03.02.2017

Top 10 turističkih destinacija u 2017. (po izboru New York Times-a)

Jedna od najčešćih novogodišnjih rezolucija jeste odluka da ćemo više putovati. Ukoliko spadate u grupu ljudi koji su željni pisanja uspomena i novih avantura onda je pravo vreme da već sada počnete da razmišljate o novoj destinaciji koju biste mogli da posetite tokom godišnjeg odmora. Prilikom izbora idealnog mesta za putovanje, u pomoć pristižu stručnjaci časopisa New York Times koji su i ove godine napravili listu destinacija koje su najatraktivnije u 2017. Ova zanimljiva odredišta zadovoljiće kriterijume pasioniranih turista i globtrotera, ali i vrhunskih hedonista.

Foto: o.canada.com

Foto: o.canada.com

Prva na listi našla se Kanada. Koje god mesto da izaberete u Kanadi u 2017. sigurno nećete pogrešiti. Glavni razlog tome jeste to što ta država obeležava stopedesetogodišnjicu postojanja, a to će biti najveća rođendanska proslava u poslednje vreme. Osim toga, reč je o ogromnoj zemlji, drugoj po veličini u čitavom svetu te turistima nudi najrazličitije mogućnosti – od provoda po metropolama preko obilaska nacionalnih parkova do ski centara, a poseduje i veliki broj jezera. I jesmo li vam napomenuli da je ovo godina u kojoj je i finansijski najisplativije posetiti Kanadu? Zbog trenutno slabog kanadskog dolara, novac turista ima mnogo veću vrednost nego ranije. Dajle, ako ste ikada želeli da posetite ovu zemlju, sada je najbolji trenutak.

Atakama (@sseul_xox)

Atakama (@sseul_xox)

Druga najpoželjnija destinacija jeste pustinja Atakama u Čileu. Smeštena je na obali Tihog okeana, a dobrim delom prostire se preko Anda i ima veliku nadmorsku visinu. Za razliku od drugih pustinja, Atakama je, u stvari veoma hladno mesto sa prosečnom dnevnom temperaturom između 0 °C i 25 °C. Najpoznatija je po tome što u nekim njenim krajevima nije nikada pala kiša. Nestvarni krajolici mogu se obilaziti i balonom jer se sa visine najbolje vide sve njene lepote dok nedavno renovirani hotel Explora Atacama gostima nudi luksuz sa pet zvezdica, a ono što je najuzbudljivije u vezi sa ovim hotelom jeste da poseduje najveći teleskop u Čileu koji je dostupan gostima na korišćenje.

Agra (@lostandhungry)

Agra (@lostandhungry)

Zbog kulturno-istorijskih spomenika Agru u Indiji trebalo bi videti bar jednom u životu. Grad nastao kao prestonica velikih moguča u 16. i 17. veku najpoznatiji je po mauzoleju Tadž Mahal, ali ne treba propustiti ni obilazak Biserne džamije, palate Jahangiri Mahal, džamije Jami’ Masjid, mauzolej velikog mogula Akbara… No, najvažniji događaj u 2017. koji će privući turiste u ovaj grad jeste otvaranje Mughal muzeja – impresivne građevine britanskog arhitekte Davida Chipperfielda koji će sigurno postati jedan od najčuvenijih muzeja u čitavom svetu.

Cermat (@jasmin.scherrer.photography)

Cermat (@jasmin.scherrer.photography)

Skijalište Cermat u Švajcarskoj koje se nalazi na gornjem delu Matertala na nadmorskoj visini od 1.620 m, u podnožju najviših vrhova ove zemlje privlači turiste iz čitavog sveta još od 1898. godine kada je prvi električni voz prošao tim gradom. Ove godine renoviran je i čuveni Riffelalp Resort koji će razmaziti čak i najzahtevnije hedoniste, a ovog leta će se u okviru otvoriti i pozorište u kome će najpre biti izveden komad “Romeo i Julija” što će ovo mesto učiniti interesantnim tokom čitave godine.

Bocvana (@africaexperts)

Bocvana (@africaexperts)

Zaljubljenicima u pravih avanturu koji su željni adrenalinskih injekcija, ove godine preporučuje je odlazak u Bocvanu. Kao prva destinacija na ovom ekstravagantnom poduvatu jesu Viktorijini vodopadi. Sa preko 550 miliona litara vode u minuti, koja dominatno pravi fantastičan zvuk, ovaj vodopad predstavlja jednu od najvećih prirodnih lepota. Ono što možete iskusiti u okruženju jeste izazovni bandži džamp, let iznad vodopada, krstarenje rekom Zambezi uz večeru i zalazak sunca. Sledeće što će vam podići adrenalin, jeste let iznad delte Okavango. Ne možete posetiti Afriku, a da ne okusite slast divljeg života. Takođe, osim leta helikopterom, u mogućnosti ste i da brodićem zađete duboku u moćnu deltu. Morate posetiti i srce delte, takozvano Hahaba ostrvo i Eagle ostrvo, gde ćete pronaći utočište u luksuznim kampovima. Tu možete priuštiti sebi par dana odmora i svakodnevnog safarija, gde ćete lako naići na slonove, nilske konje…

Dubrovnik (@songofstyle)

Dubrovnik (@songofstyle)

Šesta na listi najpoželjnijih destinacija po izboru New York Times-a nalazi se u našoj neposrednoj blizini. Reč je o Dubrovniku, a preporuka turistima jeste da posete Stari grad, zatim predele gde je snimana čuvena serija “Igra prestola”, kao i čuveni hotel Excelsior čije renoviranje će biti završeno u junu. Ljubitelji jedinstvenih astronomskih pojava trebalo bi da posete nacionalni park Grand Titon u Vajomingu gde će se 21. avgusta nakon 38 godina desiti totalno pomračenje sunca. Odlazak na ovu destinaciju podrazumeva i uživanje u netaknutoj prirodi i prelepim jezerima.

Tijuana (@treasurbite)

Tijuana (@treasurbite)

Na popisu se našao i meksički grad Tijuana koji se poslednjih godina razvija munjevitom brzinom, a posebno će biti zanimljivih ljubiteljima dobre hrane jer ima neverovatnu gastro ponudu. Deveto mesto zauzeo je Detroit u Mičigenu koji nakon bankrota 2013. godine doživljava ponovnu renesansu dok je deseti na listi Hamburg najpre zbog zadivljujuće arhitekture grada.

Naslovna fotografija: Instagram/gypsea_lust

Poslednje vesti
Ne propustite