake, John Legend i Lin-Manuel Miranda koji će izvoditi numere nominovane za najbolju originalnu pesmu.
Apsolutni favorit ove godine je film La La Land koji je nominovan čak u 14 kategorija, među kojima su i one najvažnije – za najbolji film, najbolju režiju (Damien Chazelle), najbolju glavnu glumicu (Emma Stone), najboljeg glavnog glumca (Ryan Gosling) i najbolji originalni scenario (Damien Chazelle). Isti broj nominacija do sada je dobio samo film Titanik (1997) koji je na listi ostvarenja sa najvećim brojem priznanja od strane Američke filmske akademije. Dok s nestrpljenjem čekamo da li će La La Land oboriti večeras neki od rekorda, podsećamo se filmova koji su dobili najveći broj zlatnih statueta u istoriji.

1. Titanik (1997)

Ljubav između bogate i udate žene i mladog i siromašnog momka koji su se sreli na “nepotopivom brodu” imao je 14 nominacija, a osvojio je čak 11 Oscara. Među njima je i nagrada za najbolji film, ali u kategoriji najboljeg scenarija nije čak bio ni nominovan.

2. Ben-Hur (1959)

Američki istorijski film o bogatom Jevreju Judi Ben-Huru, kojeg je njegov rimski prijatelj Messala poslao u roblje, takođe je osvojio 11 Oscara, a bio je nominovan u 12 kategorija. Nagrada je izmakla samo Karlu Tunbergu za najbolje adaptirani scenario dok su najvažnije među osvojenim stauetama ona za najbolju režiju koja je pripala Williamu Wyleru i za najboljeg glumca u glavnoj ulozi – Charltona Hestona.

3. Gospodar prstenova: Povratak kralja (2003)

Poslednji nastavak čuvene filmske trilogije reditelja Petera Jacksona takođe je osvojio 11 Oscara, a bio je nominovan u isto toliko kategorija. Osim nagrade za najbolju režiju, osvojio je i Oscara za najbolje adaptirani scenario koji su pisali Fran Walsh, Philippa Boyens i Peter Jackson dok niko od glumaca nije bio nominovan za prestižno priznanje.

4. Priča sa zapadne strane (1961)

Film koji je nastao kao adaptacija jednog od najčuvenijih brodvejskih mjuzikla govori o mladim ljubavnicima (Natalie Wood i Richard Beymer) koji proživljavaju sudbinu Romea i Julije među zaraćenim bandama Njujorka. Osvojio je 10 Oscara, a bio je nominovan u 11 kategorija.

5. Gigi (1958)

Ovo je muzički film u režiji Vincenta Minnellia za koji je scenario napisao Alan Jay Lerner, a bazira se na istoimenom romanu francuske autorke Colette. Radnja se dešava u Parizu na prelazu iz 19. u 20. vek i govori o ljubavi između mlade Gigi i bogatog Gastona. Dobio je 9 nominacija za Oscara i isto toliko zlatnih statueta.

6. Poslednji kineski car (1987)

Biografski spektakl Bernarda Bertoluccia o poslednjem kineskom caru Puyiju, nominovan je u 9 kategorija, a osvojio je isto toliko Oscara. Puyi je prikazan kao marioneta misterioznih i snažnih sila, bilo kao car bilo kao ratni zločinac. Glavnu ulogu odigrao je John Lone, a ovo je bio i prvi dugometražni film kojem je kineska vlada dopustila snimanje u Zabranjenom gradu.

7. Engleski pacijent (1996)

Ratna romantična drama u režiji Anthony Minghella predstavlja adaptaciju istoimenog romana Michaela Ondaatjea dok su glavne uloge odigrali Ralph Fiennes i Kristin Scott Thomas. Film je nominovan u 12 kategorija, a dobio je 9 nagrada.

8. Prohujalo sa vihorom (1939)

Čuveni film baziran na istoimenom romanu Margaret Mitchell režirao je Victor Fleming, a glavne uloge igraju Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard i Olivia de Havilland. Nominovan je u 13 kategorija, a osvojio ih je 8 Oscara.

9. Odavde do večnosti (1953)

Ova filmska ratna drama snimljena je po istoimenom romanu James Jonesa. Film je režirao Fred Zinnemann, a u glavnim ulogama su Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Donna Reed i Frank Sinatra. U godini emitovanja nominovan je u 13 kategorija, a dobio je 8 Oscara.

10. Na dokovima Njujorka (1954)

Poslednji na top 10 listi filmova sa najvećim brojem Oscara jeste ostvarenje o mafijaškom nasilju i korupciji među lučkim radnicima. Film je režirao Elia Kazan, a u glavne role odigrali su Marlon Brando, Eva Marie Saint, Rod Steiger, Karl Malden i Lee J. Cobb. Od 12 nominacija osvojio je 8 nagrada.

Foto: Screenshot

Poslednje vesti
Ne propustite