06.10.2015

Zanimljive činjenice o modnoj kući Chanel koje niste znali

Modna kuča Chanel danas spada u najluksuznije brendove high klase koji svi obožavaju, ali iza kulisa uspeha ovog brenda kriju se mnoge zanimljive činjenice za koje niko od nas nikada nije čuo.
Uspeh Chanela, u velikoj meri izgradila je genijalna Coco koja je bila pravi vizionar mode. Ona je proslavila sofisticirani stil i kompletnu modnu industriju odvela korak napred. Ali, njen kreativni um je samo deo priče. Odlučili smo da vam otkrijemo 11 iznenađujućih činjenica o Chanelu.

1. Chanel No.5 je najprodavaniji parfem svih vremena

Ovaj parfem na tržištu je od 1921. godine i od samog početka postao je prepoznatljiv, a ubrzo je ušao i u legendu. Chanel No.5 je prvi parfem koji je imao reklamu na Super Bowlu, a čak ga je i Andy Warhol ovekovečio u svom radu.

2. Chanel je prvi brend koji je imao listu čekanja za lak za nokte

2p c 61015

Chanel Le Vernis Nail Colour in Vendetta lak za nokte nastao je 1994. godine kada je jedan od šminkera u backstage-u pred reviju u Parizu shvatio da modeli nemaju manikir. On mi je brzo ofarbao nokte crnim markerom, a kasnije je po toj boji izrađen lak za nokte koji je postao najpopularniji na svetu.

3. Coco Chanel je prva kreirala odelo za žene

3p c 61015

Poznato je da je Coco Chanel prva koja je žene obukla u pantalone, ali je manje poznato da je prva dizajnirala i ženska odela koja su do tada bila rezervisana samo za muškarce. Time je unela revoluciju u žensku modu koja se do tada sastojala od neudobnih korseta, velikih suknji i drugih ženstvenih komada.

4. Coco Chanel je zaslužna za stvaranje male crne haljine

Kada je 1926. godine, Vogue objavio fotografiju crne Chanel haljine iz tadašnje nove kolekcije, ovaj komad postao je must-have u ormaru svake žene, a taj trend traje i danas.

5. Chanel radnja je bila prva u Parizu koja nije imala couture komade

5p c 61015

Iako mnogi Chanel povezuju sa luksuznom garderobom, prva radnja ovog brenda u Parizu koja je otvorena 1910. godine ujedno je bila i prva radnja u francuskoj prestonici koja nije imala couture komade. U njoj su se prodavale kape i šeširi, a Chanel couture prodavnica otvorena je 1915.

6. Coco Chanel izgradila je svoju reputaciju zahvaljujući šeširima

Pre nego što je njen brend postao prepoznatljiv u svetu, Coco se u Parizu istakla kreiranjem kvalitetnih šešira. Oni su bili izuzetno chic, pa je svaka dama želela bar jedan komad.

7. Četiri od pet Chanel butika zatvoreni su 1945. godine zbog Drugog svetskog rata

6p c 61015

Do 1945. godine, brend Chanel je imao pet butika u Parizu, ali su tada zbog rata morali da zatvore sve radnje, osim jedne. Radila je samo prodavnica u kojoj su se prodavali parfemi i asesoari.

8. Chanel dvobojne cipele nastale su sa ciljem da stopala učine manjim, a noge dužim

7p c 61015

Dvobojne cipele do 1957. godine nisu postojale. Zahvaljujući bliskoj saradnji Coco Chanel i obućara Monsieura Massaroa nastao je današnji kultni model i to sa ciljem da stomala izgledaju manje, a noge duže.

9. Torba 2.55 je dobila ime po datumu kada je puštena u prodaju

4p ccp 25115

Kultni model možda ima neobično ime, a dobio ga je jer je nastao u februaru 1955. godine.

10. Coco Chanel nikada u potpunosti nije posedovala kuću Chanel

5p ccp 25115

Coco nikada nije imala puno vlasništvo nad svojom kućom. Njen poslovni partner Pierre Wertheimer, na početku joj je dao samo 10% kompanije, a kasnije se njen udeo povećavao. Brend je danas u vlasništvu Alain Wertheimer i Gerard, koji su potomci Pierra.

11. Torba 2.55 svake godine postaje sve skuplja

Chanel 2.55 torba jedinstvena je u svetu i spada u asesoare koji sa godinama dobijaju na svojoj vrednosti, jer raste i potražnja.

Poslednje vesti
Ne propustite