10.02.2017

Zasladite kraj radne nedelje ukusnim princes krofnama

Kada govorimo o desertima, na sam pomen princes krofni, nema kome ne pođe voda na usta. Miris krema od vanile, šupljikavo testo i prah šećer svakoga će bar na trenutak vratiti u detinjstvo i podsetiti na bezbrižne dane. Princez krofne ili profiterole koje dolaze u nešto manjoj dimenziji najpopularnija su poslastica u čitavoj Evropi, a poreklo vode iz Francuske. Choux a la crème nastao je na samom početku 16. veka, na dvoru Katarine Mediči. Originalni recept sastojao se od šupljikavog testa i krema od vanile, a kasnije je ova poslastica nadograđena i šlagom i prah šećerom ili prelivom od čokolade.
Pošto smo stigli do poslednjeg radnog dana u nedelji svi slatki gresi su dozvoljeni. Zato vam u nastavku donosimo recept za ovaj neodoljivi desert uz savet da ne brojite kalorije.

2pk 9217

SASTOJCI:

Za testo:

2,5 dl vode
125 g maslaca
150 g brašna
1 kašika šećera
prstohvat soli
4 jaja

Za krem od vanile:

1/2 l mleka
250 g šećera
2 žumanca
4 kašike gustina
2 vanil šećera
125 g maslaca
5 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

Stavite vodu, maslac, šećer i so u šerpu i ostavite na ringli da se kuva. Kada provri sipajte brašno i mešajte sve dok ne dobijete glatku smesu koju nakon toga odložite da se ohladi. U međuvremenu umutite jaja, pa ih postepeno dodajte u prohlađenu smesu od brašna i neprekidno mutite mikserom. Kada se masa ujednači pomoću šprica za kolače ili kašikom stavite krofne na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Krofne ne smete ređati jednu blizu druge jer će tokom pečenja narasti. Rernu prethodno zagrejte na 200 stepeni krofne pecite krofne 20-ak minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite ih još 15-20 minuta. Tokom pečenja, ne smete otvarati rernu.
Za pripremu krema od vanile potrebno je da u malo hladnog mleka razmutite žumanca i gustin, a ostalo mleko šećer i vanil šećer stavite da se kuva. Kad proključa, sipajte razmućenu smesu sa gustinom i mešajte dok se ne zgusne. Najbolje je da mešate mikserom mada možete mešati i žicom. Kada se krem prohvladi, dodajte mu maslac koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi i ponovo sve umutite mikserom.
Ohlađene krofne rasecite na pola, pa na donjem delu stavite najpre krem od vanile (manje), a potom izdašno dodajte prethodno umućenu slatku pavlaku i sve poklopite gornjim delom testa. Krofne možete ukrasiti prah šećerom ili rastopljenom čokoladom.

1 pk 9217

3pk 9217

Foto: gracessweetlife.com

Poslednje vesti
Ne propustite