nas 2 p 2919
01.09.2019

Tri jela od paradajza koja ćete želeti da probate do kraja leta

Sada kad se sezona paradajza polako privodi kraju želimo da što više uživamo u specijalitetima na bazi ovog ukusnog povrća. Uskoro će temperature pasti, sunce će zalaziti znatno ranije, a na tezgama na pijacama i u marketima paradajz će biti zamenjen tikvama i drugim povrćem karakterističnim za jesenju sezonu.
Paradajz je veoma zahvalna namirnica jer se odlično kombinuje u svim laganim letnjim jelima koja se brzo pripremaju pa nam ostavljaju dovoljno vremena da uživamo u i dalje toplim danima. Ako ste se tek vratili s letovanja i polako se uhodavate u gradsku rutinu verovatno vam je potrebna doza inspiracije za kuvanje. Zato smo vam pripremili recepte za tri jela od paradajza koja možete jesti za ručak ili večeru.

PASTA OD PARADAJZA I LEBLEBIJE

1p 2919

@thefirstmess

Sastojci:
2 šake čeri paradajza
4 kašike maslinovog ulja
1 sitno naseckani češanj belog luka
1/4 šolje svežih listova bosiljka
1 šolja kuvane leblebije
1/4 šolje sirovih pinjola
1/2 kafene kašike narendane korice limuna
300gr testenine
so i biber po ukusu

Priprema: Isečite paradajz na četvrtine i začinite sa 3 kašike maslinovog ulja, belim lukom, bosiljkom, solju i biberom i ostavite posudu sa strane. Kuvanu leblebiju začinite maslinovim uljem, solju i biberom i stavite da se peče oko 10 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni, nakon 10 minuta dodajte pinjole i nastavite da pečete još 5 minuta. Izvadite i rerne i odložite da se prohlade, a potom ih stavite u blender zajedno s limunovom korom i solju i mutite sve dok ne dobijete sitan prah.
Testeninu skuvajte prema upustvu sa kese, a potom je prebacite u posudu s paradajzom. Posite sve prahom od pinjola i leblebija i servirajte.

PUNJENI PARADAJZ

2p 2919

@jo_eats_

Sastojci:
6 velikih paradajza
1 praziluk
1 šaka peršuna
300gr mlevenog mesa
2 kafene kašike bio začina
1 šoljica pirinča
2 kafene kafike paste od paradajza
1 supena kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu

Priprema: Na maslinovom ulju propržite praziluk zajedno s pastom od paradajza, pa dodajte meso i začinite sve solju, biberom i bio začinom. Pržite dok meso ne bude na pola termički obrađeno. U drugoj posudi stavite 2 šolje vode i pirinač i kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Dodajte pirinač i prethodo naseckani peršun mesu i sve dobro promešajte. Paradajz izdubite i napunite nadevom, a potom poređajte u tepsiju koju ćete prekriti aluminijumskom folijom. Pecite oko 20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni.

GRILOVANE TIKVICE S PARADAJZOM

3p 2919

@halfbakedharvest

Sastojci:
1 šolja pirinča
2 kašike maslinovog ulja
2 supene kašike balzamiko sirćeta
1 kafena kašika origana
1 češanj sitno naseckanog belog luka
1 šolja feta sira naseckanog na kockice
2 šolje čeri paradajza
3 tikvice
1/4 šolje pesto sosa
so i biber po ukusu

Priprema: Skuvajte pirinač zajedno sa dve šolje vode. Zagrejte maslinovo ulje u roštilj tiganju i u njemu izgrilujte tikvice koje ste prethodno isekli na pola i začinili balzamiko sirćetom, origanom, belim lukom, solju i biberom. Pecite ih sa obe strane po 3 do 5 minuta. Rasporedite tikvice u ovalnu posudu i premažite ih pesto sosom, a preko njih stavite pirinač, feta sir i paradajz koji ste prethodno presekli na pola.

Naslovna fotografija: @thefirstmess
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite