nas uj 13417
24.04.2019

Tri nove ideje za malo drugačija uskršnja jaja

Okupljanje porodice za Uskrs najvažnije je tokom godine, a bogata trpeza i vesela atmosfera neizostavni su deo ovog slavlja. Centralno mesto na stolu uvek zauzimju uskršnja jaja koja se mogu bojiti i ukrašavati na različite načine. Proces dekoracije uvek najviše raduje najmlađe članove porodice, ali to ne mora biti samo zabava za decu. Naprotiv, i odrasli podjednako mogu uživati u ovom poslu. Sigurni smo da se danas spremate za Veliki petak i farbanje jaja, a ukoliko želite da se poigrate sa različitim tehnikama ukrašavanja, pripremili smo vam 3 odlična predloga. Ove tehnike neće vam oduzeti mnogo vremena, a imaćete najlepša uskršnja jaja do sada.

ŠARENA USKRŠNJA JAJA

1s 13417

Potrebno:
- tvrdo kuvana jaja
- maslinovo ulje
- alkoholno sirće
- boja za hranu
- šoljica ili kašika za merenje
- posude za bojenje
- kašika za testeninu
- papirni ubrusi

Uputstvo: U posudama za bojenje izmešajte oko 2,5 šoljice tople vode i 2 kašike sirćeta sa nekoliko kapi boje za hranu (količinu određujete u odnosu na to koliko želite da boja na jajima bude intenzivna). Stavite jaja u pripremljenu tečnost tako da u celosti budu prekrivena. Sačekajte 10-ak minuta dok ne dobiju željenu boju (ovaj proces može trajati kraće ili duže u zavisnosti od kvaliteta boje, pa s vremna na vreme proveravajte jaja). Kada dobijete željenu nijansu, izvadite jaja iz posude uz pomoć kašike za testeninu i osušite ih papirnim ubrusom.

2s 13417

3s 13417

4s 13417

U svaku posudu s bojama i vodom dodajte još dve ili tri kapi boje kako bi ona postala intenzivnija, a potom dodajte i nekoliko kapi maslinovog ulja. Stavite ponovo jaja u posude sa bojama, a ona će zahvaljujući maslinovom ulju postati šarena. Ostavite ih u posudama sve dok se voda potpuno ne ohladi. Potom ih izvadite kašikom za testeninu, odložite na papirne ubruse i osušite ih.

5s 13417

6s 13417

7s 13417

8s 13417

JAJA U SHIBORI STILU

1uj-13417

Potrebno:
- tvrdo kuvana jaja
- plava boja za hranu
- alkoholno sirće
- bele (što tanje) korpice za kolače
- gumice
- konac
- papirni ubrusi
- makaze

Uputstvo: Pripremite boju. Koristite jednu kašiku sirćeta i 12 kapi boje za hranu po šoljici vode. Na fotografijama je upotrebljeno 3 šoljice vode, 3 kašike sirćeta i 36 kapi boje. Količinu možete menjati u odnosu sa dubinu vaše posude i na broj jaja. Svako jaje umotajte u korpicu za kolače i pričvrstite kraj gumicom. Uz pomoć konca (koristite deblji konac) obmotajte svako jaje, a način na koji ćete to raditi zavisi od vaše mašte. Ukoliko vam konac klizi i teško vam je da ga pričvrtite oko umotanog jajeta, možete ga nakvasiti kako bi sebi olakšali ovaj postupak.

2p 13417

3p 13417

Zavezana jaja stavite u tečnost s bojom koju ste prethodno pripremili i ostavite ih oko pola sata. Na kraju, izvadite jaja i pomoću makaza otvorite korpice. Sačekajte da se jaja osuše i postupak je gotov.

4p 13417

5p 13417

6p 13417

7p 13417

AKVAREL JAJA

1a 13417

Potrebno:
- tvrdo kuvana bela jaja
- boja za hranu
- alkoholno sirće
- pleh
- plastične kašike

2a 13417

Uputstvo: Pomešajte sirće sa vodom u odnosu 1:1 i prebrišite jaja ovom smesom. Zatim mešavinu sirćeta i jaja odvojite u nekoliko različitih čaša i u svaku čašu dodajte nekoliko kapi boje za hranu.

3a 13417

Plastičnim kašikama nanosite boje na jaja iznad pleha. Počnite sa najsvetlijom nijansom tako što nanesete malu količinu na jaje, a onda pustite da se razlije kako god želite. Sačekajte da se boja osuši, a potom nastavite postupak sa narednim bojama. Imajte u vidu da se najtamnija boja stavlja na kraju. Ukoliko želite da ubrzate proces sušenje između nanošenja boja, koristite fen za kosu da osušite boje.

4a 13417

5a 13417

Foto: spoonforkbacon.com

Poslednje vesti
Ne propustite