06.03.2016

Women’s power: Knjige o ženama koje su menjale svet

Nema lepšeg poklona od knjige, a u susret 8. martu odlučili smo da vam preporučimo pet knjiga o ženama koje su menjale svet. Svojim hrabrim i neustrašivim načinom života, one su ostavljale trag, svejedno da li su se isticale ličnim radom ili su bile supruge najznačajnijih ljudi na svetu i inspirisale ih na mnoge revolucionarne korake.

Moj život, Lu Andreas Salome

Lu Andreas Salome bila je na prototip “nezavisnog ženskog uma” na pragu 20. veka: hrabra, samosvesna, čudesne naravi koja je inspirirala brojne vrhunske intelektualce i umetnike, ali i obične ljude željne novih duhovnih spoznaja. Ime joj se danas ne veže toliko uz njen opširan književno-publicistički opus u koji spadaju poezija, pripovetke, romani, eseji i članci, koliko uz fizičke i duhovne veze sa brojnim velikim intelektualcima kao što su Fridrih Niče (odbila je njegovu bračnu ponudu), Rajner Maria Rilke (bili su u višegodišnjoj vezi), Sigmund Frojd (pohađala je njegove seminare, dopisivali su se godinama)…
Sećanja na druženja sa njima, ali i sa Tolstojem, Šniclerom, Hamsunom, Vagnerom, Adlerom, brak sa Andreasom, detinjstvo u Rusiji… i čitav svoj život prebogat uspomenama, osećajima i duhovno-intelektualnim otkrićima sažela je u intrigantno i izuzetno zanimljivo štivo “Moj život”. U knjizi ne ispisuje svoj život kao čistu hronologiju, nego o njemu piše otvoreno, ali odmereno i sadržajno. Njen život bio je, ustvari, njena najveća umetnost, a ova knjiga je najbolja potvrda toga.

Sećanja – Moj život uz Če Gevaru, Aleida Marć

Aleida Marć, obična kubanska devojka, jedna od mnogih skromnog porekla, njeno detinjstvo, Batistin državni udar 1952, napad na kasarnu Monkada u Santjagu, obrazovanje narastajuće revolucionarne svesti… a onda, na kraju (koji je u suštini bio veliki “početak”), čarobni ljubavni susret s Ernestom Če Gevarom. Od tog trenutka, Aleidin život se stapa sa neobičnom Čeovom ljudskom i političkom avanturom. Odlučna, nepomeriva u svojoj veštini pomirenja porodičnih obaveza (ona i Če postaju roditelji četvoro dece) i političkog angažovanja, Aleida će od venčanja 1959. uvek biti uz muža u pravom avanturističkom zapletu prepunom borbe, političkih aktivnosti, tajnih putovanja. Lišeno ratničke prenaglašenosti koja često odlikuje memoare revolucionarnih vođa, autobiografsko pripovedanje ove odlučne i istovremeno nežne žene, u kojoj se na volšeban način objedinjuju ljubav i borba, pre svega je svedočanstvo o jednom životu. O životu izloženom opasnostima, proživljenom s izuzetnom hrabrošću, čak i posle tragičnog Čeovog kraja, 1967. Napisana četrdeset godina kasnije, 2007, ova trezvena i autentična knjiga omogućuje nam da prodremo u intimu jednog suštinski pobunjenog srca i da upoznamo detalje privatnog i javnog El Komandanteovog života, kao i života Fidela Kastra.
Ovo je priča, još uvek veoma živa, o jednom mitu i o apsolutnoj ljubavi.

Žena Potija Pilata, Antoaneta Mej

Klaudijini snovi imaju neprijatnu naviku da se obistine. Ona često “vidi” stvari i pre nego što se dogode. Ali, taj dar može biti i prokletstvo u opasnim vremenima.
Kao buntovno dete, sedeći pored imperatora Tiberija, Klaudija je prvi put u životu ugledala moćnog gladijatra Holtana, koji će postati njena jedina prava ljubav. Ali, kao mlada i privlačna, ona će se poslužiti magičnim Izidinim moćima da zaludi i zadobije ambicioznog Pontija Pilata. Krenuvši s njim u Judeju, upašće u vrtlog otvorene pobune, gde će, uprkos dubokoj čežnji za Holtanom, pokušati da pomogne Pilatu, čija karijera zavisi od toga da li će uspeti da održi red u toj nemirnoj zemlji. U tom vrtlogu je i Mirijam od Magdale, Klaudijina dugogodišnja prijateljica, koja joj priznaje svoju bezgraničnu ljubav prema čoveku radikalne religije, Isusu. Mučena vizijama rata, nepravde i razaranja, Klaudija se očajnički trudi da spase božanskog mučenika…
Savršeno priazujući duh Rimskog carstva i atmosferu Judeje pred raspinjanje na krst Isusa Hrista, roman donosi provokativni novi pogled na “najveću priču ikada ispričanu”.

Druga Bolenova kći, Filipa Gregori

Meri Bolen privlači pažnju Henrija VIII kada dolazi na dvor kao četrnaestogodišnja devojka. Zaslepljena je zlatnim princem, ali njena radost prestaje kada otkrije da je Henri pion u dinastičkim zaverama. Kada zanimanje kapricioznog kralja izbledi, Meri dobija naređenje da svoje znanje o načinima da se on zadovolji prenese drugarici i suparnici: svojoj sestri Ani.
Ana uskoro postaje neodoljiva Henriju i Meri može samo da posmatra sestrin uspon. Ana ne preza ni od čega da ostvari svoje ambicije. Od tog trenutka Meri neće biti ništa drugo do “ona druga Bolenova kći.” Ali van dvora postoji čovek koji se usuđuje da izazove moć njene porodice i ponudi Meri slobodan i strastan život. Samo kada bi ona imala snage da pobegne, pre nego što neprijatelji napadnu Bolenove kćeri…

Pariska žena, Pola Meklejn

Pariska žena je priča o ambicijama i izdaji, o izuzetnom vremenu i ljubavi dvoje nezaboravnih ljudi: Ernesta Hemingveja i njegove žene Hedli Ričardson. Ovom knjigom autorka nas vraća u 1920. godinu, u Čikago. Hedli Ričardson je tiha devojka od dvadeset osam godina koja je skoro odustala od ljubavi i sreće. Kada sretne Ernesta Hemingveja, život će joj se sasvim promeniti. Posle vrtoglavog udvaranja i venčanja, oni odlaze u Pariz, gde postaju zlatni par žive i nestalne grupe čuvene “izgubljene generacije” u kojoj su i Gertruda Stajn, Ezra Paund, Fransis Skot Ficdžerald i Zelda Ficdžerald. Iako veoma zaljubljeni, Hemingvejevi nisu pripremljeni za život ispunjen pićem i brzinom u Parizu zahvaćenom erom džeza, koji ne vrednuje tradicionalne pojmove porodice i monogamije.
Uprkos njihovoj izuzetnoj vezanosti, ipak se suočavaju sa krajnjom krizom braka i izdajom koja će dovesti do propasti svega za šta su se tako snažno borili.

Foto: womenspost.ca

Poslednje vesti
Ne propustite