18.10.2020

Torta od kestena i čokolade je savršen dezert nakon nedeljnog ručka

Miris pečenih kestena na gradskim ulicama jedan je od glavnih simbola jeseni, a njegovi plodovi često se koriste i za pripremu različitih poslastica, supa ili umaka. Poslednjih godina sve je zastupljeniji u gastronomiji jer ne sadrže gluten, ima visoku energetsku vrednost i jedino je orašasto voće bogato vitaminom C. Pored toga, sadrži i veliki procenat folne kiseline pa se preporučuje trudnicama.
Zbog nutrutivnog sastava, kesten pozitivno utiče na raspoloženje, a u kombinaciji sa čokoladom odlično je oružje u borbi protiv jesenje melanholije. S obzirom na to da je pred nama još jedan tmuran dan, u nastavku vam donosimo recept za tortu u kojoj glavnu ulogu imaju upravo ovi sastojci. Osim što će vam njen ukus sigurno ulepšati nedelju, jednostavna je za pripremu i ne sadrži brašno.

@halfbakedharvest

Sastojci:
200 gr crne čokolade
5 jaja
100 gr putera (na sobnoj temperaturi)
400 gr nezaslađenog kesten pirea
2 kašike ruma
1 kašika ekstrakta vanile
60 gr šećera
prstohvat soli

@theoliveandmango

Priprema: Odvojite belanca od žumanaca, dodajte im prstohvat soli i umutite u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite puter, kesten pire i šečer, pa dodajte žumanca, rum, ekstrakt vanile i čokoladu koju ste prethodno otopili. Kad umutite smesu dodajte kašiku snega od belanaca, promešajte, pa nastavite da dodajete i ostatak.
Obložite kalup za tortu papirom za pečenje, pa dodajte dobijeno testo. Pecite 40-50 minuta na 180 stepeni tako da torta ostane meka u sredini. Nakon pečenja, ostavite je da se prohladi, a poslužite uz dodatak šlaga ili šećera u prahu.

Naslovna fotografija: @theoliveandmango
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite