02.09.2015

Večeras počinje 72. Filmski festival u Veneciji

Na čuvenom Lidu večeras počinje najstarija filmska smotra u svetu – Venecijanski filmski festival koji će trajati do 12. septembra kada će žiri uručiti Zlatnog lava. Posljednjih godina, festival je prepoznatljiv kao mesto na kom se premijerno prikazuju mogući kandidati za Oscara tako da ne čudi što je pomno praćen od strane kritike. Na 72. smotri, predsednik žirija je Alfonso Cuaron, dok su njegovi članovi između ostalog Diane Kruger, Elizabeth Banks i Pawel Pawlikowski, a voditeljka ceremonije je prelepa Elisa Sednaoui.
Neke od najisčekivanijih premijera su “Dankinja”, “A Bigger Splash” i “Crna misa”, ali i film “Everest” koji će zvanično otvoriti festival. Mi vam predstavljamo pet ostvarenja za koja vlada najveće interesovanje.

DANKINJA

1p 2915

Ovo je odlična, ali i neverovatna, istinita ljubavna priča nadahnuta životima umetnica Lili Elbe i Gerde Wegener. Gerdu je otelotvorila glumica Alicia Vikander, dok je uloga Lili neočekivano pripala Oskaovcu Eddie-ju Redmayne-u koji će prvi put biti u ulozi žene.
Brak i profesionalni život Lili i Gerde razvija se i menja kroz Lilino životno putovanje kao prvog muškarca na svetu koji je promenio pol. Operacije koje su Lili učinile ženom podelile su svet i postale novinarska senzacija. Reditelj filma je Tom Hooper, Oskarovac koji je 2011. godine nagrađen za film “Kraljev govor”.

EVEREST

2p 2915

Film je snimljen takođe po istinitoj, ali zastrašujućoj priči o grupi plani­nara koji su, usled opasne snežne oluje, bili zarobljeni na tom ledenom vrhu, pre­pušteni samima sebi. Glavni glumci u ovom zaista neverovatnom pusto­lovnom trileru su Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Keira Knightley, Sam Worthington, Jason Clarke i Robin Wright, a režiju potpisuje nagrađiva­ni islandski reditelj Baltasar Kormákur.

A BIGGER SPLASH

nas p v 2915

U ovom ostvarenju čuvenog italijanskog majstora sedme umetnosti, Luce Guadagnina očekujemo magičnu filmsku atmosferu, u šta su nas uverili i prvi objavljeni kadrovi. U glavnim su ulogama Tilda Swinton koja glumi rediteljku koja je udata za rock zvezdu koju glumi Matthias Schoenaerts. Njen život biva naglo uzburkan kada se u njega vrati stara ljubav Ralph Fiennes i njegova ćerka Dakota Johnson. Ovaj film je poznat i po tome što se zvezda “Pedeset nijansi Siva” za ulogu ofarbala u plavo.

CRNA MISA

4p 2915

Ovo je film o notornom gangsteru irskih korijena Whiteyu Bulgeru koga glumi Johnny Depp. On je preko 20 godina igrao dvostruku igru kao jedan od najvećih američkih kriminalaca, a uživao je sigurnost i potporu prijatelja iz detinjstva, najvažnije osobe bostonskog FBI-a. Njihov prljavi dogovor, kojim je Bulger postao FBI-jev doušnik, omogućio mu je da učvrsti svoju moć, ali i da vremenom postane FBI-ev najveći neprijatelj i provede 16 godina na listi najtraženijih zločinaca.

EQUALS

5p 2915

Novi film Drakea Doremusa u glavnim ulogama sa Kristen Stewart, Nicholasom Houltom i Guyem Pearceom deluje obećavajuće. Naučnofantastična priča bazirana je na ljubavnoj radnji, smeštenoj u društvo budućnosti bez emocija gde neočekivani virus ponovno počinje da izaziva stanovništvo. Kako će se priča razvijati, ne znamo, ali postoje velika očekivanja od ovog filma.

Poslednje vesti
Ne propustite