nas a 9819
10.08.2019

Ukusan obrok s avokadom za sve koji žele da smršaju

Mada nam vikend ostavlja više vremena da se posvetimo kuvanju, tokom tropskih vrućina, koje trenutno vladaju, želimo da budemo što je moguće kraće pored šporeta. Visoke temperature, ipak, nisu razlog da svoje najbliže ne počastimo ukusnim obrokom za koji će svi tražiti porciju više, ali biramo praktične recepte koji se brzo pripremaju i koji nam neće opteretiti organizam, a bićemo siti satima. Jedan takav upravo smo pronašli, a glavna zvezda ovog jela je avokado.

1a 9819

Ovo tropsko voće idealno je za letnje dane jer nas dugo drži sitim, a lako se vari. O prednostima avokada mnogo puta smo slušali, ali važno je napomenuti da je pun zdravih masti i vitamina i da ne sadrži holesterol. Kalijum iz avokada sprečava zadržavanje vode i nadutost dok je magnezijum ključan za gubitak težine jer aktivira stotine enzima koji kontrolišu probavu, apsorpciju i korištenje proteina, masti i ugljenih hidrata. Magnezijum je potreban i da bi insulin otvorio ćelijske membrane za glukozu, kako bi održao ravnotežu šećera u krvi, što je ključno za gubitak težine. Osim toga, avokado smanjuje apetit jer nas drži sitim pet sati nakon konzumiranja.

2a 9819

Verujemo da smo vam dali dovoljno razloga da isprobate neki od mnogobrojnih recepta s ovim voćem, a jedan vam donosimo u nastavku.

SASTOJCI:

1/4 šolje maslinovog ulja + ulje za prženje
1 supena kašika senfa
1 češanj belog luka (sitno naseckanog)
1 sitno iseckan mladi luk ili manje glavica crvenog luka
5-6 grančica timijana (grubo naseckanih)
2 supene kašike soka od limuna
so
biber
mleveni kumin
prstohvat čili paprike
200gr tofu sira (isečenog na kriške)
2 brokolija
3 avokada
2 kajsije

3a 9819

Za sos

2 supene kašike limunovog soka
narendana kora od jednog limuna
1 supena kašika senfa
1 kafena kašika meda
1/4 crvenog luka (sitno naseckanog)
prstohvat karija
prstohvat kumina
so
biber
1/2 supene kašike soja sosa
3 kafene kašike maslinovog ulja

4a 9819

PRIPREMA:
Napravite marinadu od maslinovog ulja, senfa, belog i mladog luka, čili papričice, timijana, limunovog soka, limunove korice, soli, bibera i kumina. Tofu sir isecite na kriške debljine oko 1,5 cm i razdvojte cvetove brokolija. Tofu i brokoli preliti marinadom i odložite u frižider na pola sata.
Za to vreme napravite sos od limuna i karija. Pomešajte sve sastojke za sos i dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Dno tiganja za roštilj prelijte maslinovim uljem i zagrejte na srednjoj temperaturi.  Avokado presecite na pola i izvadite meso. Potom avokado začinite solju i biberom i grilujte na roštilju oko 2-3 minuta sa svake strane. Izvadite marinirani tofu i brokoli iz frižidera i propržite na roštilju. Kad se termički obrade, isecite ih na sitne komade i dodajtne im sitno naseckane kajsije, a onda ovom mešavinom napunite avokado. Poslužite jelo sa sosom od limuna i karija.

5a 9819

Foto: @thefirstmess

Poslednje vesti
Ne propustite