nas sd 5919
05.09.2019

Tri događaja koja ovog vikenda nećete želeti da propustite

Nakon letnje atmosfere i grada koji je poslednjih meseci bio poluprazan, dolazak septembra za mnoge je označio povratak u realnost i nova pravila. Pred nama je duga jesen koju će obeležiti povratak staroj beauty rutini, već najavljene nove modne tendencije, ali i veoma uzbudljivi događaji koje ne želimo da propustimo. Već prvi septembarski vikend najavio je da u Beogradu ni malo neće biti dosadno, a među desetak događaja koji se održavaju, mi smo izabrali naše favorite koje možete pogledati u nastavku.

IZLOŽBA: ŠTA JE GRAFIKA DANAS?
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
5 – 26. septembar 2019.

1sd 5919

Gostujuća izložba Grafičkog kolektiva povodom obeležavanja jubileja – 70. godina postojanja
Umetnici: Slavica Dragosavac, Vladimir Milanović, Jelena Sredanović i Maja Simić

Grafički kolektiv obeležava 70 godina rada na afirmisanju, prezentovanju i kritičkom promišljanju grafičkog stvaralaštva (i drugih likovnih medija) pozicionirajući se u okviru mreže umetničkih praksi na lokalnoj, regionalnoj, internacionalnoj sceni. U kontekstu ove velike svečanosti je i izložba koja referiše na fenomen grafike danas. U znaku različitih kulturnih, estetskih pa i tradicijskih standarda koji upravo egzistiraju u vizuelnim umetnostima, na pitanje Šta je grafika danas? stižu najrazličitiji odgovori koji znatno proširuju postojeće pojmove u jednom novom leksikonu štamparstva i grafike…

FESTIVAL REKONSTRUKCIJA 2019 II AJMO NAPOLJE!
Opština Stari Grad
6 – 8. septembar 2019.

2sd 5919

Rekonstrukcija je festival umetnosti na ulici koji se ove godine održava po drugi put u javnim prostorima na Starom gradu od 6. do 8. septembra pod sloganom koji poziva na zajedničko delovanje – Ajmo napolje!

Festival će biti otvoren 6. septembra u 19 časova, u UK Stari grad događajem koji će obeležiti jubilej – 20 godina od prvog graffiti jam-a u Beogradu, održanog u OŠ Kralj Petar I. Biće predstavljena izložba dokumentarnih fotografija i predmeta, a neki od aktera pomenutog kolektivnog crtanja, učestvovaće na tribini Umetnost je i dalje na ulici – 20 godina kasnije. Kako je došlo do ove akcije, kako je street art uticao na njihov život, a kako na profesije, gde je scena bila tada, a kako izgleda danas, kako društveni kontekst utiče na uličnu umetnost, samo su neka od pitanja o kojima će diskutovati: Nikola Radojčić – Negre (grafički dizajner, koosnivač studija Dechko Tzar), Boris Bulatović – Cobe (osnivač tattoo studija Kobra Deluks), Igor Crnatović – Sub Zero (grafički dizajner). Moderator diskusije biće Marko Krstić, jedan od najaktivnijih graffiti autora sa beogradske scene.

Kao omaž pomenutom jubileju, u dvorištu OŠ Kralj Petar I odigraće se kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom United Colors of Belgrade, a učesvovaće 13 autora/umetničkih kolektiva aktivnih na srpskoj street art sceni, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara.
Fasade na Dorćolu, odabrane u saradnji sa žiteljima/kama sa Starog grada, oslikavaće domaći, regionalni i inostrani umetnici i umetnice.

PREMIJERA FILMA NJEN MIRIS
Cinplexx bioskopi
5. septembar 2019.

3sd 5919

Pank heroina Beki (Elisabet Mos) se bori sa alkoholizmom i samodestruktivnim porivima, dok pokušava da ponovo povrati onu inspirativnu energiju zbog koje je njen bend nekada bio poznat. Pored propalog braka i karijere, ona pokušava da se fokusira na pozitivno, na snimanje novog albuma i na buduće koncerte, kako bi sačuvala svoje dete od iste budućnosti. Radnja filma smeštena je u devedesete godine prošlog veka, a sam reditelj je rekao da inspiracija za film nije bila samo jedna muzičarka, već njih nekoliko koje su obeležile pank rok, grandž i alternativnu scenu u to vreme. Elisabet Mos je nakon velikog uspeha serije Mad man i sedam nominacija za Emmy (uključujući i jednu za Top of the Lake), osvojila ovu nagradu za fantastičnu glumu u HBO seriji Sluškinjina priča. Kao jedna od najekspresivnijih televizijskih glumica, kritičari joj najavljuju osvajanje velikog platna upravo ovim filmom.

Naslovna fotografija: Festival Rekonstrukcija
Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite