17.04.2017

Vodič za izabor boje kose koja vam najviše odgovara

Nova boja kose često je najbolji način da osvežite svoj izgled naročito na prelasku iz jedne u drugu sezonu. Ona vas može učiniti lepšom, mlađom, otmenijom ili više seksi, međutim, loš odabir boje može dovesti do toga da izgledate umorno, starije ili iscrpljeno. Istraživajući mišljenja i savete najbolih domaćih i svetskih frizera, došli smo do nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da boja vaše kose bude vaš najsnažniji beauty adut.

@salonxvi

@salonxvi

Prvo pravilo prilikom odabira nove boje jeste da nikada ne pravite radikalne promene već uvek birajte dva ili tri tona svetliju odnosno tamniju nijansu od vaše prirodne boje. Odlično rešenje su pramenovi koji neće napraviti veliku razliku na vašem licu, a ukoliko, ipak, volite ujednačenu boju kose možete najpre isprobati preliv. Ukoliko ste zadovoljni rezultatom, lako možete da nastavite da farbate kosu u željenu boju. U suprotnom, odmah nanesite tretman za negu kose i isperite je nekoliko puta. Tako ćete vezati pigmente i značajno ublažiti boju.

@kristin_ess

@kristin_ess

Pre nego što odaberete novu boju, pažljivo utvrdite ton vašeg tena pod prirodnom svetlošću, zatim boju očiju i obrva, jer ćete na taj način najlakše utvrditi koje su nijanse najbolje za vas. Da bi bili zadovoljni rezultatima potrebno je da nova boja bude slična vašoj pririodnoj boji kose i boji obrva. Jedino tako će se stopiti u skladnu celinu sa vašim tenom.

@salonxvi

@salonxvi

Ukoliko se pitate kako da znate koja boja odgovara baš vašem tenu, pratite sledeće savete: ako svetlu boju tena i očiju, onda ne bi trebalo da bojite kosu tamnije od srednje smeđe dok bi tamnosmeđa izgledala veoma neprirodno. Sve pepeljaste nijanse savršeno odgovaraju porcelanskom tenu sa delikatnim crvenkastim primesama i plavkastim, sivim ili zelenkastim očima. Čak i tamnosmeđa može izgledati veličanstveno dok nema crvene ili zlatne primese. Kombinaciju smeđe kose i tamnozelenih očiju obično prati i maslinasti ten što znači da trebalo bi da izaberete boju iz širokog spektra toplih smeđih nijansi, od lešnik do kesten smeđe, pa sve do mahagoni boje dok vam se blajhanje i svetloplave nijanse ne preporučuju.

@kristin_ess

@kristin_ess

@kristin_ess

@kristin_ess

Sve intenzivne boje kao što su vatreno crvena, platinasto plava ili tamno crna privlače veliku pažnju i akcentuju vašu kožu, pa su prikladne samo tokom mladih godina dok bi ih već nakon dvadeset i pete trebalo izbegavati.

@kristin_ess

@kristin_ess

Zlatno pravilo koje glasi: što više godina to svetlija kosa, veoma je korisno u srednjem dobu, ali bi trebalo da pazite da ne upadnete u zamku i previše posvetlite vašu kosu. Oštri kontrasti nisu preporučljivi te birajte svega nekoliko tonova svetliju nijansu od vaše prirodne boje. Sve nijanse pepeljasto plave čine prava čuda za mladalački izgled jer se na taj način stvara protivteža crvenim mrljama kojima je koža u tim godinama sklona, ublažavaju se konture lica i dobro se utapa sa prvim sedim vlasima. Crvena kosa nije preporučljiva starijim damama, kao ni crna jer ističu bore i sve druge nepravilnosti na licu.

@kristin_ess

@kristin_ess

Naslovna fotografija: @kristin_ess

Poslednje vesti
Ne propustite