nas k 31320
31.03.2020

Uzbudljive knjige idealne za beg od realnosti

Jasno je da smo poslednjih nedelja svi opsednuti novim informacijama o virusu COVID-19 i pitanjima o tome kako se možemo efikasno zaštiti i kada će sve ovo proći? U pauzama između glavnih vesti neretko čitamo portale koji se bave istom temom ili eventualno skrolujemo Instagramom, koji je trenutno preplavljen fotografijama korisnika iz čitavog sveta s porukama koje šalju tokom samoizolacije. U takvoj situaciji, beg od realnosti (bar na kratko) jedna je od boljih stvari koju možemo da uradimo za sebe, a šta će nas bolje odvesti na neka druga mesta i u druga vremena od kvalitetne literature. Uz tople napitke i kolačiće prepustite se maštovitom putovanju uz zanimljive likove čije će vas sudbine zabaviti, rasplakati, ali i naučiti važnim životnim lekcijama.
Ako se pitate šta biste mogli da čitate, imamo sedam odličnih predloga. Od novog romana autorke bestselera Pedeset nijansi – Siva, preko uvek zabavnog Mome Kapora do uzbudljivih klasika po kojima su nedavno snimljeni filmovi, u nastavku smo napravili listu od nekoliko odličnih knjiga koje zaslužuju vašu pažnju. Izdavačke kuće, koje stoje iza ovim naslova, trenutno imaju odlične akcije, kao i opciju online kupovine.

GOSPODIN (E L Džejms)

Glavni junak novog romana autorke bestselera Pedeset nijansi – Siva ovog puta je Maksim Treveljan, lep i imućan Britanac koji nikad nije morao da radi i retko je spavao sam. Sve se menja kad ga zadesi tragedija, zbog koje nasleđuje porodičnu plemićku titulu, bogatstvo i posede ‒ kao i odgovornosti koje idu uz to. Maksim nije spreman za tu ulogu i teško se navikava na nju. Najteže mu je da potisne želju za tajanstvenom devojkom koja je nedavno došla u Englesku i ne poseduje gotovo ništa osim opasne i mučne prošlosti. Uzdržana, lepa i talentovana za muziku, ona je neodoljiva misterija. Maksimova žudnja za njom pretvara se u strast kakvu nikad nije doživeo. Ali ko je Alesija Demači? Može li Maksim da je zaštiti od opasnosti koja joj preti? A šta će ona učiniti kad sazna da i on ima tajne?
Iz srca Londona preko divljeg, zabačenog Kornvola do tmurne, zastrašujuće lepote Balkanskog poluostrva, Gospodin je rolerkoster opasnosti i požude, koji će držati čitaoce sve vreme bez daha.

1kj 7919

TAJNI ŽIVOT PISACA (Gijom Muso)

Nakon što je napisao tri kultna romana, Natan Fols 1999. objavljuje da se više neće baviti pisanjem i povlači se na prelepo, ali divlje mediteransko ostrvo Bomon. Na jesen 2018, Fols nije dao intervju čak dvadeset godina, ali njegovi romani ne prestaju da privlače pažnju čitalaca. Matilda Mone, mlada švajcarska novinarka, dolazi na ostrvo s namerom da otkrije Folsovu tajnu. Istog dana, na ostrvu je pronađeno telo jedne žene i vlasti odlučuju da uvedu blokadu ostrva. Tada između Matilde i Natana započinje opasno suočavanje, u kom se susreću dugo skrivane istine i uverljive laži, ali i ljubav i strah.
Fascinantna književna slagalica dobija neverovatan obrt u trenutku kada pisac sklopi i njen poslednji delić.

IGRA ŽIVOTA I KAKO JE IGRATI (Florens Skovel Šin)

Predmet igre života je da jasno vidimo sopstveno dobro i izbrišemo sve mentalne slike zla. Florens Skovel Šin nam u ovoj inspirativnoj knjizi na neformalan, prijateljski i humorističan način prenosi bezvremenu poruku i principe uspeha i pokazuje nam kako da primenom afirmacija promenimo svoje stanje i životne okolnosti i naučimo da život nije borba, već igra, igra davanja i primanja.
Knjiga Igra života i kako je igrati prvi put je ugledala svetlost dana 1925. godine i od tada je inspirisala na hiljade ljudi širom sveta i naučila ih da ljubav i dobra volja uklanjaju sve prepreke na našem putu.

2kj 7919

GDE SI NESTALA, BERNADETA (Marija Sempl)

Bernadeta Foks je na lošem glasu. Ona je umetnica, genijalni arhitekta, preopterećena poslom, strahovima i napadima panike. Njen muž Eldži Brenč, talentovana programerska zvezda kompanije Microsoft, Bernadetu doživljava kao urnebesnu, nadarenu i pomalo nesređenu suprugu. Za arhitektonske stručnjake ona je revolucionar, za petnaestogodišnju ćerku Biju najbolja prijateljica i, jednostavno, mama. Pritisnuta raznim životnim teretima, Bernadeta odjednom nestaje bez traga i niko, čak ni njena ćerka, ne zna gde je ona otišla. Bija kreće na putovanje do kraja sveta da bi je pronašla…
Roman Marije Sempl je iznenađujuće duhovit i zabavan: govori o ozbiljnoj krizi u jednoj neobičnoj porodici, o složenom odnosu majke i ćerke, i to čini s velikom dozom humora i u zanimljivim, dinamičnim formama – u obliku mejlova, pisama, poruka, izveštaja FBI-a i prepiske između glavnih junaka… Od trenutka kada je objavljen, postao je apsolutni hit i neka vrsta vodećeg satirično-humorističkog romana o novim vrednostima digitalnog sveta 21. veka. Prošle godine snimljen je i istoimeni film u kome su glavne uloge tumačili Kejt Blančet, Kristen Vig, Bili Krudup i Džudi Grir.

PROVINCIJALAC (Momo Kapor)

Niko N. Herceg, uspešni tridesetsedmogodišnji televizijski reporter, zaronio je sedmog avgusta 1974. godine u blizini ostrva Saplun, u potrazi za potonulim brodom o kojem je snimao emisiju, a izronio istog dana 1947. godine na drugom mestu, na naizgled nepoznatoj, jadranskoj plaži. U susretu sa samim sobom kao desetogodišnjim dečakom, Niko postaje svedok svog detinjstva, života u Sarajevu, školskih dana u gimnaziji, sopstvene prve ljubavi… Onoliko koliko su Foliranti priča o Kaporovim studentskim danima kasnih pedesetih u Beogradu, toliko je Provincijalac knjiga koja evocira sećanja na detinjstvo u Sarajevu, gde je autor proveo prve godine svog života.

ŽENA NA PROZORU (A. Dž. Fin)

Ana Foks živi sama, u četiri zida koja zove svojim domom, a njena omiljena i skoro jedina zabava jeste da posmatra komšije kroz prozor. Ne može da se natera da izađe napolje. Ne ide u kupovinu namirnica niti u šetnje po parku, čak ni ne pokupi poštu sa ulaznog stepeništa. Samo gleda kroz prozor i posmatra. A onda se u kuću preko puta useljavaju nove komšije, Raselovi: otac, majka, sin tinejdžer.
Slika savršene porodice raspada se u paramparčad jedne večeri kada Ana vidi nešto što nije trebalo. Sada mora da uradi sve što je u njenoj moći da otkrije šta se stvarno desilo. Ali, ako to i uradi, da li će joj iko poverovati? A pre svega, da li veruje samoj sebi?
Šta je stvarno? Šta je mašta? Ko je u opasnosti? Ko kontroliše sve? U ovom đavolski uzbudljivom trileru niko i ništa nije onakvo kakvim se čini.

3kj 7919

MALE ŽENE (Lujza Mej Alkot)

Ovaj roman smatra se klasikom američke književnosti, a prošle godine snimljen je istoimeni film s Emom Stoun u glavnoj ulozi. Radnja je smeštena u vreme američkog građanskog rata, a riča prati četiri sestre na njihovom putu ka odrastanju.
Dok je gospodin Marč na bojištu, njegova supruga i četiri ćerke pokušavaju da se snađu u novim okolnostima, u kojima su neizvesnost i oskudica zamenili predratnu bezbrižnost i bogatstvo u Novoj Engleskoj. Ono što im ipak daje veru u bolje sutra jesu njihova međusobna privrženost i ljubav. Pod budnim okom brižne majke Mermi, devojke odrastaju i pronalaze svoja interesovanja. Najstarija Meg želi bogato da se uda, muškobanjastu Džo ne interesuje ljubav, već želi da se bavi pisanjem kad već ne sme na bojište, sujetna Ejmi uglavnom misli na sebe i svoj izgled, a najmlađa Bet sanjari o boljim vremenima i sa divljenjem posmatra starije sestre.
Ali, kako to obično biva, sudbina će za neke želeti nešto drugo: Džo će, iako nevoljno, morati da se suoči s ljubavlju, a mala Bet, nažalost sa bolešću koja će naprasno prekinuti njene devojačke snove.
Lujza Mej je kroz njihove ženske likove stvorila četiri ličnosti sa kojima se mogu poistovetiti čitaoci različitih godina.

Naslovna fotografija: @wishwishwish
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite