Leto 2020
13.07.2020

Tri jednostavna recepta za poslastice od borovnica

Borovnice se ubrajaju u najzdravije namirnice jer su veoma bogate vitaminima i mineralima, a u kategoriji voća s najviše antioksidanata nalaze se na samom vrhu liste. Stoga poboljšavaju celokupno zdravlje organizma, čuvaju mladost mozga, štite zdravlje očiju, pozitivno deluju na rad srca i krvnih sudova, regulišu šećer u krvi… Osim toga, ove bobice spadaju i u grupu voća s najmanje kalorija pa u njima možete uživati bez griže savesti, a žene će sigurno obradovati podatak da neguju iznutra kožu i kosu.
S obzirom na to da je trenutno sezona borovnica nemojte propustiti da uživate u ovom voću, bilo u svežem obliku ili tako što ćete napraviti koktel ili poslasticu, jer će vam organizam sigurno biti zahvalan na tome. U nastavku vam donosimo tri letnja recepta u kojima borovnice imaju glavnu ulogu.

OSVEŽAVAJUĆI KOKTEL OD BOROVNICE

@halfbakedharvest

4 supene kašike svežih ili smrznutih borovnica
2 kašike svežih listova timijana
sok od pola limuna i kora od pola limuna
1 čaša gazirane vode
2 kašike meda
led

Priprema: Usitnite borovnice pa ih stavite u šejker ili teglu i dodajte jednu i po kašiku naseckanuh listova timijana, sok i koru od limuna i med. Dobro promučkajte da se svi sastojci sjedine. Procedite dobijeni sok i podelite ga u dve čaše, a potom dodajte gaziranu vodu, led i po koji list timijana.

SLADOLED OD BOROVNICA

@fenandfit

2 šolje svežih ili smrznutih borovnica
2 kašike limunovog soka
4 kašike meda
prstohvat morske soli
800 ml kokosovog mleka
1 kašika ekstrakta vanile
2 kesice želatina rastvorenog u ključaloj vodi (biće vam potrebna 1/2 šoljice ključale vode)

Priprema: Borovnice, sok od limuna, malo soli i dve kašike meda stavite u šerpu s poklopcem i sačekajte na proključa. Smanjite toplotu na srednju temperaturu i kuvajte 30 minuta. Ostavite sos da se ohladi, a za to vreme pripremite kremu tako što ćete kokosovo mleko, ekstrat vanile, dve kašike meda i želatin, koji ste prethodno rastvorili, (biće vam potrebno oko 10-15 minuta da se rastvori) staviti u blender i mutiti dok ne dobijete konzistentnu smesu. Dobijenu kremu sjedine s džemom tek kad se on ohladi i dobro promešajte da se lepo sjedine. Ostavite u zamrzivaču na oko tri do četiri sata, a najbolje je da sladoled stavite na sobnu temperaturu oko 45 minuta pre jela kako bi imao kremastu teksturu.

ČIZKEJK OD LIMUNA I BOROVNICA

@halfbakedharvest

200gr mlevenog keksa
100gr otopljenog putera
400gr krem sira
200ml šlaga
1/4 šolje šećera
1/4 šolje meda
2 kafene kašike ekstrakta vanile
sok od jednog limuna i narendana kora od jednog limuna
1/2 šolje džema od borovnice
1/2 šolje svežih ili smrznutih borovnica
2 krem fiksa

Priprema: Pomešajte keks i putem tako da dobijete kompaktnu smesu, a potom je stavite u kalup za kolače koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i dobro je utisnite u dno. Umutite šlag, a potom u drugoj posudi umutite krem sir, šećer i med, pa dodajte sok i koru od limuna i ekstrat vanile i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Sjedinite šlag i smesu od sira, dodajte džem od borovnice i krem fix i mutite još minut-dva. Fil stavite preko kore od keksa i putera, a na vrh torte poređajte borovnice. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a po želji tortu možete ukrasiti kandiranim limunom.

Naslovna fotografija: @cooking__therapy
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite