Leto 2020
07.07.2020

Ukusna jela od paradajza idealna za letnju sezonu

Sada kada je paradajz zauzeo glavno mesto na gradskim pijacama, vreme je za uživanje u specijalitetima na bazi ovog ukusnog povrća. U većini domaćinstava u našoj zemlji, paradajz će sve do jeseni svakodnevno biti sastavni deo trpeza, a osim u salatama, možete ga koristiti i za pripremu glavnih jela. Reč je o veoma zahvalnoj namirnici jer se odlično kombinuje u svim laganim letnjim specijalitetima za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena. Ako vam je potrebna doza inspiracije za kuvanje, pripremili smo vam recepte za tri jela od paradajza koja možete poslužiti za ručak ili večeru.

PASTA OD PARADAJZA I LEBLEBIJE

1p 2919

@thefirstmess

Sastojci:
2 šake čeri paradajza
4 kašike maslinovog ulja
1 sitno naseckani češanj belog luka
1/4 šolje svežih listova bosiljka
1 šolja kuvane leblebije
1/4 šolje sirovih pinjola
1/2 kafene kašike narendane korice limuna
300gr testenine
so i biber po ukusu

Priprema: Isečite paradajz na četvrtine i začinite sa 3 kašike maslinovog ulja, belim lukom, bosiljkom, solju i biberom i ostavite posudu sa strane. Kuvanu leblebiju začinite maslinovim uljem, solju i biberom i stavite da se peče oko 10 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni, nakon 10 minuta dodajte pinjole i nastavite da pečete još 5 minuta. Izvadite i rerne i odložite da se prohlade, a potom ih stavite u blender zajedno s limunovom korom i solju i mutite sve dok ne dobijete sitan prah.
Testeninu skuvajte prema upustvu sa kese, a potom je prebacite u posudu s paradajzom. Posite sve prahom od pinjola i leblebija i servirajte.

PUNJENI PARADAJZ

2p 2919

@jo_eats_

Sastojci:
6 velikih paradajza
1 praziluk
1 šaka peršuna
300gr mlevenog mesa
2 kafene kašike bio začina
1 šoljica pirinča
2 kafene kafike paste od paradajza
1 supena kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu

Priprema: Na maslinovom ulju propržite praziluk zajedno s pastom od paradajza, pa dodajte meso i začinite sve solju, biberom i bio začinom. Pržite dok meso ne bude na pola termički obrađeno. U drugoj posudi stavite 2 šolje vode i pirinač i kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Dodajte pirinač i prethodo naseckani peršun mesu i sve dobro promešajte. Paradajz izdubite i napunite nadevom, a potom poređajte u tepsiju koju ćete prekriti aluminijumskom folijom. Pecite oko 20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni.

GRILOVANE TIKVICE S PARADAJZOM

3p 2919

@halfbakedharvest

Sastojci:
1 šolja pirinča
2 kašike maslinovog ulja
2 supene kašike balzamiko sirćeta
1 kafena kašika origana
1 češanj sitno naseckanog belog luka
1 šolja feta sira naseckanog na kockice
2 šolje čeri paradajza
3 tikvice
1/4 šolje pesto sosa
so i biber po ukusu

Priprema: Skuvajte pirinač zajedno sa dve šolje vode. Zagrejte maslinovo ulje u roštilj tiganju i u njemu izgrilujte tikvice koje ste prethodno isekli na pola i začinili balzamiko sirćetom, origanom, belim lukom, solju i biberom. Pecite ih sa obe strane po 3 do 5 minuta. Rasporedite tikvice u ovalnu posudu i premažite ih pesto sosom, a preko njih stavite pirinač, feta sir i paradajz koji ste prethodno presekli na pola.

Naslovna fotografija: @thefirstmess
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite