nas ad 22517
22.05.2017

Zašto je alkalna dijeta efikasnija od svih anti-ageing tretmana

Poslednjih godina alkalna dijeta veoma je popularna, jer ne samo da daje odlične rezultate kada je reč o višku kilograma već ima niz zdravstvenih blagodeti, a što je najvažnije usporava starenje. Mnoge svetske zvezde poput Elle Macpherson, Victoria Beckham, Kate Hadson, Jeniffer Aniston i Gwyneth Paltrow tvrde da mladolik izgled duguju, između ostalog, ovom režimu ishrane koji potpomaže proizvodnju kolagena. Poenta dijete jeste uspostavljanje optimalne pH vrednosti organizma koja bi trebalo da iznosi između 7,35 – 7,45. Da biste znali koje su vaše vrednosti, možete ih proveriti testom krvi ili proverom urina.

1ad 22517

Ukoliko unosimo namirnice koja remete zdravu kislelost u telu, ono reaguje tako što izvlači kalcijum iz kostiju ili zuba ne bi li postiglo balans. Prerađena hrana, poput pekarskih proizvoda, te raznih vrsta šećera koju sadrže sokovi i alkohol, ali i mesne prerađevine, mlečni proizvodi, pa i kafa narušavaju ravnotežu u našem organizmu i nazivaju se kiselim namirnicama. Da biste vratili zdrav balans telu obratite pažnju na veći unos baznih namirnica, poput koštunjavog voća, maslinovog ulja, pečuraka, krompira, graška, limuna, kupusa, zelene salate i biljnih čajeva.
Na vašem meniju bi trebalo da se nađe što više zeleniša i drugog sirovog povrća, ali i voća, ali to ne znači da bi trebalo da budete vegetarijanac. Ukoliko znate da ćete za ručak pojesti veću količinu mesa i salate ili da neće odoleti pasti, ujutru popijte čašu sveže pripremljene limunade i potrudite se da dnevno pojedete makar jednu šaku koštunjavog voća. Za dugorčne rezultate, moraćete da se potrudite malo više, a to je primena principa 80/20 koji praktikuju i gore navedene poznate dame.

2ad 22517

Ovaj princip se zasniva na 75 do 80 odsto baznih i 20 do 25 odsto kiselih namirnica koje se obeduju u toku dana. Da biste to postigli i uspostavili željenu baznu vrednost organizma, prepruka je da ne jedete više od jednog mesnog obroka dnevno i to uz mnoštvo salate prelivene limunovim sokom. Isto tako, uz svaki obrok se preporučuje salata. Slatkiši, kafa, testenine, mlečni proizvodi, pa i jaja, maksimalno se izbegavaju.
Studije kažu da preterana kiselost tela ne utiče samo na njegovu spoljašnjost, već i da se tokom godina sa ovim disbalanosm ph vrednosti, mogu razviti i bolesti poput osteoporoze, ali i raznih vrsta tumora kojima odgovara ovakva “nezdrava” sredina.

3ad 22517

Osim toga, nega lica počinje pravilnom ishranom stoga su mnogi problemi sa kožom uzrokovani upravo lošem uticaju namirnica koje unosimo. Svi upalni procesi na koži koji uzrokuju pojavu crvenila i akni, višak sebuma ili ekstremno suva koža posledica su preterane kiselosti organizma. Masna i suva koža imaju isti zajednički problem: pH vrednost kože nije uravnotežena. Zbog toga je alkalna dijeta odlično rešenje za sve kožne probleme, jer dovodi u balans sve pH vrednosti organizma. Osim toga, ovaj vid ishrane podstiče organizam da proizvodi kolagen koji je ključan u borbi protiv starenja te koža postaje elastičnija. Ono što bi sigurno svaka žena želela da zna jeste da alkalna dijeta pozitivno utiče i da izgled vaše kose i noktiju kojima obezbeđuje minerale i proteine koji ih čine jačim.

Foto: Byrdie, Pinterest

Poslednje vesti
Ne propustite