16.01.2020

Vanvremenski parfemi koje volimo već nekoliko decenija

Parfemi su jedan od beauty proizvoda s najdužom i najuzbudljivijom tradicijom koja se krije u pričama iza uvek drugačijih spojeva snažnih i prijatnih mirisnih nota. Mada su kroz istoriju uglavnom bili rezervisani za više društvene slojeve, danas su dostuniji više nego ikad pre, pa svako može sebi da priušti tu malu bočicu luksuza. Njihova komercijalizacija nepobitno je uticala na proces stvaranja, a neretko i na kvalitet mirisnih kompozicija. Ipak, u moru različitih parfema, koji nam se nude na policama drogerija i parfimerija, izdvajaju se oni koje s pravom možemo nazvati malim umetničkim delima jer već decenijama unazad njihova popularnost ne opada. U njima postoji nešto što ih čini klasičnim i različitim od ostalih parfema koje volimo samo nekoliko sezona. U nastavku pogledajte našu listu najboljih ženskih mirisnih nota svih vremena.

1p 16120

Chanel 5

Ovaj kultni parfem sa potpisom čuvene Coco Chanel nastao je 1921. godine, a jedinstvena mešavina vanile, ruže i jasmina čini ga pravim parfemom sa mirisom žene. Ovo je verovatno najpoznatiji miris svih vremena, a popularizovala ga je i legendarna Marilyn Monroe.

2p 16120

Dior Diorissimo

Ovo je bio omiljeni cvetni miris Christiana Diora koji je nastao 1956. godine, a njegova dominantna nota je đurđevak. Današnja verzija sadrži i miris biljke sandalovine za koju se smatra da odgovara temperamentnim ženama.

3p 16120

Guerlain Shalimar

Nastao 1925. godine, ovaj parfem sa pravom se može nazvati vanvremenskim. Uglavnom ga nose dame nakon tridesete godine, a ukoliko posetite pozorišta, opere ili balet u Parizu sigurno ćete ovu mirisnu notu osetiti na najvećem broju žena.

4p 16120

YSL Black Opium

Postoje žene koje ga obožavaju i one kojima se ovaj parfem ne dopada, ali gotovo da nema ravnodušnih kada je u pitanju black Opium. Statistika kaže da više od polovine Francuskinja tokom života utroši bar jednu bočicu ovog mirisa koji je nastao 1977. godine.

5p 16120

Guerlain Apres L’ondee

Ovo je u pravom smislu te reči cvetni miris koji sadrži pravu eksploziju floralnih nota poput ljubičice, karanfila i anisa, ali i mirise poput badema i suncokreta. On je doživeo nekoliko promena tokom godina, a sada se proizvodi samo kao toaletna voda koja po mnogima miriše mnogo bolje od originala.

6p 16120

Rochas Femme

Jedan od izvornih drvenasto-cvetno-voćnih mirisa sa notama hrastove mahovine, ali i zadovoljavih jasmina i ruže, zatim breskve i šljive. Parfem je nastao 1989. godine, a mnogi ga opisuju kao jedan od najsenzualnijih koji su ikada isprobali.

Naslovna fotofrafija: @songofstyle
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite