06.12.2015

Uskoro premijera Velikog Getsbija u Madlenianumu

Čuvena priča o snazi ljubavi i borbi za snove – Veliki Getsbi premijerno će biti izvedena u Operi i teatru Madlenianum 18. decembra.

nas 1 vg 61215

Roman S. F. Ficdžeralda u pozorišnu formu pretočio je vrsni dramatičar Hristo Bojčev. Kroz istoimene filmove Sidnija Polaka (sa Robertom Retfordom u glavnoj ulozi) i Baza Lurmana (sa Leonardom DiKaprijem kao Getsbijem) roman je dokazao svoju nesumnjivu filmsku podatnost.

3vg 61215

Hristo Bojčev pronašao je pravi teatarski ključ za pričanje velike priče, u nekom smislu – ključ dijametralno suprotan onom koji imaju odlični pomenuti filmski scenariji. Hristo Bojčev razgrće atraktivnost masovnih skupih zabava koje je Getsbi u vreme prohibicije priređivao u svom velelepnom njujorškom domu i dolazi do snažnog uporišta za svoju dramu u Ficdžeraldovoj pre svega antiratnoj ljubavnoj priči između Getsbija i njegove Dejzi.

1vg 61215

Hristo Bojčev utemeljuje svoju dramu na činjenici da su dva glavna junaka, Džej Getsbi i Nik Karavej, bili vojnici u Prvom svetskom ratu, a taj rat je iz korena promenio njihove živote.

2vg 61215

Ima li smisla u remek delu „Veliki Getsbi“ u današnjem trenutku akcentovati nešto drugo, a ne potrebu da sačuvamo ljude od ratnog zla? Džej Getsbi bio je spreman da sve, pa i svoj život, da za ženu koju je voleo. Snaga njegove ljubavi nesumnjivo uzdiže priču u potresne visine koje su važne kad je melodramski žanr u pitanju.

4vg 61215

U stvaranju izuzetno zahtevnih uloga glumačku ekipu predvodi Ivan Bosiljčić kao Getsbi. U ulozi Dejzi biće Tamara Aleksić, a u ulozi Nika Karaveja je Ljubomir Bulajić. Na sceni će publika gledati i Miloša Timotijevića, Borku Tomović, Sofiju Juričan, Milana Čučilovića, Milicu Janketić, Maju Lukić, Radomira Nikolića, devojčice Dunju Kaplarević i Kristinu Kesler, kao i psa Džonija.

5vg 61215

Foto: Milan Đakov

Poslednje vesti
Ne propustite