14.10.2021

Tri načina da tokom jeseni i zime obezbedite telu dovoljnu količinu vitamina D

Nedostatak vitamina D česta je pojava tokom jeseni i zime što nije iznenađujuće ako imamo u vidu da je najznačajniji prirodni izvor ovog vitamina naša koža, kroz koju se telo snabdeva kad smo izloženi suncu. Kako će dani u narednom periodu biti sve kraći, a mi ćemo usled sve nižih temperatura slobodno vreme uglavnom provoditi u zatvorenom prostoru, onda vam je jasno da je izvesno da naš organizam neće dobijati potrebnu dnevnu dozu.

1vd 23420

@ruerodier

ZAŠTO JE VITAMIN D POTREBAN NAŠEM ORGANIZMU?

Gotovo svi vitalni procesi u našem organizmu zavise od prisustva vitamina D. Njegova osnovna fiziološka uloga jeste regulacija koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi jer povećava njihovu resorpciju na nivou digestivnog trakta i smanjuje njihov gubitak na nivou bubrega. Pored toga, povećava ugradnju kalcijuma u koštani materijal, te se smatra neophodnim za rast i kalcifikaciju kostiju i zuba. Pošto je kalcijum odgovoran za rad gotovo svake ćelije u našem organizmu, zaključak je da je i vitamin D neophodan za sve vitalne funkcije na nivou ćelije: rast, deoba, diferencijacija i apoptoza. Iz istog razloga, vitamin D posreduje u imunoj i hormonskoj regulaciji.
Ukoliko se javi nedostatak vitamina D u organizmu, kalcijum unet hranom ne može da se resorbuje, što dovodi do mobilizacije istog iz najvećeg depoa u organizmu – kostiju. Kao posledica toga javlja se rahitis kod dece, a kod odraslih osteomalacija (omekšavanje kostiju) i osteoporoza (gubitak koštane mase).
Promene na kostima smatraju se najčešćom posledicom nedostatka vitamina D3. Međutim, njegov deficit nepovoljno utiče i na izlučivanje insulina od strane beta – ćelija pankreasa. Može se javiti poremećaj u deobi, diferencijaciji i programiranoj ćelijskoj smrti, što povećava rizik od pojave malignih i autoimunih oboljenja, oboljenja kože, kao i pada imuniteta i sklonosti učestalim infekcijama. Manjak može izazvati i osećaj neprekidnog umora, nesanicu, nervozu i osećaj slabosti u mišićima.
Već je dokazano da redovno unošenje vitamina D3 od najranijeg detinjstva do duboke starosti siguran put zaštite kostiju od rahitisa kod dece, ali i od osteoporoze, naročito kod žena u menopauzi. Redovnim unošenjem, uz konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom, možemo poboljšati svoj imunitet, zaštititi se od infekcija i malignih oboljenja. Na taj način štitimo i svoju kožu i pankreas, smanjujemo mogućnost da jednog dana dobijemo, recimo, psorijazu, dijabetes, reumatoidni artritis, a već postojeće bolesti možemo značajno poboljšati i dovesti u kontrolisano stanje.

2vd 23420

@ruerodier

TRI NAČINA DA NADOKNADIMO VITAMIN D

Smatra se da polovina svetske populacije pati od nedostatka vitamina D, a procena je da približno isti broj naših stanovnika ima isti problem. Zato vam u nastavku otkrivamo tri načina da obezbedite potrebnu dozu ovog vitamina čak i u periodu kada veći deo vremena provodite u zatvorenom prostoru.

Sedite pored prozora ili na terasi

Kao što smo već istakli, naša koža najznačajniji je prirodni izvor vitamina D, pa se potrudite da što više vremena provedete pored otvorenog prozora ili na terasi. Osim što ćete na ovaj način dobiti dozu vitamina D, gotovo je sigurno da ćete biti i bolje raspoloženi.

3vd 23420

@sabinasocol

Jedite namirnice bogate ovim vitaminom

Najbolji izvor vitamina D su morska riba i riblje ulje, zatim mleko i mlečni proizvodi i jaja, naročito žumance. Veliki procenat ovog vitamina nalazi se i u kvascu i pečurkama, u određenim žitaricama poput ovasa, kao i u sojinom, bademovom i ovsenom mleku. Pomorandže nisu bogate samo vitaminom C već i vitaminom D, zbog čega se jedna voćka dnevno preporučuje svima.

7vd 24420

@isabellath

Konzumirajte suplemente

Redovnim unošenjem vitamina D3, uz konsultaciju s lekarom ili farmaceutom, možemo izbeći pojavu rahitisa ili osteoporoze, poboljšati imunitet, zaštititi se od infekcija i malignih oboljenja. Na taj način štitimo i svoju kožu i pankreas, smanjujemo mogućnost da jednog dana dobijemo, recimo, psorijazu, dijabetes, reumatoidni artritis, a već postojeće bolesti možemo značajno poboljšati i dovesti u kontrolisano stanje.

4vd 24320

Solgar Vitamin D3 (cholecalciferol) 400 IU

5vd 24320

Swansin D3 2.000 IU Higher Porency

6vd 23420

Infant D3 200 i.j.

Naslovna fotografija: @ruerodier
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite