16.12.2019

Tri ključna razloga zbog kojih vam opada kosa

Kosa je jedan od glavnih simbola lepote i, kao takva, predstavlja važan deo izgleda svake osobe. Bujna kosa puna volumena znak je zdravlja i mladosti, a analogno tome, gubitak kose afektira niži psihosocijalni status i kvalitet života. S obzirom na to da mali broj dermatoloških stanja daje toliko emocionalnih problema kao opadanje kose, sa dr Elenom Arsovom, trihologom i menadžerom Hair Clinic Beograd, razgovarali smo o najčešćim uzrocima gubitka vlasi. Za početak nam je rekla da opadanje ima kompleksnu i multifaktorijalnu prirodu, kao i da su glavne forme ćelavosti: nasledni gubitak kose, telogeni effluvium i alopecia areata. Dok kod muškaraca dominira nasledni faktor, kod žena se najčešće javlja telogeni effluvium.

1 elena

Dr Elena Arsova, triholog i menadžer Hair Clinic Beograd

NASLEDNI GUBITAK KOSE
– Genetski kod za opadanje kose upisan je u ćelije folikula dlake, ali da bi se genetska poruka aktivirala, potrebni su androgeni hormoni – počinje priču naša sagovornica i nastavlja:
– Tu dolazimo do drugog faktora – hormona. Glavni hormon za opadanje kose je dihidrotestosteron ili DHT, koji se kod žena vezuje za koren dlake i daje signal ćelijama folikula da rade manje. Te lenje ćelije proizvode tanku i slabu dlaku, a tokom vremena potpuno prestaju da rade.

2 elena

@orionvanessa

TELOGENI EFFLUVIUM
– Telogeni effluvium uzrokuje pojačano opadanje kose, kada pacijent gubi 200 do 300 dlaka dnevno. Javja se zbog različitih zdravstvenih faktora, kao što su nedostatak gvožđa, disbalans štitnih hormona, porođaj, menopauza, dijete, operacije, infektivni procesi, veliki stres, uzimanje pojedinih lekova… Može da bude akutni ili hronični.
Stres je, takođe, čest razlog opadanja kose, jer povećno lučenje kortizola (tzv. hormona stresa) oštečuje proteoglikane – bitne proteine za izgradnju i funkciju dlake, a to dovodi do opadanja kose i istanjivanja dlake.
Takođe, nepravilna ishrana, odnosno slab unos proteina i drugih važnih nutritijenata, zatim pušenje, alkohol i neredovn san dodatni su faktori koji uzrokuju opadanje kose, pre svega kod muškaraca.

3 elena

@brittanyxavier

ALOPECIA AREATA
– Alopecia areata, ili opadanje u pečatima, je autoimuni gubitak kose koji se javlja zbog formiranja antitela koja prekidaju ciklus rasta dlake. Razlozi pojave ove alopecije nisu kompletno objašnjeni, a uzrok može biti genetski faktor, triger factor, koji se javlja uglavnom zbog infektivnih oboljenja, i naravno, u nekim slučajevima i stres.

4 elena

@orionvanessa

Opadanje kose danas se uspešno leči, kako u svetu tako i kod nas, a preduslov za uspešnu terapiju je razumevanje patološke dinamike gubitka kose i potencijalnih uzroka opadanja.
– Kao i kod svakog medicinskog problema, pacijent koji ima problem s opadanjem kose zahteva uzimanje sveobuhvatne medicinske i farmakološke anamneze, fizički pregled kose i skalpa i adekvatne laboratorijske analize, kako bi se ustanovio razlog opadanja. Kada se postavi ispravna dijagnoza i odredi terapija, problem je pod kontrolom. Najbolji način da smanjimo emocionalni stres, koji nastaje zbog gubitka kose, jeste da efektivno tretiramo opadanje – rekla nam je za kraj dr Elena Arsova, koja u Hair Clinic Beograd, sa timom naših najboljih stručnjaka, uspešno leči sve vrste opadanja kose.

Naslovna fotografija: @brittanyxavier
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite