22.11.2015

Tri recepta Rudopha van Veena za savršeni porodični ručak

Jedan od najpopularnijih holandskih televizijskih kuvara Rudolph van Veen već nekoliko godina prenosi svoje recepte i našoj publici na kanalu 24h Kitchen. Iako je dobitnik mnogih nagrada i radi kao kuvar Stichting Vakbekwaamheid Horeca – što je najviša pohvala koju jedan Holanđanin može da dobije, harizmatički Rudolph sa neverovatnom lakoćom pristupa pripremi jela i demistifikuje vrhunsko kuvanje. Zbog toga i volimo njegove emisije, a ukoliko nemate ideju šta biste danas spremili za ručak donosimo vam 3 odlična recepta ovog kulinarskog maga.

TELEĆE ŠNICLE SA LIMUNOM

1p rvv 221115

Sastojci:

4 teleće šnicle
1.5 dl belog vina
2 limete
600 g mladog krompira u ljusci
1 stabljika ruzmarina
1 stabljika žalfije
2 stabljike peršuna
2 stabljike bosiljka
4 grozda sveže ubranog čeri paradajza
maslinovo ulje

Priprema:

Isecite krompir na kriške, prelijte ih maslinovim uljem i pržite ih oko 45 minuta na 170° C. Iseckajte biljke i promešajte ih sa prženim krompirom. Pospite malo maslinovog ulja na čeri paradajz i pržite ga sa krompirom 10 minuta.
Presecite teleće šnicle na pola i malo ih izgnječite između dva sloja plastične kese.
Umočite teleće šnicle u brašno i pržite ih na maslinovom ulju. Dodajte soli i bibera po ukusu. Poslažite meso na tanjir. U ulje koje vam je preostalo u tiganju dodajte sok od 1 limete i belo vino, mešajte na ringli dok ne postane sos. Isecite limetu na kriške.
Poslužite meso sa prženim krompirom, paradajzom, sosom i kriškama limete.

PUNJENE PAPRIKE SA RIBOM

2p rvv 221115

Sastojci:

300 g belog pirinča
2 žute paprike
2 crvene paprike
suncokretovo ulje
1 čen belog luka
1 praziluk
400 g fileta tilapije
1 kašičica karija u prahu
so, sveže mleveni biber

Za salatu od krastavca: 

1 krastavac
1 limun
5 grančica mirođije
ekstra devičansko maslinovo ulje
125 ml (kisele) pavlake

Pripema:

Zagrejte rernu na 180°C.
Stavite posudu s posoljenom vodom da proključa za pirinač.

Spremanje pirinča i paprike:

Skuvajte pirinač po uputstvu s pakovanja.
Isecite papriku na pola pa po dužini i uklonite semenke.
Namažite posudu za pečenje suncokretovim uljem i stavite papriku u njega. Stavite u rernu na 5 minuta.

Punjenje:

Oljuštite i iseckajte beli luk. Presecite praziluk na pola, isecite ga na kolutiće, operite i dobro osušite. Zagrejte suncokretovo ulje u tiganju. Ispržite beli luk i praziluk. Isecite tilapiju na kockice, začinite solju, biberom i karijem u prahu. Ubacite tilapiju u tiganj i sklonite s vatre.

Punjenje paprika:

Izvadite paprike iz rerne. Stavite pola kašike pirinča u svaku papriku. Ostatak pirinča neka bude topao. Ubacite po jednu kašiku smese od tilapije u paprike. Vratite u rernu i pecite ribu oko 10-15 minuta, dok nije pečeno po želji.

Salata od krastavca:

Oljuštite krastavac, isecite ga na pola, uklonite semenke i isecite ga na komade. Isecite limun na pola i iscedite ga nad činijom. Sitno iseckajte listiće mirođije.
Dodajte mirođiju i malo maslinovog ulja u činiju. Umešajte pavlaku u to, a potom umešajte krastavac u krem od mirođije.

SOS OD PATLIDŽANA I PARADAJZA SA PILEĆOM “PIKATOM”

3p rvvv 221115

Sastojci:

1 patlidžan
4 paradajza
1 2 čena belog luka
1 čen belog luka
suncokretovo ulje
1 kašičica suvog origana
200 g leblebije, polupripremljene
125 ml (kisele) pavlake
2 jaja
100 g parmezana u prahu
1 kašičica brašna
4 mala parčeta pilećih prsa
300 g zelene špargle
so, sveže mleveni biber

Priprema:

Sos od patlidžana i paradajza:

Isecite patlidžan na kockice i na male komade.
Isecite paradajz na male komade i odstranite semenke iz paradajza.
Oljuštite i iseckajte crni i beli luk.
Zagrejte malo ulja u tiganju. Ispržite crni i beli luk. Dodajte patlidžan. Kuvajte na jakoj vatri oko 5 minuta ili dok ne omekša. Dodajte seckani paradajz i origano. Neka proključa. Smanjite vatru i pustite povrće da se dinsta oko 5 minuta. Ocedite leblebiju i ubacite u tu smesu. Kuvajte oko 5 minuta, potom umešajte pavlaku i začinite solju i biberom.

Pileća “pikata”:

Umutite jaja u činiji i u to umešajte parmezan.
Stavite malo brašna na tanjir. Začinite piletinu solju i biberom i uvaljajte u brašno. Umočite piletinu u smesu od jaja. Pržite piletinu u tiganju, u mnogo ulja, oko 5 minuta

Špargla:

Isecite krajeve špargle. Poprskajte šparglu uljem i začinite solju i biberom.
Zagrejte gril-tiganj. Grilujte šparglu oko 5 minuta dok ne bude “al dente”.

Recepti i fotografije: 24kitchen.rs

Poslednje vesti
Ne propustite